Φιλιππίνες

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες Διαδίκτυο


 

Άνθρωποι και ήθη

Η πρώτη εντύπωση που θα έχετε από τους ανθρώπους στις Φιλιππίνες είναι ότι είναι περισσότερο "Δυτικοί" σε νοοτροπία και λιγότερο "ασιάτες". Ένας στους 10 Φιλιππινέζους εργάζεται στο εξωτερικό, επισκέπτεται τακτικά τη χώρα του και συμμετέχει (με τα χρήματα που στέλνει) στην οικονομία της χώρας. Έτσι δεν είναι παράξενο ότι στις Φιλιππίνες συναντήσαμε μια κοινωνία ιδιαίτερα ανοικτή και "δυτικοποιημένη", χωρίς προκατάληψη για οτιδήποτε έρχεται και από τις 2 πλευρές του ωκεανού,  με ανθρώπους που  μιλούν καλά αγγλικά, αξιοπρεπείς και με αίσθηση του χιούμορ. Ιδιαίτερα το τελευταίο μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί από τους ταξιδιώτες αν δεν γνωρίζουν ότι το γέλιο συχνά εκφράζει αμηχανία, άρνηση και  χρησιμοποιείται για να καλύψει αρνητικά συναισθήματα. Ο ταξιδιωτικός μας οδηγός (Lonely Planet)  αναφέρει ότι σε παγκόσμια έρευνα (2005) οι Φιλιππινέζοι βρέθηκαν να είναι οι ευτυχέστεροι άνθρωποι του κόσμου, προς μεγάλη έκπληξη των ιδίων αλλά και των ταξιδιωτών που θα δουν μια χώρα με τόσο σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα είναι οι μεγάλες και δεμένες οικογένειες  που θεωρούνται το ύψιστο κοινωνικό αγαθό στις Φιλιππίνες (συχνά με δεκάδες μέλη να μένουν σε μικροσκοπικά διαμερίσματα χωρίς καθόλου προσωπικό χώρο).

Αν μείνετε περισσότερο καιρό στις Φιλιππίνες, σίγουρα οι άνθρωποι εκεί θα σας μεταδώσουν την αίσθηση του "χαλαρά", την αίσθηση ότι η ζωή κυλά έτσι κι αλλιώς και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ως έχουν.    

Πριν αποβιβαστείτε στις Φιλιππίνες  θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος προορισμός του κόσμου για σεξοτουρισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ιερόδουλες και δυστυχώς ανάμεσά τους και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών. Η φτώχεια και η διαφθορά των αρχών επιτρέπουν στο πρόβλημα να διαιωνίζεται, επικουρούμενο από τις αθρόες αφίξεις πεινασμένων ανδρών κυρίως από την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.  Διαβάστε περισσότερα  για το θέμα στη σελίδα Coalition Against Trafficking in WomenΑν θέλετε να βοηθήσετε καταγγέλλοντας την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, απευθυνθείτε στο End Child Prostitution in Asian Tourism.  


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.