Φιλιππίνες

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες Διαδίκτυο

 

υγεία

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για την υγεία σας στις Φιλιππίνες, οι άνθρωποι είναι  καθαροί  και αν λάβετε τις συνηθισμένες προφυλάξεις σχετικά με το τι θα φάτε, και θα πιείτε,   είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.  Σε απομονωμένες περιοχές (περιοχές Ifugao, Kalinga στη Β. Luzon) συναντήσαμε πολύ χαμηλές συνθήκες υγιεινής, χωριά χωρίς αποχέτευση και παροχή νερού  ενώ έχουν αναφερθεί κρούσματα χολέρας και λοιμώξεις του πεπτικού. Αν ταξιδέψετε σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί  με την τροφή σας και να πλένετε σχολαστικά και συχνά τα χέρια σας.

ελονοσία Ο κίνδυνος να νοσήσετε από ελονοσία είναι υπαρκτός για τις περιοχές κάτω των 600 μέτρων,  στις ανατολικές περιοχές ολόκληρο το χρόνο, στις δυτικές κατά την περίοδο των βροχών  από Ιούνιο μέχρι Νοέμβριο και ιδιαίτερα  σε περιοχές του Mindanao, κεντρικό και νότιο τμήμα του Palawan, στο  Sulu Αρχιπέλαγο και σε περιοχές του Mindoro. Χωρίς τον κίνδυνο ελονοσίας αναφέρονται όλες οι οι μεγάλες πόλεις καθώς και τα παρακάτω νησιά και περιοχές:  Aklan (ΝΔ του Panay), Bilatan (Νότια του Sulu Αρχιπελάγους), Bohol, Camiguin, Capiz, Catanduanes, Cebu, Guimaras, Iloilo (Ν.Α. του Panay), Leyte, Masbate, Βόρεια Samar και Sequijor Αν δεν σκοπεύετε να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμείς  δεν προτείνουμε να πάρετε κάποια προφύλαξη πέρα από αυτή για τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

μύγες της άμμου

(sandflies)

 

Σε ορισμένες παραλίες του Palawan (Sabang, Port Barton, El Nido και ίσως σε άλλες παραλίες ή νησιά -δεν το γνωρίζουμε-), υπάρχει κάποια μικροσκοπική μύγα που το τσίμπημά της θα σας μεταδώσει το παράσιτο της λεϊσμανίασης. Αρχικά το τσίμπημα ούτε που θα το αντιληφθείτε, θα μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού.  Τις επόμενες μέρες όμως, η φαγούρα και το πρήξιμο θα μεγαλώνουν, ενώ σύντομα, αν δεν κάνετε κάτι, θα καταλήξουν σε επώδυνες πληγές. Το είδος της αυτό της λεϊσμανίασης ονομάζεται Cutaneous leishmaniasis και αν δεν το φροντίσετε μπορεί να θέσει ακόμα και τη ζωή σας σε κίνδυνο.  Η καλύτερη προφύλαξη είναι να φροντίσετε να μη σας τσιμπήσουν οι μύγες της άμμου, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικό και φορώντας κατάλληλα ρούχα, ιδιαίτερα νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Αν νομίζετε ότι σας έχει τσιμπήσει κάποια μύγα μπορείτε να εφαρμόσετε αμέσως μια θεραπεία η οποία περιγράφεται εδώ.  Θα χρειαστείτε οξυζενέ, Betadine και την αντιβιοτική αλοιφή Bactroban που θα βρείτε στα φαρμακεία στην Ελλάδα. Εμείς είχαμε μαζί μας και  ένα ισχυρό εντομοαπωθητικό με βάση το DEET το οποίο απεδείχθη  πολύ πιο αποτελεσματικό συγκριτικά με αυτά που έχουν σαν βάση τη Zitronela.  

ηπατίτιδα Α

ηπατίτιδα Β

Πρέπει να έχετε εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ασία, μολύνεται από την παιδική ηλικία με τον ιό της ηπατίτιδας Α και αναπτύσσει ανοσία. Η ηπατίτιδα Β είναι  διαδεδομένη σε πολλές περιοχές στην Ασία γι αυτό είναι καλή ιδέα να έχετε εμβολιαστεί εφόσον ταξιδεύετε συχνά.. Η μετάδοση γίνεται με σωματικά υγρά και αίμα, γι αυτό ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος αν πρόκειται να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με τους κατοίκους ή πρόκειται να παραμείνετε για μεγάλο διάστημα στη χώρα. Έχετε υπόψη σας, ότι το ξύρισμα σε τοπικό κουρείο, εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους εξαιτίας μολυσμένων εργαλείων.

τέτανος Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας στις Φιλιππίνες, επιβεβαιώστε πότε ήταν η τελευταία χρονιά που εμβολιαστήκατε κατά του τετάνου και αν είναι απαραίτητο κάντε μια αναμνηστική δόση.

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.