Νεπάλ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Αν και το Νεπάλ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, οι περιπτώσεις κλοπών ή ληστειών είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Με την ραγδαία αύξηση του τουρισμού τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν περισσότερες αναφορές για μικροκλοπές (προσοχή στις μπότες σας όταν τις αφήνετε έξω από τη σκηνή!) και ελάχιστες περιπτώσεις ληστειών.  Οι ταξιδιώτες σε μια χώρα με τα ψηλότερα βουνά του κόσμου,  μπορούν εύκολα να θέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, αν υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους, αν αψηφήσουν τις καιρικές συνθήκες ή σε περιπτώσεις ατυχημάτων.  Πολλοί ξεχνούν ότι βρίσκονται σε  μια χώρα με περιορισμένα ή  ανύπαρκτα σωστικά μέσα, με πολύ δύσκολες μετακινήσεις και πολύ χαμηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Τέλος ένας ακόμα κίνδυνος είναι οι μετακινήσεις, με  σαράβαλα λεωφορεία  και τον απερίγραπτο ασιατικό τρόπο οδήγησης, στους στενούς ορεινούς δρόμους.

Το Ιούνιο του 2001 ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Ντιπέντρα σκότωσε 12 μέλη της βασιλικής οικογένειας και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Στο Κατμαντού ξέσπασαν ταραχές ενώ από τότε υπάρχει πολιτική αστάθεια. Τον Ιούλιο του 2001 μαοϊστές αντάρτες σκότωσαν 35 αστυνομικούς και 4 πολίτες σε επιθέσεις που πραγματοποίησαν σε τρεις επαρχίες του δυτικού Νεπάλ.  Οι ταραχές συνεχίστηκαν  το 2002 και το 2003 με αρκετούς θανάτους ανάμεσα σε αντάρτες και τα κυβερνητικά στρατεύματα. Οι βομβιστικές ενέργειες δεν είναι σπάνιες με στόχους κυρίως στρατιωτικούς και αστυνομικούς, αυτό σημαίνει ότι διατρέχετε κίνδυνο αν βρεθείτε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή.  Το 2004 υπήρξαν επίσης επιθέσεις μαοϊστών σε αστυνομικά τμήματα με νεκρούς και κάποιες μικρής έκτασης ταραχές  στο Κατμαντού.  Υπάρχουν επίσης αναφορές από ταξιδιώτες, ότι μαοϊστές αντάρτες στα βουνά τους ανάγκασαν σε "υποχρεωτικές δωρεές" χρηματικών ποσών.

Ορισμένες περιοχές στα βουνά (Rukum, Kalikot, Jajarkot, Gorka κ.α.) αναφέρονται ως επικίνδυνες αλλά οι απόψεις διίστανται ως προς την επικινδυνότητα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις λίγο πριν ταξιδέψετε. 

 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.