Νότια Κίνα

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Χάρτης τουαλέτες


Κίνδυνοι

Η Κίνα ποτέ δεν ήταν μια επικίνδυνη χώρα αλλά  η ραγδαία ανάπτυξη με ουρανοξύστες,  σύγχρονα εμπορικά κέντρα και τις τεράστιες οικονομικές διαφορές που δημιουργούνται ανάμεσα στον πληθυσμό δημιουργούν σιγά σιγά τις προϋποθέσεις για γέννηση της εγκληματικότητας.  Προς το παρόν το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι πορτοφολάδες (με / χωρίς ξυραφάκια για τα άνοιγμα τσαντών και σακιδίων) που εργάζονται κυρίως σε σταθμούς και μέρη με συνωστισμό, ενώ αναφορές για μικροκλεψιές υπάρχουν κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τρένα (γ' θέση) και σε νυχτερινά λεωφορεία.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι   σε γενικές γραμμές ασφαλή, αλλά στα περισσότερα δεν έχετε δικό σας κλειδί και το προσωπικό μπορεί να μπαινοβγαίνει (όταν δεν υπάρχει αλυσιδίτσα στην πόρτα) όποτε θέλει (π.χ. για να φέρει τσάι χωρίς να το ζητήσετε) γι αυτό μην αφήνετε πορτοφόλια εκτεθειμένα όταν είστε στο μπάνιο.

Οι οδικές μετακινήσεις στην Κίνα είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή σας, ιδιαίτερα σε ορεινούς δρόμους. Πάνω από 60.000 νεκροί από τροχαία κάθε χρόνο δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Λεωφορεία προσπερνούν το ένα το άλλο σε δρόμους με συνεχείς στροφές  κινούμενα παράλληλα μέχρι κάποιο να μπορέσει να προσπεράσει το άλλο (τότε ως εκ θαύματος έρχεται με ταχύτητα και το φορτηγό από την αντίθετη κατεύθυνση). Υπάρχουν αρκετοί σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι και συνεχώς κατασκευάζονται νέοι: Σε αυτούς η οδήγηση είναι ασφαλής.

Μεγάλη  προσοχή απαιτείται αν νοικιάσετε ποδήλατο -ο ιδανικός τρόπος για μετακίνηση σε πολλές πόλεις- κινδυνεύετε όχι μόνο από τους οδηγούς των αυτοκινήτων αλλά και από τη χαοτική οδήγηση των υπολοίπων ποδηλατιστών! Επίσης μην αφήσετε ποτέ το ποδήλατό σας αφύλακτο: Το κλέψιμο ποδηλάτων είναι πολύ συνηθισμένο, αφήστε το ποδήλατό σας στους ειδικά φυλασσόμενους από κάποιον άνθρωπο χώρους.

Οι απάτες είναι  σπάνιες στην Κίνα, όλοι οι άνθρωποι που είχαμε κάποια συναλλαγή ήταν τίμιοι και σωστοί, ιδιαίτερα οι ταξιτζήδες. Το Guilin αποτελεί την εξαίρεση, υπάρχουν πάρα πολλοί που θα σας πλησιάσουν και θα σας συστηθούν ως "δάσκαλοι", πιθανότατα για να σας οδηγήσουν κάπου και να πάρουν κάποια προμήθεια, δεν ξέρουμε ακριβώς, γιατί αυτούς τους τύπους τους ξεφορτωνόμαστε αμέσως χωρίς άλλη συζήτηση. Στην υπόλοιπη Ν. Κίνα δεν διαπιστώσαμε καμία προσπάθεια για απάτη οποιασδήποτε μορφής.

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.