Νεπάλ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

υγεία

Το Νεπάλ είναι μια χώρα με χαμηλά επίπεδα υγιεινής και πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή  στην προφύλαξη της υγείας σας. Ο βασικός κανόνας είναι να προσέχετε τι πίνετε και τι τρωτε, χωρίς να γίνεστε παρανοϊκοί, άλλωστε η δοκιμή των τοπικών φαγητών είναι και αυτή μέρος του ταξιδιού. Να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τρόφιμα (έστω και με υγρά μαντηλάκια αν δεν υπάρχει νερό), αποφύγετε να μπει νερό στο στόμα σας όταν κάνετε ντους και να πλένετε τα δόντια σας με εμφιαλωμένο νερό. Αποφύγετε τα παγάκια και βεβαιωθείτε ότι οι χυμοί που σας σερβίρουν δεν περιέχουν νερό.  Το γάλα συνήθως είναι χωρίς επεξεργασία οπότε επιμείνετε να έχει βράσει προηγουμένως (και να είναι ακόμα καυτό). Το τσάι είναι  ασφαλές, αν μόλις έχει βράσει, όπως και γενικά όλα τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά. Αποφύγετε τα ξαναζεσταμένα φαγητά και τις φρέσκες σαλάτες, οι οποίες έχουν πλυθεί με άγνωστης προέλευσης νερό. Αποφύγετε να πίνετε νερό ακόμα και από πηγές σε μεγάλα υψόμετρα, εφόσον υπάρχουν κατοικημένες περιοχές ή λιβάδια με ζώα ψηλότερα από την πηγή,  τα οποία μπορεί να έχουν μολύνει με ακαθαρσίες τα τρεχούμενα νερά. Υπάρχουν πληροφορίες για τον κίνδυνο μόλυνσης από παράσιτα αν περπατάτε ξυπόλητοι, τις οποίες δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε.

 

ασθένεια του ύψους Πολλοί ταξιδιώτες υποεκτιμούν τον κίνδυνο από το υψόμετρο γι αυτό κάθε χρόνο αναφέρονται 1 - 2 θάνατοι τουριστών στο Νεπάλ από αυτή την αιτία.  Αν αγνοήσετε τα πρώτα συμπτώματα είτε για λόγους εγωισμού ή για να μην καθυστερήσετε την παρέα σας και συνεχίσετε να ανεβαίνετε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Δεν υπάρχει καμία φαρμακευτική αντιμετώπιση και η μοναδική θεραπεία είναι να κατέβετε αμέσως χαμηλότερα. Τα συμπτώματα ξεκινούν με ελαφρύ πονοκέφαλο και συνεχίζονται με ναυτία, μερικές φορές εμετούς και αργότερα με προβλήματα ισορροπίας. Πολλοί ταξιδιώτες κάνουν το μοιραίο λάθος να αποδώσουν τα συμπτώματα αυτά σε άλλες αιτίες και να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Σε υψόμετρα πάνω από 3.000 μ.  αν δεν αρχίσετε αμέσως να κατεβαίνετε ο κίνδυνος ακόμα και να χάσετε τη ζωή σας είναι μεγάλος. Η ασθένεια του ύψους μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε ανεξάρτητα από ηλικία ή φυσική  κατάσταση  σε υψόμετρα άνω των 2.000 μ. 
ηπατίτιδα Α Είναι καλό να έχετε εμβολιαστεί, ακόμα και αν δεν ταξιδέψετε στο Νεπάλ. Η ασθένεια εμφανίζεται ακόμα και στις πλέον προηγμένες χώρες, πολύ περισσότερο δε σε χώρες της Ασίας.
ελονοσία Ο κίνδυνος ελονοσίας είναι υπαρκτός σε περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα και ιδιαίτερα στο εθνικό πάρκο Chitwan. Αν πάτε στο Νεπάλ μόνο για τρέκκινγκ, τότε δεν είναι απαραίτητο να πάρετε χάπια ελονοσίας. Η υγειονομική υπηρεσία θα σας ενημερώσει σχετικά ανάλογα με τις περιοχές που θα επισκεφτείτε.
τυφοειδής Είναι διαδεδομένη ασθένεια στο Νεπάλ και αν σκοπεύετε να μείνετε για μεγάλο διάστημα, δεν είναι κακή ιδέα να προφυλαχτείτε με ένα από τα εμβόλια που υπάρχουν στην αγορά. Υπάρχουν εμβόλια σε διάφορες μορφές (ένεση, χάπι, σε υγρή μορφή) με διαφορές στις παρενέργειες και στο βαθμό προφύλαξης που προσφέρουν. Ρωτήστε το γιατρό σας ή την υγειονομική υπηρεσία.
μηνιγγίτιδα Το 1983 υπήρξε μια επιδημία μηνιγγίτιδας στην κοιλάδα του Κατμαντού και τα επόμενα χρόνια αρκετοί άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της αρρώστιας. Από τότε έχουν αναφερθεί σποραδικά κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν το Νεπάλ.   Η υγειονομική υπηρεσία στην Αθήνα και ο γιατρός σας, είναι αρμόδιοι να σας ενημερώσουν αν χρειάζεται να εμβολιαστείτε πριν ταξιδέψετε. 
βδέλλες Κατά τη διάρκεια των μουσσώνων οι βδέλλες αποτελούν αληθινό πρόβλημα, τόσο στα βουνά όσο και στο περιοχή Chitwan, αφού υπάρχουν παντού και αργά ή γρήγορα θα εισχωρήσουν μέσα στις μπότες σας ή κάτω από το παντελόνι σας. Αν και οι ίδιες δεν είναι επικίνδυνες, οι πληγές που θα σας αφήσουν είναι εύκολο να μολυνθούν. Μετά το τέλος των μουσώνων, βδέλλες θα συναντήσετε μόνο σε βάλτους και σε περιοχές με αυξημένη υγρασία. Για να τις αφαιρέσετε από το δέρμα σας χρησιμοποιήστε αλάτι ή ένα αναμμένο τσιγάρο.

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.