Βόρεια Κορέα

αρχική έγγραφα καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Προορισμοί Πως θα πάτε


Προορισμοί


Στη Βόρεια Κορέα όπως ασφαλώς γνωρίζετε, δεν μπορείτε να περιηγηθείτε ελεύθερα και οι τόποι που θα επισκεφτείτε είναι προκαθορισμένοι από τις αρχές της χώρας. 

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη  στα σύνορα με τη Νότια Κορέα είναι ένας από τους πρώτους σας προορισμούς και μια καλή εισαγωγή στα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή  από την οπτική γωνία των Βορειοκορεατών. Στα παραπήγματα που θα επισκεφτείτε έγιναν σημαντικές διαπραγματεύσεις και υπογραφές συνθηκών που  καθορίζουν μέχρι σήμερα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.  Στους τοίχους είναι αναρτημένες ιστορικές φωτογραφίες αλλά ελάχιστα κείμενα είναι στην αγγλική γλώσσα.  Μετά την ξενάγηση πιθανότατα θα σταματήσετε για γεύμα στο Kaesong, μια καλή ευκαιρία για μερικές κλεφτές ματιές -έστω και πίσω από το τζάμι του πούλμαν- στην γκρίζα καθημερινότητα της επαρχιακής πόλης.

 

Όλη η μεγαλοπρέπεια της χώρας είναι συγκεντρωμένη στην κεντρική πλατεία της Πιονγιάνγκ,  με πολλούς μαθητές και μαθήτριες   να αποδίδουν  τιμές (το ίδιο θα χρειαστεί να κάνετε κι εσείς) υποκλινόμενοι μπροστά στο 20 μέτρων μπρούτζινο ομοίωμα του Kim Il Sung με φόντο το μουσείο της επανάστασης.  Μεγαλόπρεπα κρατικά κτίρια, συντριβάνια και αγάλματα θα σας κάνουν προς στιγμήν να πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Δυστυχώς, αρκούν λίγες εκατοντάδες μέτρα απόσταση για να δείτε τις άθλιες υποδομές και την ελεεινή φτώχεια που βασιλεύουν σε ολόκληρη τη χώρα. Η διαδρομή που θα κάνετε με το πούλμαν από τους κεντρικούς δρόμους θα προσπαθήσουν να κρύψουν την πραγματικότητα αλλά μάλλον χωρίς επιτυχία. 

 

Σε απόσταση  2ωρης διαδρομής από την Πιονγάνγκ  κατά μήκος ενός ποταμού και μέσα από πυκνά δάση  βρίσκεται  το όρος Myohyangsan. Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον  υπάρχουν 2 κτίρια μυθικής πολυτέλειας σε σχήμα παγόδας στα οποία φυλάσονται τα δώρα από κάθε μέρος του κόσμου προς την οικογένεια Kim Sung.  Εκτός από τα ίδια τα δώρα ενδιαφέρον είναι να παρατηρήσετε τις επιγραφές με τα ονόματα των ηγετών, των κομμάτων ή των εταιριών που έχουν στείλει τα δώρα.  Η Ελλάδα είναι επίσης παρούσα με δώρα ακραίων αριστερών κομμάτων προς τον Kim.  Κατά τη διάρκεια της δικής μας επίσκεψης συναντήσαμε εκατοντάδες μαθητές, εργάτες και στρατιώτες οι οποίοι αποφεύγοντας παρά την περιέργειά τους το βλέμμα μας (είναι γνωστό ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή μεταξύ ξένων και ντόπιων) επισκέπτονταν τις αίθουσες βαδίζοντας σιωπηλά ο ένας πίσω από τον άλλον. Η ξενάγησή σας θα ολοκληρωθεί με την συντεταγμένη ομαδική υπόκλιση  μπροστά σε ομοίωμα του Kim.  

 

Επόμενος προορισμός μας στην περιοχή του  Myohyangsan είναι ο Κορεατικός Βουδιστικός ναός Pohyon (11ος αιώνας) σε ένα γαλήνιο περιβάλλον με όμορφους κήπους.  Όλα τα τμήματα του   ναού που καταστράφηκαν το 1951 από αμερικανικές βόμβες, σήμερα έχουν αναστηλωθεί.   Τα κτίσματα είναι σπάνιας ομορφιάς, με άψογα φροντισμένο  περιβάλλοντa χώρο, αλλά αν καταλάβαμε σωστά δεν λειτουργούν πλέον ως ναοί, αλλά   διατηρούνται  αποκλειστικά για τους επισκέπτες.

 

 

Επιστρέφοντας στην Πιονγιάνγκ  θα επισκεφτείτε το διάσημο από την κρίση  την οποία πυροδότησε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου το  1968, το αμερικανικό πλοίο Pueblo, το οποίο απο τότε βρίσκεται αιχμάλωτο από τις δυνάμεις της Β. Κορέας.  Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στον ποταμό Taedong που διασχίζει την πρωτεύουσα και έχει μετατραπεί σε μουσείο το οποίο με σειρά φωτογραφιών, εγγράφων και  υποχρεωτικής παρακολούθησης 15λεπτου βίντεο εξηγεί την ιστορία του από την πλευρά των  Βορειοκορεατών.

 

   

Σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τη γη το μετρό της Πιονγιάνγκ λέγεται ότι είναι το βαθύτερο μετρό του κόσμου.  Οι (2) σταθμοί που επισκεφτήκαμε θέλουν  να δείχνουν μεγαλόπρεποι παρά τους σκοτεινούς διαδρόμους και τους απόλυτα γυμνούς τοίχους χωρίς επιγραφές και διαφημίσεις. Οι συρμοί είναι πολύ παλαιοί, γερμανικής τεχνολογίας αλλά καλοσυντηρημένοι και μαζί τους θα ταξιδέψετε πολλές δεκαετίες πίσω.     Αυτό που έμεινε περισσότερο απ' όλα σε μας, είναι  οι φιγούρες των βιαστικών  ομοιόμορφα ντυμένων ανθρώπων, τα βλέμματα που δεν τολμούσαν να παραβιάσουν τον αόρατο τοίχο ανάμεσά μας,  οι κόκκινες κονκάρδες με το πρόσωπο του Κιμ που φορούν όλοι ανεξαιρέτως στη θέση της καρδιάς και  όλα τα ερωτηματικά που κάνουν τον κόσμο μας τόσο περίπλοκο.

 

 

Τελευταίος προορισμός μας είναι ένα (προφανώς πρότυπο ή για το σκοπό αυτό προετοιμασμένο) σχολείο, στο οποίο  ξεναγηθήκαμε σε πλήθος αιθουσών με μικρές πειθαρχημένες ομάδες  μαθητών να είναι απασχολημένοι με υποδειγματική τάξη σε διάφορες δραστηριότητες.  Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι παρά την εισβολή του γκρουπ μας τίποτα δεν διατάραξε την προσοχή τους  και στις περισσότερες περιπτώσεις (όπως στην παραπάνω φωτογραφία) η παρουσία μας δεν απέσπασε ούτε μια ματιά τους. Η ξενάγηση  στο σχολείο ολοκληρώνεται με τοπικούς χορούς και ζωντανή μουσική από τα παιδιά προς τιμήν των επισκεπτών. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.