Νότια Κίνα

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Χάρτης τουαλέτες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Σε μια τόσο μεγάλη χώρα όπως η Κίνα, το αεροπλάνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψετε τις τεράστιες αποστάσεις -αν φυσικά το αντέχουν τα οικονομικά σας-.  Υπάρχει ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο πτήσεων προς κάθε πιθανή κατεύθυνση, ακόμα και προς τις μικρότερες πόλεις.  Η αγορά εισιτηρίων είναι απλή και γρήγορη διαδικασία, τα περισσότερα γραφεία είναι computerized, μιλάνε κάποια στοιχειώδη αγγλικά (καταλαβαίνουν τουλάχιστον που θέλετε να πάτε!) και αρκετά δέχονται και πιστωτικές κάρτες (με προσαύξηση 2-4%).  Τον Ιούλιο -Αύγουστο 2004 που ταξιδέψαμε εμείς, βρίσκαμε εισιτήρια για την επόμενη μέρα χωρίς πρόβλημα. Οι τιμές δεν είναι φτηνές, αλλά ούτε και απαγορευτικές: Υπολογίστε από 80 - 100 € για απόσταση μιας ώρας πτήση.

 

Τα υπεραστικά λεωφορεία είναι ο οικονομικότερος τρόπος μετακίνησης και με τους νέους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται η άνεση, η ταχύτητα και προπαντός η ασφάλεια βελτιώνονται συνεχώς.  Στους επαρχιακούς δρόμους τα ατυχήματα είναι  συχνά και αν ταξιδεύετε σε ορεινούς δρόμους θα χρειαστείτε γερά νεύρα: Τα προσπεράσματα γίνονται στα τυφλά, σε στενούς δρόμους (συχνά με γκρεμό από τη μια πλευρά) και διαρκούν πολλά δευτερόλεπτα που θα σας φανούν αιώνας! Ως εκ θαύματος, το αντιθέτως ερχόμενο φορτηγό εμφανιζόταν μετά την ολοκλήρωση του προσπεράσματος  (αλλιώς δεν θα υπήρχαμε για  να τα γράψουμε αυτά :).   Η κατάσταση των λεωφορείων είναι ποικίλη και εξαρτάται από τη διαδρομή και την εταιρία. Οι διαδρομές ανάμεσα σε μεγάλες πόλεις γίνονται συνήθως με αρκετά καλά οχήματα με κλιματισμό. Σε πιο απομονωμένες περιοχές και σε διαδρομές με χωματόδρομους τα λεωφορεία είναι σαράβαλα. Οι αναρτήσεις στα κινέζικα λεωφορεία είναι ανύπαρκτες και αλίμονο αν κάθεστε πίσω από τον άξονα (κάτι που δεν μπορείτε να το διαλέξετε εσείς, η έκδοση εισιτηρίων γίνεται πάντα με υπολογιστή). Η έκδοση εισιτηρίων είναι γενικώς μια μικρή περιπέτεια στην Κίνα που θα χρειαστεί να τη ζήσετε πολλές φορές. Έχετε πάντα γραμμένο τον προορισμό σας σε κάποιο χαρτί αλλιώς δεν έχετε καμιά ελπίδα. Σε ορισμένους σταθμούς υπήρχε ειδικό γκισέ για ξένους ή κάποια κοπέλα που ξέρει αγγλικά και δουλειά της είναι να βοηθά τους ξένους.

Σε αρκετές μεγάλες διαδρομές χρησιμοποιούνται "υπνολεωφορεία", δηλαδή λεωφορεία με κουκέτες που ταξιδεύετε ξαπλωμένοι. Οι τιμές σε αυτά είναι αρκετά ακριβότερες. Στάσεις για φαγητό και τουαλέτα γίνονται τακτικά, αλλά τις τουαλέτες σίγουρα δεν θέλετε να τις επισκεφτείτε, είναι  από τις χειρότερες εμπειρίες του ταξιδιού σας στην Κίνα.

Τέλος, ένας άλλος καλό τρόπος να διανύσετε μικρές ή μεσαίου μεγέθους αποστάσεις (σε αραιοκατοικημένες και ορεινές περιοχές) είναι τα ταξί, που μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους ταξιδιώτες. Υπολογίστε από 50 - 100 € (ανεξαρτήτως επιβατών) για διαδρομές 5 - 7 ωρών.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Κίνα με 68.000 χλμ. γραμμών είναι καλό και συνεχώς αναπτύσσεται.  Αντί για 1η / 2η θέση μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε  "hard seat", hard sleeper", "soft seat" και "soft sleeper". Η πρώτη περίπτωση (hard seat) είναι ο τρόπος που μετακινούνται οι περισσότεροι κινέζοι, δεν πρόκειται για "σκληρά" καθίσματα, απλά για καθίσματα  σε βαγόνια με πολύ -πολύ κόσμο, με φασαρία, με ανθρώπους που φτύνουν στο πάτωμα, με μωρά που κλαινε, δηλαδή όσο πιο άβολα γίνεται.  Τα "hard sleeper" είναι βαγόνια με 3 κουκέτες κατά ύψος, σε εξάδες. Το κάπνισμα επιτρέπεται και αν πιάσετε το πάνω κρεβάτι, εκτός από καπνό θα είστε πιο κοντά και στα μεγάφωνα. Τα βαγόνια "soft seat", είναι με καθίσματα -κάτι σαν 1η θέση- που ο καθένας έχει τη θέση του και το κάπνισμα απαγορεύεται.  Τέλος το "soft sleeper", είναι κουπέ με κρεβάτια, με τη σχετική για τη χώρα πολυτέλεια, συνήθως και με κλιματισμό (και ρύθμιση του ήχου των ηχείων!). Μόνοι οι πλούσιοι κινέζοι ταξιδεύουν σε αυτή τη κατηγορία, δεν είναι φτηνά, υπολογίστε περίπου το μισό από το εισιτήριο του αεροπλάνου για την ίδια διαδρομή.

 

Η μετακίνηση μέσα στην πόλη είναι πολύ εύκολη με ταξί. Όλα είχαν ταξίμετρο, οι οδηγοί ήταν ευγενείς, καθαροί και γενικά πολύ επαγγελματίες. Για τις περισσότερες διαδρομές δεν θα χρειαστείτε πάνω από 1 - 1,50 €. Σε ορισμένες πόλεις (Zhongdian) το ταξί είναι με "flat rate", δηλαδή ένα σταθερό ποσό (συνήθως 1 €) για οποιαδήποτε διαδρομή εντός των ορίων της πόλης.

Τέλος, σε αρκετές πόλεις (Yangshuo) ο ιδανικός τρόπος μετακίνησης είναι το ποδήλατο. Δεν θα δυσκολευτείτε  να νοικιάσετε  με 1-2 € / μέρα, αλλά προσοχή που θα το παρκάρετε: το κλέψιμο ποδηλάτων δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο!

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.