Φιλιππίνες

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες Διαδίκτυο


 

 

 Palawan (Παλαουάν)

Luzon (Λουζόν) Palawan (Παλαουάν)

 

 

Αν ψάχνετε για παρθένα τροπική φύση,  ερημικές παραλίες και απεχθάνεστε την πολυκοσμία, το θόρυβο και την κίνηση, τότε το Palawan είναι το νησί σας.   Οι διαδρομές και η μετακίνηση δεν είναι εύκολες, τα τοπία και οι άνθρωποι όμως,  συγκαταλέγονται στα καλύτερα του ταξιδιού μας. 

Στο Palawan μπορείτε να έρθετε ακόμα σε επαφή με πρωτόγονες φυλές, τη φυλή Ken-uy και Taot Bato κοντά στο Rizal, περίπου 6 ώρες δρόμο με αυτοκίνητο από το Puerto Princesa.  Κάποιες κοινότητες έχουν "εκπολιτιστεί" και ζουν σε χωριά κοντά στο Rizal,  κάποιες άλλες  ζουν σε σπηλιές στα βουνά όπως έκαναν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Για να  επισκεφτείτε τις δεύτερες, πρέπει να έχετε εξουσιοδοτημένο οδηγό και τη δυνατότητα να βαδίσετε περίπου 7 ώρες από το πλησιέστερο σημείο που μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο (που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να επιστρέψετε την ίδια μέρα στον πολιτισμό και θα πρέπει να διανυκτερεύσετε  στα βουνά). Μην έχοντας κατάλληλο εξοπλισμό, σκηνές κλπ. εμείς αναβάλλαμε την επίσκεψη αυτή. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε εσείς, πρέπει να έρθετε σε  επαφή με την κα. Eva Ponce de Leon, η οποία είναι υπεύθυνη ή εξουσιοδοτημένη να σας φέρει σε επαφή με τις κοινότητες αυτές. Το τηλέφωνό της είναι 09178300228. 

Το δρομολόγιο για το Palawan που επιλέξαμε και προτείνουμε, είναι ξεκινώντας από την πρωτεύουσα του νησιού Puerto Princesa  να επισκεφτείτε τον υπόγειο ποταμό στο Sabang  και από εκεί να πλεύσετε με βάρκα τα δυτικά παράλια του νησιού μέχρι το El Nido, με βάση το οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε τα νησάκια του Αρχιπελάγους Bacuit. Από το El Nido μπορείτε να επιστρέψετε με λεωφορείο στην πρωτεύουσα ή να αναχωρήσετε αεροπορικώς από το El Nido με τις λιγότερο συχνές πτήσεις της Sea Air.  

Το Palawan συνδέεται με πολλές (και αρκετά οικονομικές) πτήσεις την ήμέρα με τη Μανίλα και το Cebu.

 

Puerto Princesa

Εφόσον φτάσετε με αεροπλάνο στο νησί, το πιθανότερο είναι ότι θα προσγειωθείτε στην πρωτεύουσα  (υπάρχουν άλλα 2 αεροδρόμια στο νησί, αλλά με όχι τόσο συχνές πτήσεις).  Το αεροδρόμιο βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πόλη, δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 5 λεπτά διαδρομή με τρίκυκλο (1€). Δεν υπάρχουν πολλά να κάνετε στο Puerto,  αλλά αν αποφασίσετε να μείνετε, μπορείτε να πάτε στο Honda Bay, ένα κόλπο αρκετά έξω από την πόλη,  με Snake islandπολλά μικρά αμμουδερά νησάκια. Οι αμμουδιές ξεπροβάλλουν σε διάφορα σχήματα πάνω από την επιφάνεια του νερού, ενώ μανγκρόβια   δένδρα μέσα στη θάλασσα σχηματίζουν ένα σουρεαλιστικό τοπίο. Για να πάτε εκεί, πάρτε ένα τρίκυκλο από αυτά που κάνουν πιάτσα στο κέντρο της πόλης, στη γωνία Malvar  και Valencia Str.  (1,40 €).  Το τρίκυκλο θα σας πάει στο μώλο Santa Lourdes, όπου  με το ποσό των 18 € περίπου στην κοινοπραξία των βαρκάρηδων, θα νοικιάσετε βάρκα για τα νησάκια.  Τα περισσότερα νησιά είναι ιδιωτικά και θα σας χρεώσουν με 0,80 - 1,20 € / άτομο για να αποβιβαστείτε. Το μοναδικό νησί   που είναι "δημόσιο" είναι το Snake Island, μια αμμουδερή γλώσσα που αλλάζει σχήμα ανάλογα με την παλίρροια και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο για πικνίκ και μπάνιο, ευτυχώς μόνο σε ένα σημείο.

