Φιλιππίνες

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες Διαδίκτυο


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Σε μια τόσο αχανή νησιωτική χώρα το αεροπλάνο είναι  πολλές φορές η μόνη δυνατότητα για να καλύψετε μεγάλες αποστάσεις σε εύλογο χρόνο. Το κόστος των εισιτηρίων είναι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χαμηλό, μπορείτε εύκολα να βρείτε θέση για την επόμενη μέρα (εκτός από την περίοδο των Χριστουγέννων!) και γενικά το επίπεδο τω υπηρεσιών και της ασφάλειας  είναι καλό. Μπορείτε επίσης  να εκδώσετε μόνοι σας e-ticket με  πιστωτική κάρτα. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες είναι οι  Philippine Airlines,  Cebu Pacific, Air Philippines και οι μικρότερες Asian Spirit και SEAIR.

Στις Φιλιππίνες είναι αδύνατο να ταξιδέψετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποιο πλωτό μέσο. Πλοία και Ferries καλύπτουν κάθε πιθανή διαδρομή μεταξύ των νησιών, αλλά πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσετε τις παραδοσιακές βάρκες (bangka) για μετακίνηση ανάμεσα σε μικρά νησάκια, για βόλτα σε απομονωμένες παραλίες ή για διαδρομές όπως αυτή που κάναμε εμείς από Sabang μέχρι El Nido. Τα κόστη κυμαίνονται ανάλογα με την απόσταση και το χρόνο (υπολογίστε με 10 € / την ώρα), τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους επιβάτες. Οι βάρκες μπορούν να μεταφέρουν 4 - 8 επιβάτες, ανάλογα το μέγεθος. Μην ελπίζετε ότι θα βγείτε στεγνοί από αυτές τις βάρκες. Εμείς σας έχουμε προειδοποιήσει! Μην πάτε στις Φιλιππίνες αν δεν έχετε μαζί σας μια 100% αδιάβροχη θήκη στην οποία θα κρύψετε τα φωτογραφικά σας και άλλα αντικείμενα που δεν πρέπει να βραχούν. Για τα σακίδιά μας, εμείς χρησιμοποιήσαμε σακούλες σκουπιδιών, από αυτές που σφίγγουν με κορδόνι και αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. Οι μηχανές από αυτές τις βάρκες δεν έχουν σιγαστήρα και η εξαγωγή συχνά βρίσκεται  σε μικρή απόσταση από το κεφάλι σας. Αν το ξέραμε θα είχαμε ωτοασπίδες, πιστέψτε μας, όταν φτάσαμε στο El Nido (6,5 ώρες) νομίσαμε ότι είχαμε χάσει την ακοή μας οριστικά!

Για τις χερσαίες μεταφορές τα jeepney είναι το πιο χαρακτηριστικό μέσο των Φιλιππίνων. Πρόκειται για μια διασταύρωση  jeep με λεωφορείο, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στους άσχημους χωματόδρόμους μεταξύ οικισμών και κοντινών πόλεων. Μπορείτε να ταξιδέψετε στην οροφή, όπως κάνουν πολλοί ντόπιοι, μαζί με αποσκευές, κότες και άλλα αντικείμενα. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, jeepneyυπάρχουν λεωφορεία όλων των ειδών και καταστάσεων ανάλογα την εταιρεία και τη διαδρομή.

Για το ταξίδι μας προς το ορεινό τμήμα του Luzon (Banaue, Bontoc κλπ) εμείς προτιμήσαμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο στη Μανίλα. Στις περιοχές αυτές, οι συγκοινωνίες είναι άβολες και ο διαθέσιμος χρόνος μας ήταν λίγος. Οι δρόμοι στην περιοχή είναι άσχημοι χωματόδρομοι (ιδιαίτερα το τμήμα Bontoc - Tinglayan) και μόνο με ένα ψηλό όχημα ή 4χ4 μπορείτε να περάσετε. Εμείς νοικιάσαμε ένα Toyota Revo  (150 € για 5 μέρες) από την Avalon Transport Services Inc, από την οποία μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Για να οδηγήσετε στα βουνά, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με την οδήγηση εκτός δρόμου και να μπορείτε να προσαρμοστείτε στην οδήγηση στους επαρχιακούς δρόμους των Φιλιππίνων: Οι δρόμοι συνήθως είναι γεμάτοι από αργά jeepney, τρίκυκλα, παιδιά, σκυλιά,  γουρούνια, κότες, φορτηγά και λεωφορεία τα οποία πρέπει να προσπεράσετε αν θέλετε να φτάσετε στον προορισμό σας. Σας συνιστούμε να μην οδηγήσετε ποτέ τη νύχτα.   Σας προειδοποιούμε επίσης (εμάς δεν μας προειδοποίησε κανείς αν και ρωτήσαμε στην εταιρία που νοικιάσαμε το αυτοκίνητο) ότι στα βουνά δεν υπάρχει αμόλυβδη βενζίνη (μόνο super και πετρέλαιο) και μόνο χάρη στην μεγάλη αυτονομία του Revo φτάσαμε στο Bontoc. Το τελευταίο βενζινάδικο με αμόλυβδη ήταν αρκετά χιλιόμετρα πριν το Banaue και το επόμενο στο Bontoc.  Αρκετά δύσκολο είναι επίσης να κινηθείτε οδηγώντας στην τεράστια και χαοτική Μανίλα. Για να διασχίσετε την πόλη υπάρχει ευτυχώς ένας αστικός αυτοκινητόδρομος (κάτι σαν τη δική μας Αττική οδό), και ο Skyway (με διόδια) που έχει καλή σήμανση και μπορεί να σας οδηγήσει προς τη Νότια έξοδο της πόλης.

Για μικρότερες μετακινήσεις στη Μανίλα τα ταξί είναι βολικά και φτηνά (εφόσον χρησιμοποιήσουν το ταξίμετρο). Επιμείνετε να το θέσουν σε λειτουργία ή κατεβείτε. Το κόστος σπάνια είναι περισσότερο από  1 - 2 € για συνηθισμένες διαδρομές μέσα στην πόλη. Στις επαρχιακές πόλεις, αντί για ταξί υπάρχουν τα tricycle, τρίκυκλες μοτοσικλέτες, ικανές να μεταφέρουν μέχρι 5 επιβάτες + τον οδηγό και διαπραγματεύσιμη τιμή συνήθως 0,30 - 1 €.

 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.