Νεπάλ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

Αγκαλιασμένο από την απεραντοσύνη της Ινδίας στα νότια και από τα οροπέδια του Θιβέτ στο βορρά, το Νεπάλ υπήρξε πάντα η χώρα σταυροδρόμι, φυλών, πολιτισμών και των δύο μεγάλων θρησκειών της ανατολής, του Ινδουισμού και του Βουδισμού. Ο ταξιδιώτης από τη Δύση, δύσκολα θα μπορέσει να κατανοήσει τον πολιτισμό των ανθρώπων αυτών που με οικονομικούς όρους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι πιο ευτυχισμένοι από τους δυτικούς, ζώντας σε μια αξιοζήλευτη αρμονία με το κοινωνικό τους περιβάλλον και τη φύση. Είναι σημαντικό σαν  επισκέπτες της χώρας αυτής, να  αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, καθώς τα ευρώ σας και ο δυτικός τρόπος σκέψης που φέρνετε άθελα μαζί σας, μπορεί να τραυματίσουν ή να διαβρώσουν ανεπανόρθωτα τη τοπική κοινωνία και να θέσουν σε κίνδυνο το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής. Αφήστε το μυαλό σας ανοιχτό, αφουγκραστείτε,  παρατηρήστε  τη ζωή που ξετυλίγεται γύρω σας και προπαντός σεβαστείτε ακόμα και αυτά που δεν καταλαβαίνετε. 

Καλό είναι να αποφύγετε τα πολύ προκλητικά ρούχα,  τα κοντά σορτς ή να κυκλοφορείτε χωρίς πουκάμισο. Βγάζετε πάντα τα παπούτσια σας, όταν μπαίνετε σε ναό ή σε κάποιο σπίτι. Ειδικότερα όταν μπαίνετε σε κάποιο ναό, αφαιρέστε από πάνω σας κάθε τι που είναι από δέρμα (ζώνες, τσάντες). Σε ορισμένους ινδουιστικούς ναούς απαγορεύεται εντελώς η είσοδος σε ξένους. Σε βουδιστικά μοναστήρια, αν συναντήσετε ή σας συστηθεί ο ηγούμενος, είναι ευγενικό να κάνετε μια μικρή προσφορά σε χρήματα, τα οποία θα τοποθετήσετε και θα τα δώσετε στο χέρι του, διπλωμένα μέσα σε ένα λευκό μεταξωτό μαντήλι (θα το βρείτε σε όλα τα Θιβετιανά καταστήματα). Ο ηγούμενος θα πάρει τα χρήματα και θα βάλει το μαντήλι γύρω από το λαιμό σας ως ευλογία. Τα ποσό που θα προσφέρετε πρέπει να είναι πάντα μονός αριθμός. 

Μην μοιράζετε χρήματα, μπαλόνια, στυλό, καραμέλες και οτιδήποτε άλλο στα παιδάκια που σας ακολουθούν φωνάζοντας εν χορώ "One pen Mister!", γιατί τα εθίζετε να ζητιανεύουν. Οι καραμέλες και άλλα γλυκίσματα που μοιράζουν οι ταξιδιώτες στα παιδιά είναι η αιτία για αύξηση της τερηδόνας στα δόντια των παιδιών, με καταστροφικές συνέπειες αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν οδοντογιατρό.  

Μην βάζετε περισσότερο φαί από όσα θα φάτε στο πιάτο σας. Οι Ινδουιστές θεωρούν "μολυσμένο" το φαγητό που έχει αγγίξει οποιοσδήποτε μη ινδουιστής και θα το πετάξουν. Για τον ίδιο λόγο μην αγγίζετε ποτέ τρόφιμα που δεν θα καταναλώσετε.  Πολλοί Νεπαλέζοι τρώνε με τα χέρια τους και μπορεί να μην σας δώσουν μαχαιροπήρουνα.  Αν φάτε και εσείς με τα χέρια είναι ευγενικό να πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά το φαγητό και να χρησιμοποιείτε  μόνο το δεξί σας χέρι.

Μην πετάτε τίποτα στην φωτιά, όταν βρισκόσαστε σε κάποιο σπίτι (ή ξενοδοχείο). Οι ινδουιστές και οι βουδιστές πιστεύουν ότι στην εστία κατοικούν  θεοί. Η τιμητική θέση στα σπίτια των Σέρπας, είναι δίπλα στη φωτιά. Ποτέ μην καθόσαστε σε αυτή τη θέση αν δεν σας το προτείνουν. 

Οι ταξιδιώτες, ντόπιοι και ξένοι,  στα ορεινά μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, πρέπει να ρωτούν για το δρόμο, για τις αποστάσεις, ξενοδοχεία κλπ. αφού δεν υπάρχουν  πινακίδες, χιλιομετρικές αποστάσεις ή χάρτες. Για πολλούς δυτικούς, που έχουν συνηθίσει να ταξιδεύουν απομονωμένοι κατά το δυνατόν από το περιβάλλον τους,  αυτό είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση  και δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί τόσοι άνθρωποι θα τους σταματήσουν για να τους ρωτήσουν που πάνε, τι ώρα είναι, από που έρχονται, την κατάσταση των μονοπατιών και άλλα που θα σας φανούν βαρετά ή αδιάκριτα. Μπορεί να χάσετε πολλές ώρες σε άσκοπες κατά τη γνώμη σας συζητήσεις, σκεφτείτε όμως ότι σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν ραδιόφωνο, τηλεόραση ή εφημερίδες και όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται αποκλειστικά από τους ταξιδιώτες, αυτές οι συζητήσεις είναι μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητα. 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.