Πακιστάν

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Διαδίκτυο


 

  Β. Πακιστάν
Β. Πακιστάν Ν. Πακιστάν

Λαχώρη

Το πολιτιστικό κέντρο του Πακιστάν, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της αύξησης των κατοίκων του, διατηρεί ακόμα την ατμόσφαιρα από την εποχή της αποικιοκρατίας. Πάρκα και κτίρια σε αγγλικό στυλ, το κάστρο της Λαχώρης, φημισμένο για τα παλάτια και τους κήπους του, το τζαμί Badshahi από κόκκινο αμμόλιθο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, και φυσικά η παλιά πόλη με τις πολύβουες αγορές, τα κάρα και τα χίλια πρόσωπα. Προσοχή στο ξενοδοχείο που θα διαλέξετε, υπάρχουν πολλές αναφορές κλοπών στα φτηνά ξενοδοχεία της πόλης.

Ισλαμαμπάντ & Ραβαλπίντι

το τζαμί Shah Faisal Σχεδιασμένο από τον έλληνα πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη το Ισλαμαμπάντ είναι η νέα πρωτεύουσα του Πακιστάν και πιθανότατα το σημείο εισόδου σας στη χώρα. Το Ισλαμαμπάντ δεν έχει κέντρο, παρά μόνο τεράστια οικοδομικά τετράγωνα με φαρδύς δρόμους ανάμεσά τους και δεν μοιάζει σε τίποτα στο Πακιστάν.  Η πραγματική πόλη είναι το Rawalpindi  σε απόσταση 15 χλμ. Αν έχετε διαθέσιμο χρόνο επισκεφτείτε τους κήπους Shakarparian Park και το τζαμί Shah Faisal, ένα από τα μεγαλύτερα της Ασίας.

Σε απόσταση μισής ώρας με λεωφορείο βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Ταξίλα, αρχαία πόλη στην οποία έμεινε για κάποιο διάστημα ο Μ. Αλέξανδρος.  Οι αποστάσεις μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων είναι μεγάλες και θα πρέπει να τις κάνετε με κάποιο ταξί ή τρίκυκλο μηχανάκι.

Πεσάουαρ (ή Πεσάβαρ)

στολισμένα λεωφορεία στη ΠεσαβάρΌχι μακριά από τα αφγανικά σύνορα στην πόλη αυτή ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Μεταφερθείτε αιώνες πίσω περπατώντας στους στενούς σκονισμένους δρόμους και τα δαιδαλώδη παζάρια. Αν έχετε αντοχές στην απίστευτη ρύπανση του αέρα από καυσαέρια και τη σκόνη που σηκώνουν άνθρωποι και ζώα, περιπλανηθείτε στα στενά της ή ανεβείτε στο ατμοκίνητο τρένο μέχρι το φημισμένο Khyber Pass, το πέρασμα προς το Αφγανιστάν.

Μαντιάν

Κάποτε ήταν ένα από τα freak centers, για τα παιδιά των λουλουδιών που έψαχναν για παρθένα τοπία και ήλιο. Σήμερα δε θα συναντήσετε χίπηδες, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο, τα γύρω βουνά και να κάνετε εύκολους περιπάτους στα γύρω χωριά.

Τσιτράλ

Τα βουνά περικλείουν εύφορες κοιλάδεςΑνάμεσα σε πανέμορφες κοιλάδες, περιστοιχισμένο από απόκρημνα βουνά το Τσιτράλ είναι το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσετε για να επισκεφτείτε τα χωριά των Καλάς, τους σύγχρονους απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου. Με  τζιπ και οδηγό που δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε στο Τσιτράλ, μπορείτε να συνεχίσετε πάνω από το πέρασμα Σαντούρ προς το Γκιλγκίτ, για μια μοναδική διαδρομή από δύσβατους ορεινούς  δρόμους πέρα από τις συνηθισμένες διαδρομές των τουριστών.

