Βόρεια Κορέα

αρχική έγγραφα καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Προορισμοί Πως θα πάτε


Πως θα πάτε

Στην Πιονγιάνγκ μπορείτε να πάτε  είτε με το τρένο από το Dandong  στην ανατολική Κίνα, είτε με διεθνή πτήση από το Πεκίνο, Μόσχα  και μερικές ακόμα πρωτεύουσες της πρωην Σοβιετικής Ένωσης .  Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, οι μοναδικές εταιρίες που πετούν από / προς  την Πιονγιάνγκ είναι η Air China  και η Air Koryo ( ελέγξτε την τελευταία  για αναφορές σχετικά με την ασφάλεια πτήσεων).   Το ταξίδι με το τρένο εκτός από οικονομικότερο είναι και μια ευκαιρία να δείτε εικόνες από αγροτικές περιοχές, τους σταθμούς και σκηνές από τη καθημερινή ζωή των κατοίκων.   Η απόσταση από τα σύνορα μέχρι την Πιονγιάνγκ είναι 220 χλμ και επίσημα το τρένο χρειάζεται 5 - 6 ώρες, αλλά οι καθυστερήσεις είναι συχνές. Κατά τη δική μας διέλευση υπήρξε πολύωρη αναμονή στο συνοριακό σταθμό στο Sinuiju (Β. Κορέα) όπου "κρατηθήκαμε" μέσα σε ένα δωμάτιο του σταθμού από το οποίο δεν επιτρεπόταν να βγούμε (και κυρίως να φωτογραφίσουμε  από τα παράθυρα προς το δρόμο). Ο έλεγχος των αποσκευών είναι εξονυχιστικός για αυτό τηρείστε απόλυτα τους κανονισμούς που απαγορεύουν κάθε έντυπο και οποιοδήποτε φορέα δεδομένων  (CD, DVD, usb flash, κινητό τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή κλπ.)

Την επίσκεψη στη Β. Κορέα προτείνουμε να τη συνδυάσετε ως προέκταση τυχόν ταξιδιού σας στην Κίνα γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα έξοδα για την ολιγοήμερη επιτρεπόμενη παραμονή σας εκεί ξεφεύγουν από τα πλαίσια  ακόμα και του εύπορου ταξιδιώτη. Στο Dandong μπορείτε να φτάσετε σχετικά εύκολα αν βρισκόσαστε στην ανατολική Κίνα, είτε αεροπορικώς από Πεκίνο (1,5 ώρες)  ή  από Σανγκάη (2,5 ώρες)  ή με τρένο από το Πεκίνο (14 ώρες). Μια επίσης  καλή  και οικονομική λύση που χρησιμοποιήσαμε εμείς είναι τα "υπνολεωφορεία" (sleeper buses) που αντί καθισμάτων έχουν κουκέτες και ταξιδεύουν συνήθως βράδυ (10 - 12 ώρες από Πεκίνο).

Απ΄όσο γνωρίζουμε την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να ταξιδέψετε από / προς τη Νότια Κορέα.
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.