Νεπάλ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

  Terai
Κοιλάδα Κατμαντού Terai Τρέκινγκ

 

Τεραί ονομάζεται η υποτροπική πεδινή περιοχή, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, νότια του Νεπάλ, κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία. Υπάρχουν πολλά ποτάμια που τροφοδοτούν με νερό το εύφορο έδαφος, ζούγκλες και βάλτοι. Περίπου ο μισός πληθυσμός του Νεπάλ, κατοικεί στην πεδινή αυτή περιοχή.  

Εθνικό Πάρκο Τσίτβαν (Chitwan)

Το 19ο αιώνα η κοιλάδα Τσίτβαν ήταν τόπος κυνηγιού για τους άγγλους αριστοκράτες, σήμερα είναι μια καλά προστατευόμενη περιοχή και τελευταίο καταφύγιο για τους εναπομείναντες  άγριους ελέφαντες, ρινόκερους, τίγρεις, λεοπαρδάλεις και ελάφια. Για να πάτε, θα πάρετε το λεωφορείο για Sauraha και από εκεί  θα βρείτε κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο ( τζιπ ή βοιδάμαξα) ικανό να διασχίσει το ποτάμι που βρίσκεται στα όρια του πάρκου. Μπορείτε να πάτε και  με τα πόδια ή να νοικιάσετε ποδήλατο.  Αν το ποτάμι, έχει πολύ νερό, θα υπάρχει κάποια σχεδία να σας περάσει. Στη Sauraha βρίσκονται τα περισσότερα φτηνά ξενοδοχεία, στα όρια του πάρκου (και μέσα σε γραφικούς οικισμούς) βρίσκονται τα μεσαίας κατηγορίας, ενώ μέσα στο πάρκο μπορείτε να μείνετε σε υπερπολυτελή καταλύματα. Έχετε υπόψη σας ότι οι διαφορές των τιμών είναι τεράστιες (από 2 - 200 € / νύχτα!). Τα ακριβότερα ξενοδοχεία στα όρια του πάρκου ή μέσα σε αυτό, περιλαμβάνουν και το καθόλου ευκαταφρόνητο εισιτήριο, ή και  κάποιες δραστηριότητες όπως βόλτα με πιρόγα στο ποτάμι, περίπατο στη ζούγκλα με οδηγό, με τα πόδια, στην πλάτη ελέφαντα,  με τζιπ κλπ. Έχετε υπόψη σας, ότι κατά τη διάρκεια των μουσσώνων και για κάποιο διάστημα μετά, οι βδέλλες είναι αληθινή μάστιγα στην περιοχή.

Ποκάρα (Pokhara)

καφέ για ταξιδιώτες από τη ΔύσηΗ ατμόσφαιρα των δεκαετιών του 60 και του 70, από τότε που την ανακάλυψαν οι χίπις, υπάρχει ακόμα στην Ποκάρα, ένας γαλήνιος τόπος, με ήπιο κλίμα και τη λίμνη Φέουα (Phewa) να καθρεφτίζει τις  χιονοσκεπείς κορυφές. Η πόλη είναι γεμάτη ειδυλλιακά  καφέ,  μπαράκια και εστιατόρια που σερβίρουν δυτικό φαγητό με θέα τα βουνά και τη λίμνη, ενώ σχεδόν παντού ακούγεται δυτική μουσική. Αν είστε από αυτούς που θέλουν αν ξεκουραστούν διαβάζοντας ένα βιβλίο ή απολαμβάνοντας τη θέα, είσαστε στο σωστό μέρος. Κάποιοι ταξιδιώτες δεν έφυγαν ποτέ από εδώ, όπως η νεαρή αγγλίδα που μας νοίκιασε  δωμάτιο στο σπίτι της!  Οι καταρράκτες κοντά στην πόλη (Devi Falls) δεν είναι τόσο σπουδαίοι  και το βουδιστικό μοναστήρι με τίποτα δεν συγκρίνονται με αυτά της κοιλάδας του Κατμαντού. Υπάρχουν όμως θαυμάσιες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με τα πόδια ή να ακολουθήσετε τα μονοπάτια προς τα ορεινά χωριά. Οι πιο δημοφιλείς διαδρομές έχουν αφετηρία τη Ποκάρα και εδώ θα βρείτε πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που  οργανώνουν κάθε είδους δραστηριότητα όπως πεζοπορίες, ορειβασίες,  διαδρομές με ποδήλατα βουνού, ράφτινκ κλπ. 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.