Χωριά των Καλάς

Καλάς: οι απόγονοι του Μ. ΑλεξάνδρουΑξίζει να επισκεφτείτε κάποιο από τα χωριά των Καλάς. Προτιμείστε το χωριό Κρακάλ, όπου το καλοκαίρι θα συναντήσετε τον καλό συνάδελφο, εκπαιδευτικό, Θανάση Λερούνη και πιθανότατα άλλους έλληνες που βοηθούν εθελοντικά τους κατοίκους των χωριών. Κοντά στο Κρακάλ υπάρχει ένα καλό αλλά  ακριβό ξενοδοχείο, η απόσταση είναι όμως μεγάλη αν δεν χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο.  Αν  προτιμάτε να μείνετε στο χωριό καλό είναι να έχετε ένα υπνόσακο μαζί σας  και να μην χρησιμοποιήσετε τις κουβέρτες τους που είναι γεμάτες ψύλλους. 

Τσιτράλ προς Γκιλγκίτ

ταξιδεύοντας προς το ΓκιλκίτΜια μοναδική διαδρομή ανάμεσα από άγριες βουνοκορφές πάνω από το πέρασμα Σαντούρ (3.810μ.) σε ένα στενό χωμάτινο δρόμο που σε αρκετές περιπτώσεις θα σας κόψει την ανάσα. Η διαδρομή γίνεται μόνο με τζιπ και οδηγό και θα χρειαστείτε 2 περίπου μέρες αν όλα πάνε καλά γιατί ο δρόμος εξαφανίζεται πολύ συχνά από ορμητικούς χειμάρρους και κατολισθήσεις. Αν διανυκτερεύσετε στο Σαντούρ, στις σκηνές που έχει στήσει κάποιος ντόπιος έχετε υπόψη σας ότι οι κουβέρτες του είναι γεμάτες ψύλλους!

Κοιλάδα Χούνζα

η κορυφή φονιάς Ρακαπόσι: ελάχιστοι ορειβάτες έχουν επιστρέψει ζωντανοίΣτη σκιά του Ρακαπόσι, της κορυφής των 7700 μ. η κοιλάδα είναι ένας γαλήνιος τόπος, με υπέροχους φιλόξενους ανθρώπους και εξαιρετικές περιπατητικές διαδρομές που θα σας οδηγήσουν σε μικρούς οικισμούς, ή σε χαμηλότερες κορυφές. Επίσης μπορείτε να πλησιάσετε πολύ κοντά παγετώνες, και να αξιοποιήσετε τις αναρίθμητες δυνατότητες για τρέκκινγκ κάθε βαθμού δυσκολίας.

Οι τρελές γέφυρες του Πάσσου

γυναίκες στο Πάσσου ακροβατούν πάνω από το ποτάμιΑν ταξιδεύετε στο δρόμο του Καρακόραμ προς (ή από) την Κίνα, μην παραλείψετε να σταματήσετε στο Πάσσου. Εκτός από την θέα των άγριων κορυφών που τυλιγμένες στα σύννεφα υψώνονται μπροστά σας, να κάνετε ένα περίπατο προς τις "γέφυρες" που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για να διασχίζουν το ποτάμι: Ένα πλήθος συρματόσχοινα, πάνω στα οποία έχουν στερεωθεί μικρές σανίδες (πολύ αραιά η μια από την άλλη) συνδέουν τις όχθες του ποταμού που απέχουν πάνω από 100 μέτρα μεταξύ τους. Ολόκληρη η γέφυρα φυσικά ταλαντώνεται στο φύσημα του ανέμου, ή κάτω από το βάρος των βημάτων σας. Αρκετά κοντά στο χωριό βρίσκεται και ένας παγετώνας που αξίζει να επισκεφτείτε.

Ντάρα Αντάμ Κελ

Κοντά στην Πεσάβαρ, η πόλη αυτή βρίσκεται κοντά στα αφγανικά σύνορα, στην πλευρά του Πακιστάν αλλά έξω από την επιρροή του νόμου. Περίπου 40.000 άνθρωποι ζουν και εργάζονται εδώ αποκλειστικά στην κατασκευή και πώληση (παράνομων) όπλων. Μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε τύπο όπλου ή μπορούν να σας αντιγράψουν από το πρωτότυπο οποιοδήποτε όπλο μέσα σε δέκα περίπου μέρες.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.