Αν μείνετε στη πρωτεύουσα, σας προτείνουμε να μείνετε στο Casa Linda Inn,  με πολύ καθαρά και περιποιημένα δωμάτια, air con και εξυπηρετικό προσωπικό (15 - 18€)

Sabang

Το Sabang είναι ένας πολύ μικρός οικισμός με καλύβες απλωμένες γύρω από μια αμμώδη παραλία με κοκκοφοίνικες.  Αντί για ξενοδοχεία υπάρχουν πολλά μικρά "resorts", με ψάθινες ή ξύλινες καλύβες. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες πηγαίνουν στο Mary's Beach resort, το οποίο βρίσκεται αρκετά μακριά  στην άκρη της παραλίας, ίσως γιατί αναφέρεται με καλά λόγια στο Lonely Planet. Εμάς δεν μας άρεσε και αναζητήσαμε αλλού κατάλυμα, στο Bambua (το οποίο ήταν γεμάτο) και στο Green Forest resort  στο οποίο και μείναμε, σε ξύλινα bungalows με (αληθινό) μπάνιο και μπαλκονάκι (15 €). Το Sabang έχει ρεύμα για λίγες ώρες κάθε μέρα, περίπου από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ.

η είσοδος για τον υπόγειο ποταμόΈνα από τα σημαντικά αξιοθέατα του Palawan, είναι ο φημισμένος υπόγειος ποταμός( St. Paul river) ο οποίος ρέει κάτω από το βουνό σε ένα φυσικό τούνελ μήκους 8 χιλιομέτρων πριν εκβάλει από ένα χαμηλό άνοιγμα στη θάλασσα της Ν. Κίνας. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και οι εκβολές του ποταμού βρίσκονται 4 χιλιόμετρα μακριά από το Sabang, σε ένα σημείο με οργιώδη βλάστηση  και γαλαζοπράσινα νερά. Στην είσοδο του Πάρκου μπορείτε να φτάσετε μόνο με ναυλωμένη βάρκα (10 €) ή με τα πόδια από μονοπάτι μέσα από τη ζούγκλα. Πριν μπείτε στον υπόγειο ποταμό φροντίστε να έχετε βάλει άφθονο εντομοαπωθητικό, το φως του προβολέα της βάρκας (το σπήλαιο δεν φωτίζεται) θα μαζέψει χιλιάδες κουνούπια γύρω σας. Η διαδρομή είναι αρκετά εντυπωσιακή με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και σημεία με τεράστιους θόλους.

Εναλλακτικά μπορείτε να  επισκεφτείτε τον υπόγειο ποταμό  σε ημερήσια (οργανωμένη) εκδρομή από το Puerto Princesa, αλλά  κατά τη γνώμη μας είναι καλύτερα να διανυκτερεύσετε μια βραδιά στο Sabang και να συνεχίσετε με βάρκα το ταξίδι σας προς το βορά.  Για την είσοδό σας στο Εθνικό Πάρκο θα βγάλετε ένα εισιτήριο (3,50 €)  το οποίο περιλαμβάνει τη μεταφορά με τη βάρκα εντός του υπόγειου ποταμού για μια απόσταση 3 χιλιόμετρων περίπου (αλλά όχι και τη διαδρομή μέχρι την είσοδο του Πάρκου).  Στην ίδια προβλήτα μπορείτε να βρείτε βαρκάρηδες για να συνεχίσετε το ταξίδι σας προς Port Barton  ή El Nido. 

Από το Puerto Princesa μπορείτε να έρθετε στο Sabang  με jeepney (3 ώρες, 4€) ακολουθώντας ένα στενό χωματόδρομο με άφθονες λακκούβες ή αν είστε μεγάλη παρέα (με μεγάλο πορτοφόλι) με ναυλωμένο αυτοκίνητο (50 €). Τα jeepney ξεκινούν από το Puerto Princesa San Jose Bus terminal, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη, μόνο στις 7:00, 9:00, 12:00 και 14:00 (μπορεί να φύγουν και νωρίτερα αν γεμίσουν με κόσμο).

