Βόρεια Κορέα

αρχική έγγραφα καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Προορισμοί Πως θα πάτε


Κίνδυνοι

Στη Β. Κορέα θα βρίσκεστε συνεχώς μέρα και νύχτα κάτω από ασφυκτική επιτήρηση, γι αυτό δεν διατρέχετε κανένα από τους συνήθεις κινδύνους όπως στον υπόλοιπο κόσμο εκτός από το να βρεθείτε κρατούμενοι του καθεστώτος από δική σας λανθασμένη  συμπεριφορά.  Όλοι οι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα θεωρούνται  εν δυνάμει κατάσκοποι και αν αγνοήσετε τους κανόνες και φερθείτε προκλητικά είναι σίγουρο ότι  θα βρεθείτε  άσχημα μπλεγμένοι.   Η Βόρεια Κορέα, είναι επίσης το χειρότερο μέρος του κόσμου για να αρρωστήσετε:  Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη  φάρμακα και υλικά ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται χωρίς αναισθησία εξαιτίας των ελλείψεων.

Όλα τα "δεν" και τα "απαγορεύεται" θα σας τα εξηγήσουν πριν την είσοδό σας στη χώρα  και συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει και την αποδοχή τους.  Επειδή για πολλούς ταξιδιώτες οι κανόνες αυτοί ακυρώνουν το ίδιο το νόημα του ταξιδιού, τους συμπεριλάβαμε παρακάτω ώστε να σταθμίσετε αν πραγματικά θέλετε να ταξιδέψετε στη Βόριεα Κορέα:

  • Είστε υποχρεωμένοι να μένετε πάντα κοντά στην ομάδα σας και να μην απομακρυνθείτε για κανένα απολύτως λόγο. Απαγορεύεται επίσης να βαδίσετε μόνοι σας χωρίς τον συνοδό σας ή να βγείτε και να απομακρυνθείτε μόνοι σας από το ξενοδοχείο.
  • Απαγορεύεται αυστηρά να μιλήσετε, να επισκεφτείτε ή να έρθετε με οποιοδήποτε τρόπο σε επικοινωνία  με του ντόπιους ακόμα κι αν είναι συγγενείς σας
  • Φωτογραφίες επιτρέπεται να βγάλετε μόνο στα μνημεία,  πλατείες και στους  χώρους που θα σας επιτρέψει ο συνοδός σας.  Απαγορεύεται αυστηρότατα να βγάλετε φωτογραφίες κατά τη διαδρομή με το τρένο προς / από την Πιονγιάνγκ  και γενικά να φωτογραφίζετε την φτώχεια τη μιζέρια  τα άθλια κτίρια και τους ανθρώπους. Σε περίπτωση που δεν τηρήσετε την απαγόρευση  (όπως κάναμε εμείς) να είστε προετοιμασμένοι τουλάχιστον για την βίαιη αφαίρεση της φωτογραφικής σας  και διαγραφή των φωτογραφιών σας.  Κατά την έξοδο από τη χώρα αξιωματικοί έλεγξαν τις φωτογραφίες δειγματοληπτικά  από όλες τις φωτογραφικές μηχανές. 
  • Απαγορεύεται να πετάξετε τρόφιμα ή δωράκια από το τρένο ή οπουδήποτε αλλού  προφανώς για λόγους εθνικής υπερηφάνειας
  • Κατά την επίσκεψή σας στη Βόρεια Κορέα απαγορεύεται να έχετε μαζί σας βιντεοκάμερα, (αλήθεια τι γίνεται τώρα που όλες σχεδόν οι φωτογραφικές  έχουν δυνατότητα για βίντεο υψηλής ευκρίνειας;) ισχυρούς τηλεφακούς (κατά την κρίση των αξιωματικών που θα σας ελέγξουν,  κατά τη δική μας αίσθηση φακοί άνω των 300 mm θα κινήσουν υποψίες) και κυάλια.  Απαγορεύονται επίσης τα κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, usb flash, CD, DVD και γενικά οποιοσδήποτε φορέας δεδομένων,  βιβλία, περιοδικά και γενικά οτιδήποτε έντυπο.  Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και το σακίδιό σας θα ελεγχτεί εξονυχιστικά για όλα τα παραπάνω.
  • Σταθείτε με σεβασμό μπροστά στο άγαλμα του Kim II Sung στην κεντρική πλατεία και μη διανοηθείτε να πάρετε τη στάση του σώματός  του, να φωτογραφηθείτε χωρίς την πρέπουσα σοβαρότητα η  με οποιοδήποτε τρόπο να διακωμοδήσετε την κατάθεση λουλουδιών, τις υποκλίσεις και την υποχρεωτική απόδοση τιμών στο πρόσωπό του.

     Πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν υπάρχει   και γενικά η επικοινωνία προς τον έξω κόσμο είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη. Στα δωμάτια των ξενοδοχείων για αλλοδαπούς  υπάρχει τηλεόραση με δορυφορικά προγράμματα (ρώσικα, κινέζικα) αλλά χρειάστηκε να συντονίσουμε εμείς τον δέκτη για τη λήψη του BBC (πιθανώς δεν ήταν τυχαίο).  Ο συνοδός μας απαγορευόταν να επισκεφτεί το δωμάτιό μας πιθανώς εξαιτίας της ύπαρξης της τηλεόρασης.

 


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.