Φιλιππίνες

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες Διαδίκτυο


Κόστος & χρήματα

Τα κόστη στις Φιλιππίνες αν και λίγο ψηλότερα από άλλες χώρες της Ν.Α Ασίας είναι χαμηλά αν υπολογίσετε με τα ελληνικά δεδομένα. Τα ξενοδοχεία στη Μανίλα (αντίστοιχες αναφορές είχαμε και για το Cebu) μας φάνηκαν υπερβολικά ακριβά (40€ για μεσαίας κατηγορίας τρίκλινο) ενώ σε επαρχιακές πόλεις οι τιμές για αντίστοιχα δωμάτια ήταν από 12 μέχρι 20 ευρώ. Οι δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορεία, πλοία) είναι πολύ φτηνά, ενώ αξιοσημείωτα χαμηλές τιμές έχουν και οι εσωτερικές πτήσεις (40 - 90 €).

Στις μεγάλες πόλεις δεν θα δυσκολευτείτε να αλλάξετε ταξιδιωτικές επιταγές ή μετρητά (δολάρια ή ευρώ) σε τράπεζες ή ανταλακτήρια (μετρητά μόνο!). Στα τελευταία  πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα στη Μανίλα, αφού πρόκειται για επιστήμονες της απάτης. Γι αυτό δεν είναι κακή ιδέα να προτιμήσετε τη χαμηλότερη ισοτιμία προς όφελος της ασφάλειας και να αλλάξετε τα χρήματά σας σε τράπεζα.  Αν έχετε ταξιδιωτικές επιταγές της American Express μπορείτε να τις αλλάξετε σε καλή τιμή και με ασφάλεια στο ανταλακτήριο της American Express στον παράπλευρο δρόμο (A. Flores) δίπλα στην εκκλησία Ermita Church, εφόσον μένετε στην περιοχή Malate ή Ermita στη Μανίλα.  

Σε επαρχιακές πόλεις και απομονωμένα νησιά δεν θα μπορέσετε να αλλάξετε εύκολα  ταξιδιωτικές επιταγές και ίσως ούτε τα μετρητά  σας (δολάρια ή ευρώ). Αν βρείτε κάποιο αναταλακτήριο ή κατάστημα  η αλλαγή των χρημάτων σας θα είναι σε αρκετά χαμηλότερη τιμή γι αυτό γι αυτό αξίζει να κάνετε ένα καλό προγραμματισμό με τα χρήματά σας ώστε να σας φτάσουν μέχρι την επόμενη μεγάλη πόλη.

Κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο της Μανίλα, μετά την παραλαβή των αποσκευών και τον τελωνειακό έλεγχο, υπάρχουν πολλά γκισέ τραπεζών  που αλλάζουν μετρητά και ταξιδιωτικές επιταγές. Προσέξτε να διαλέξετε την τράπεζα με την πιο συμφέρουσα τιμή, οι διαφορές που είδαμε ήταν σημαντικές! Φεύγοντας από τις Φιλιππίνες (θυμηθείτε να κρατήσετε τον φόρο αεροδρομίου!), μπορείτε να αλλάξετε στο αεροδρόμιο τα υπόλοιπα pesos σε ευρώ ή δολάρια, μόνο αν φεύγετε σε ώρα που είναι ανοιχτές οι τράπεζες (και αν είστε τυχεροί και έχουν τον απαιτούμενο αριθμό νομισμάτων σε ευρώ ή δολάρια). Εμείς που φύγαμε στις 3 τα ξημερώματα δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα. Προσπαθώντας να αλλάξουμε στους moneychangers στη Μανίλα το προηγούμενο βράδυ τα υπόλοιπα μας pesos, είχαμε και εκεί πρόβλημα: Δεν είχαν τα απαιτούμενα νομίσματα. Αν δεν μπορέσετε να αλλάξετε τα pesos σας μην ανησυχείτε, κατά την άφιξή   σας στο Ελευθέριος Βενιζέλος στο χώρο που θα περιμένετε τις αποσκευές σας υπάρχει ανταλακτήριο (24 ώρες ανοικτά) το οποίο αλλάζει και τα φιλιππινέζικα pesos, σε χειρότερη όμως τιμή από αυτή που θα παίρνατε στις Φιλιππίνες. 

 

 
ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : 10 - 15 €  (επαρχία μόνο)
  • ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας: 15 - 30 € (στη Μανίλα από 40 € και πάνω)
  • οικονομικό γεύμα : 2 - 6 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: 5 - 12 €

 

τελ. ενημέρωση: Ιανουάριος 2007


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.