 

 

Port Barton

Ταξιδεύοντας βόρεια με βάρκα aπό το Sabang προς το El Nido, είναι καλύτερα να μοιράσετε τη διαδρομή σε 2 μέρες και να μείνετε τουλάχιστον ένα βράδυ στο συμπαθητικό ψαροχώρι  του Port Barton.  Ο οικισμός είναι ένα γαλήνιο μέρος με φτωχικά σπιτάκια ανάμεσα στους φοίνικες. Υπάρχουν αρκετά resorts που μπορείτε να μείνετε με καλύβες ακριβώς μπροστά στην ακροθαλασσιά, μικρά εστιατόρια σερβίρουν φρέσκο ψάρι, ενώ σε σύντομους περιπάτους μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιον από τους μικρούς καταρράκτες στη γύρω περιοχή. Σε μικρή απόσταση στα ανοιχτά υπάρχουν μικρά νησάκια με παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε με κάποιον από τους βαρκάρηδες (σας προτείνουμε να αναζητήσετε τον καπετάνιο με το όνομα Jerry). Εμείς μείναμε στα τελευταία bungalows, νότια της παραλίας, στο Ysobelle's beach resort (πρώην Swissipini)  (20 €) με περιποιημένα καθαρά αυτόνομα σπιτάκια και πολύ φιλικό προσωπικό.

Στο Port Barton δεν είναι εύκολο να φτάσετε οδικώς -άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να κάνετε τον μακρύ κουραστικό δρόμο μέχρι εδώ.  Με βάρκα από το Sabang θα πληρώσετε περίπου 40 € (2,5 ώρες) τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους ταξιδιώτες.  Από το Port Barton προς το El Nido θα χρειαστείτε 5 ώρες και 60-70 €  για τη βάρκα.  Η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα  με άγρια βραχώδη τροπικά τοπία, πάνω στα οποία ξεσπούν τα βουβά κύματα του ωκεανού, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς θα πλησιάζετε τα δεκάδες νησάκια του αρχιπελάγους Bacuit. H θάλασσα της Ν. Κίνας είναι συνήθως άγρια, με μεγάλο κυματισμό γι αυτό πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Στη δική μας περίπτωση ο βαρκάρης που είχαμε συνεννοηθεί την προηγούμενη  αρνήθηκε λόγω καιρού να ξεκινήσει και αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα σε κάποιον (τον Jerry) που τελικά δέχτηκε να κάνει τη διαδρομή. Με πολύ δυνατό άνεμο και τεράστια κύματα η διαδρομή κράτησε 6,5 ώρες, με εμάς βρεμένους μέχρι το κόκαλο και με τον κίνδυνο υποθερμίας, αφού τα κύματα περνούσαν πάνω από τη βάρκα. Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί από την Ελλάδα μια 100% αδιάβροχη θήκη για τα φωτογραφικά σας και τσάντες σκουπιδιών για να κρύψετε τα σακίδιά σας. 

 

El Nido

Bacuit ArchipelagoΚρυμμένο ανάμεσα σε ψηλούς κάθετους βράχους, το El Nido  είναι ο τελικός προορισμός των ταξιδιωτών στο Palawan. Η πόλη χωρίς να είναι ιδιαίτερα συμπαθητική, έχει ελάχιστα αυτοκίνητα και πλήθος από μικρά ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια. Με βάση το El Nido μπορείτε να περιηγηθείτε το Bacuit αρχιπέλαγο, μια περιοχή με κατάσπαρτα νησάκια και ασβεστολιθικούς βράχους καλυμμένους από τροπική βλάστηση με αμέτρητες παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο. Το τοπίο έχει αρκετά κοινά με τo Krabi  της Ταϊλάνδης και το Halong Bay του Βιετνάμ. Μπορείτε να νοικιάσετε αποκλειστικά δικιά σας βάρκα (20 € / μέρα) για να πάτε όπου θέλετε ή να λάβετε μέρος στα οργανωμένα ημερήσια τουρ τα οποία περιλαμβάνουν μπάνιο και barbeque σε διάφορες παραλίες.

Εμείς μείναμε το πρώτο βράδυ στο Lally & Abet Beach Cottages (20 €) που μας φάνηκε ακριβό γι αυτό το επόμενο βράδυ μετακομίσαμε στα Cliffside Cottages μακριά από την παραλία (8 €) με ίδια  περίπου δωμάτια. Κανένα από τα 2 δεν έχει air condition. Καλύτερα (αλλά πανάκριβα ξενοδοχεία των 100+ €) θα βρείτε μόνο στα νησάκια του αρχιπελάγους.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.