Νεπάλ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

Στην κατάλληλη στιγμή

Λένε, ότι οι γιορτές στο Νεπάλ είναι περισσότερες από τις μέρες του χρόνου. Οι περισσότερες γιορτές είναι οικογενειακές και δεν υπάρχουν πολλά να δείτε ή να φωτογραφήσετε. Στις μεγαλύτερες γιορτές, τράπεζες και  δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές οπότε θα καθυστερήσετε με  την έκδοση αδειών  για τρέκκινγκ, ενώ σε  μερικές πολύ σημαντικές γιορτές, μπορεί  ακόμα και οι αχθοφόροι  να σας εγκαταλείψουν χωρίς προειδοποίηση για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους. Είναι δύσκολο έως αδύνατο να υπολογίσει  κανείς τις ακριβείς ημερομηνίες των εορτών: Όλες οι γιορτές ακολουθούν το σεληνιακό ημερολόγιο το οποίο βρίσκεται 57 χρόνια μπροστά από το τρέχον έτος που χρησιμοποιούμε στη Δύση. 

Οκτώβριος - Νοέμβριος

 

Το Dasain είναι η μεγαλύτερη γιορτή στο Νεπάλ, στην οποία γιορτάζεται η νίκη του Ντούργκα ενάντια στο κακό και γι αυτό ονομάζεται και "Ντούργκα Πόγια". Κρατά περίπου 10 μέρες στις οποίες η χώρα φαίνεται να παραλύει. Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε θέση σε λεωφορείο ή αεροπλάνο, ενώ και οι αχθοφόροι (αν προγραμματίζετε τρέκκινγκ) εξαφανίζονται. Εκδηλώσεις γίνονται σε όλη τη χώρα, οι πιο λαμπρές από τις οποίες είναι πιθανότατα στο Κατμαντού, στο Durbar Square, με προσφορές λουλουδιών, θυσίες εκατοντάδων ζώων (τα οποία πρέπει να σφαγούν με   μία μόνο κίνηση του θύτη), ενώ με αίμα ραντίζονται οι ρόδες των αυτοκινήτων (ακόμα και τα αεροπλάνα της Nepal Airlines!).  Αν και είναι κυρίως ινδουιστική γιορτή,  συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως, βουδιστές και άνθρωποι από όλες τις κάστες. 

Tihar είναι μια άλλη σημαντική γιορτή προς τιμή  της θεάς του πλούτου Λάξμι.  Τα σπίτια βάφονται και στολίζονται με όσο το δυνατό περισσότερες λάμπες, ενώ οι άνθρωποι ξενυχτάνε, χαρτοπαίζοντας  και προκαλώντας τη θεά του πλούτου.

Νοέμβριος - Δεκέμβριος Ένα τεράστιο πλήθος προσκυνητών πηγαίνει στην Pashupatinah για το Bala Chaturdashi, βαδίζοντας από μονοπάτια , κρατώντας λάμπες και σκορπίζοντας σπόρους και γλυκίσματα. Αν βρισκόσαστε στη σωστή πλευρά του ποταμού Bagmati, απέναντι από το ναό, θα δείτε τους χορούς, τις ψαλμωδίες και τις χιλιάδες λάμπες των προσκυνητών. 
Φεβρουάριος - Μάρτιος Το Θιβετιανό Νέο Έτος γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα στη Bodnath στούπα, (στη Pashupatinah) με παρελάσεις  ιερέων που κρατούν πορτραίτα του Δαλάι Λάμα. 

Την άγια νύχτα του Shiva Ratri, χιλιάδες προσκυνητές ανεβαίνουν στην Pashupatinath, τον πιο ιερό ναό των ινδουιστών. Τεράστιες φωτιές καίνε ολονυκτίς  προς τιμή του Σίβα.

Το Fagu ή απλώς Holi, είναι πολύ γνωστό στους ταξιδιώτες και μοιάζει αρκετά με αντίστοιχες γιορτές στην Ταϊλάνδη, τη Βιρμανία και το αλευρομουτζούρωμα της Καθαράς Δευτέρας στο Γαλαξίδι! Καταβρέχουν ο ένας τον άλλόν με νερά, σκέτο ή χρωματισμένο κόκκινο. Φορέστε τα πιο παλιά σας ρούχα και αφήστε τη φωτογραφική σας στο ξενοδοχείο!

Μάρτιος - Απρίλιος Ghora Jatra: Επιδείξεις δεξιοτεχνίας των στρατιωτών στο Καταμαντού, με ιπποδρομίες, ακροβατικά νούμερα με άλογα και μοτοσικλέτες! Λέγεται, ότι τα άλογα των στρατιωτών είναι αυτά που διώχνουν τους διαβόλους που διαφορετικά θα ξεπηδούσαν από τη γη. 
Μάιος Buddha Jayanti: Η γέννηση του Βούδα γιορτάζεται στη γενέτειρά του, το Lumbini. Οι λιτανείες κρατούν όλη τη νύχτα, με τους πιστούς να κρατούν ομοιώματα, του Βούδα και μικρές λάμπες. Εκτός από το Lumbini, εκδηλώσεις γίνονται στο Swayamhunath και στο Boudhanath

Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.