Φιλιππίνες

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες Διαδίκτυο


Κίνδυνοι

Αν και οι Φιλιππίνες στο σύνολό τους δεν επιφυλάσσουν ιδιαίτερες εκπλήξεις στους ταξιδιώτες, στις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στη Μανίλα όπου η εγκληματικότητα είναι αυξημένη θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Η ασφαλέστερη περιοχή στη Μανίλα θεωρείται το Makati, το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της πόλης με αστυνομικούς και ιδιωτικούς φύλακες να ξεπερνούν μερικές φορές τον αριθμό των πεζών. Ακόμα και μετά τη δύση του ήλιου δεν νιώσαμε καμία απειλή στους κεντρικούς δρόμους αυτής της περιοχής. Αν απομακρυνθείτε από τους κεντρικούς δρόμους, το σκηνικό αλλάζει απότομα με άθλιες οικοδομές,  παράγκες, άστεγες οικογένειες και τύπους που καλύτερα να μείνετε μακριά τους. Στην περιοχές Ermita, Malate,  Rizal Park και κατά μήκος της (παραλιακής) Roxas Blvd. (στην περιοχή αυτή μείναμε)  παρά το συνωστισμό κυκλοφορούν πολλοί άστεγοι, λωποδύτες και μικροαπατεώνες. Έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, ιδιαίτερα  αργά τη νύχτα  στους παράπλευρους δρόμους.

Μεγάλη προσοχή δώστε στους moneychangers της Ermita οι οποίοι φημίζονται για τα ευφάνταστα κόλπα τους για να σας εξαπατήσουν.  Αγνοήστε επίσης όλους αυτούς που θα σας πλησιάσουν με διάφορα προσχήματα με σκοπό να σας οδηγήσουν κάπου, όπου μαζί με συνεργούς τους θα σας ληστέψουν.  Για τον ίδιο λόγο μην δεχτείτε ποτέ κεράσματα από ξένους, μην παίζετε παιχνίδια (χαρτιά ή οτιδήποτε άλλο), να είστε προσεκτικοί με τους αμαξάδες  και υποψιασμένοι αν σας πλησιάσουν ένστολοι: Μερικοί  απατεώνες υποδύονται τους αστυνομικούς.  Σε περίπτωση που σας απειλήσουν με όπλο, μη φέρετε καμία αντίσταση, γιατί δεν θα διστάσουν καθόλου να το χρησιμοποιήσουν!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Μανίλα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε συνδυασμό με τη ζέστη και υγρασία μπορεί είναι ανυπόφορες. Ανάλογη (και μάλλον ακόμα πιο  φρικτή ατμοσφαιρική κατάσταση) συναντήσαμε στο Baguio.  

Οι Φιλιππίνες είναι από τις χώρες στις οποίες μπορεί να σημειωθούν τρομοκρατικές ενέργειες και απαγωγές ξένων ιδιαίτερα στο Mindanao (τελευταία έκρηξη με θύματα στις 10 Ιανουαρίου 2007) και στο αρχιπέλαγος Sulu . Πιθανοί στόχοι μπορεί να είναι πολυσύχναστοι δημόσιοι χώροι,  επιβατικά πλοία κλπ. Οι συνθήκες ασφάλειας σε πτήσεις εσωτερικού μας φάνηκαν ικανοποιητικές με αρκετά καλό έλεγχο των επιβατών και αποσκευών. Τα υπόλοιπα νησιά κατά τη γνώμη μας είναι  ασφαλή.

Οι 20 περίπου τυφώνες που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο είναι πραγματικά επικίνδυνοι και συχνά κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει πάντα πληροφόρηση από τα δημόσια ΜΜΕ για την εξέλιξη και πορεία των τυφώνων γι αυτό καλό είναι να αφήσετε την περιέργειά σας κατά μέρος και να απομακρυνθείτε από την πορεία τους.

Οι Φιλιππίνες είναι ηφαιστειογενή νησιά με αρκετά ενεργά ηφαίστεια που μπορεί να εκραγούν οποιαδήποτε στιγμή και με αρκετά συχνούς σεισμούς. Ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας οι αρχές έχουν ορίσει μια ζώνη ασφαλείας μερικών χιλιομέτρων γύρω από τα ηφαίστεια την οποία δεν πρέπει να παραβιάσετε.

 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.