Νεπάλ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

  Κοιλάδα Κατμαντού
Κοιλάδα Κατμαντού Terai Τρέκινγκ

 

Κατμαντού

Κατμαντού: γειτονιά κοντά στο Durbar SquareΣα να ταξιδέψατε πίσω στο χρόνο, στο Κατμαντού θα νιώσετε ότι βρισκόσαστε ταυτόχρονα στο Μεσαίωνα και στον 21ο αιώνα.  Αν οι αισθήσεις σας δεν είναι εξασκημένες, πολύ δύσκολα θα ταξινομήσουν τις εικόνες γύρω σας, τα χρώματα, τους ήχους, τις μυρωδιές. Στενά δρομάκια, με ξύλινα σκαλιστά μπαλκόνια, χαμηλά μικρομάγαζα, σαν τρύπες,  εξαιρετικής τέχνης ναοί και μνημεία,  πολύβουες αγορές, κατάμεστες από κόσμο, σκόνη, καυσαέριο αναμεμιγμένο  με τις μυρωδιές των εμπορευμάτων και των ανθρώπων.  Θα σας ακολουθήσουν ζητιάνοι, μερικές φορές φρικτά παραμορφωμένοι,  απίστευτα βρώμικα παιδιά και φυσικά οι καλοθελητές που θα πασχίσουν να σας οδηγήσουν στο ξενοδοχείο τους, στο ταξί τους ή στο  κατάστημά τους, ανεξάρτητα αν εσείς μόλις φτάσατε πεθαμένοι από την κούραση μετά από 10ωρη πτήση. Στη περιοχή Thamel, το παλιό κέντρο του Κατμαντού, υπάρχουν τα πιο οικονομικά ξενοδοχεία, ήσυχα εστιατόρια, καφέ, μπαράκια και πλήθος από ταξιδιωτικά γραφεία. Το  ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι το Durbar Square (Durbar σημαίνει παλάτι),  με το παλιό βασιλικό παλάτι, πλήθος ναών και παλιά μοναδικά στο είδος τους ξύλινα κτίρια.

 

Πατάν (Patan)

Πέντε μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο του Κατμαντού, στην αντίπερα όχθη του ποταμού Bagmati, βρίσκεται η Πατάν, με την πιο εντυπωσιακή αρχιτεκτονική συγκεντρωμένη στο δικό της Durbar Square σαν σκηνικό αρχαίου θεάτρου, με υπέροχα σκαλισμένους ναούς,  το βασιλικό παλάτι και τις μορφές των ασκητών που συνήθως βρίσκονται εκεί. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο βρίσκεται ο "Χρυσός Ναός" (Golden Temple), βουδιστικό μοναστήρι το οποίο από έξω δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, αλλά αξίζει να μπείτε στην εσωτερική του αυλή.

 

Μπακταπούρ (Bhaktapur)

η κεντρική πλατεία στη ΜπακταπούρΣτη  Μπακταπούρ θα νιώσετε την πιο μεσαιωνική ατμόσφαιρα, με ξύλινες παγόδες αναλλοίωτες στο χρόνο, με ναούς και μνημεία  συγκεντρωμένα στην παλιά πόλη (Tachupal Tole). Αν και τα μνημεία εδώ είναι από τα πιο όμορφα της κοιλάδας, η διάχυτη ηρεμία θα σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε τη ζωή που ξετυλίγεται γύρω σας,  στους δρόμους, τις αυλές και στα στενά σοκάκια. Για να εισέλθετε στην πόλη πρέπει να πληρώσετε ένα ακριβούτσικο εισιτήριο. Εμείς γλιτώσαμε το εισιτήριο, περπατώντας περιμετρικά γύρω από την πόλη και μέσα από τα χωράφια μπήκαμε από τα στενοσόκακα  της βορειοανατολικής πλευράς, χωρίς να μας πάρουν είδηση οι φύλακες.

 

υπόλοιπη κοιλάδα

η στούπα BodnathΕκτός από τις μεγάλες πόλεις,  στην κοιλάδα υπάρχουν πολλά χωριά, στα οποία η ζωή κυλά στους ρυθμούς προηγούμενων αιώνων. Αν απομακρυνθείτε από τους κεντρικούς επαρχιακούς δρόμους έχετε πολλές δυνατότητες περιπάτων, ακόμα και πολυήμερων διαδρομών. Η αρχαία στούπα στο Swayambhunath, είναι από τα πιο γνωστά μέρη στο Νεπάλ με εκατοντάδες προσκυνητές. Ανατολικά του Κατμαντού, στη Pashupatinath, βρίσκεται ο πιο ιερός ναός των ινδουιστών, με γκατς, στις όχθες του ποταμού που γίνονται οι καύσεις των νεκρών. Εκεί κοντά βρίσκεται και η μεγαλύτερη στούπα της χώρας Bodnath, με πλήθος από βουδιστικά μοναστήρια τριγύρω. Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να επισκεφτείτε άλλα μέρη του Νεπάλ,  τότε μπορείτε να ανέβετε σε υψώματα με θέα τις χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαΐων, όπως κοντά στο Nagarkot,  το Dhulinhel και το Kakani. Με λεωφορείο, που κάνει καθημερινά μόνο μια φορά τη διαδρομή (προς κάθε κατεύθυνση), μπορείτε να πάτε και στο Daman, με θέα ολόκληρη την οροσειρά των Ιμαλαΐων, από την Νταουλαγκίρι (Dhaulagiri)  μέχρι το Έβερεστ.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.