Νότια Κίνα

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Χάρτης τουαλέτες

 

Στην (α)κατάλληλη στιγμή

Πολλές από τις παραδοσιακές γιορτές ατόνησαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης αλλά με την πάροδο του χρόνου οι εκδηλώσεις επανέρχονται και πάλι.

Φεβρουάριος Το Κινέζικο Νέο έτος ή γνωστό και σαν τη γιορτή της Άνοιξης  -η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα- γιορτάζεται την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα στο σεληνιακό ημερολόγιο. (9 Φεβρουαρίου για το 2005). Η επίσημη αργία είναι 3 μέρες, αλλά υπολογίστε τουλάχιστον 10, κατά τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε ξενοδοχείο ή εισιτήριο, εκτός και αν τα έχετε κλείσει μήνες πριν.

Το Yuanxiao Jie (γιορτή με τα φαναράκια) γιορτάζεται κυρίως στη Νότια Κίνα με φαναράκια που κρατούν μικροί και μεγάλοι  στους δρόμους, με χορούς, ξυλοπόδαρους κλπ. Η γιορτή γίνεται στις 15 του πρώτου σεληνιακού μήνα (23 Φεβρουαρίου για το 2005).

 

Μάρτιος / Απρίλιος / Μάιος Τα γενέθλια της Guanyin, θεότητας της ευσπλαχνίας γιορτάζεται  τη 19η μέρα του 2ου σεληνιακού μήνα (28 Μαρτίου για το 2005) και γίνονται τελετές στους Βουδιστικούς και Ταοϊστικούς ναούς.

Επίσης τα γενέθλια της Mazu, θεότητας της θάλασσας και προστάτιδας των ψαράδων γιορτάζεται στις παραθαλάσσιες περιοχές στους Ταοϊστικούς ναούς.  Η θεότητα, εκτός από Mazu,   έχει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την περιοχή, Tianhou και Tin Hau.
 

 Ιούνιος Την 5η μέρα του 5ου σεληνιακού μήνα (11 Ιουνίου για το 2005) στην μνήμη του Qu Yuan, ποιητή και πολιτικού από τον 3 αιώνα π.Χ. που λέγεται ότι έπεσε στο ποτάμι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά, γίνονται αγώνες με βάρκες, κυρίως στο Leshan και στο Nanning.

 

Αύγουστος Στις αρχές Αυγούστου στο Litang (επαρχία Sichuan) σε υψόμετρο 4600 μ. γίνονται ιπποδρομίες που κρατούν για 10 μέρες και θεωρούνται ως το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς (κάτι σαν τους Θιβετιανούς Ολυμπιακούς Αγώνες). Η πόλη έχει μόνο 2 ξενοδοχεία και αν δεν κλείσετε δωμάτιο μήνες πριν, θα πρέπει να κοιμηθείτε σε σκηνές που νοικιάζονται στους επισκέπτες.

 

Σεπτέμβριος Η γιορτή που λέγεται Zhongqiu Jie γιορτάζεται με ..κεϊκ που φτιάχνονται και πουλιόνται παντού σε ποικίλες γεύσεις.  Τα κέικ θυμίζουν την επανάσταση εναντίων των Μογγόλων,  τον 14ο αιώνα που τα σχέδια της επανάστασης μοιράστηκαν μέσα σε κέικ! Σε πολλές πόλεις ρίχνονται πυροτεχνήματα.  Η γιορτή γίνεται την 15η μέρα του 11ου σεληνιακού μήνα (18 Σεπτεμβρίου για το 2005).

 


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.