Νότια Κίνα

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Χάρτης τουαλέτες

 

υγεία

Οι συνθήκες υγιεινής υγιεινής στην Κίνα είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλές και οι πιθανότητες να νοσήσετε είναι πολύ μικρές.  Τα πιο πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι το συνηθισμένο για την Κίνα "κρύωμα" ή σε πιο βαριά μορφή κάποια βρογχίτιδα ή μικροπροβλήματα με το στομάχι. Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι   καλές στα μεγάλα αστικά κέντρα και περιορισμένες έως ανύπαρκτες  σε απομονωμένες περιοχές.  Σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος προσπαθήσετε να αποφύγετε κατά το δυνατόν την αστυνομία ή το στρατό και πηγαίνετε μόνοι σας σε ένα μεγάλο νοσοκομείο.  

λοίμωξη του αναπνευστικού

ή "κρύωμα" ή το "σύνδρομο της Κίνας"

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Κίνα είναι μονίμως "κρυωμένο" ενώ το χειμώνα δεν αποκλείεται ακόμα και το σύνολο του πληθυσμού να πάσχει από κάποιας μορφής λοίμωξη του αναπνευστικού. Το κάπνισμα πολλών κινέζων, η πολυκοσμία και η κακή ποιότητα του αέρα σε ορισμένες περιοχές χειροτερεύουν το πρόβλημα. Η συνήθεια των κινέζων να φτύνουν παντού και ακατάπαυστα (το αργότερο μια φορά το δευτερόλεπτο θα ακούτε κάποιον γύρω σας  γγγγγγχχχχχχχοοοο ... φφφφττττ ακόμα και μέσα στο λεωφορείο -δίπλα στο πόδι σας-  ή στη ...μοκέτα του ξενοδοχείου) βοηθά η ασθένεια να μεταδίδεται όλο και περισσότερο και όσο περισσότεροι νοσούν, τόσο περισσότεροι φτύνουν. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε πέρα από το να έχετε καλή φυσική κατάσταση. Αν αρχίσετε να έχετε και εσείς φλέματα, μην ανησυχήσετε ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα: θα εξαφανιστούν λίγες μέρες μετά αφού εγκαταλείψετε το έδαφος της Κίνας.

ελονοσία

Υπάρχουν λίγες πιθανότητες να νοσήσετε από ελονοσία, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (μικρότερο των 1.500 μ.) και μόνο στις επαρχίες Hainan, Yunnan, Guangxi, Fujian, Guangdong, Guizhou, Hunan, Jiangxi, Sichuan, Xizang, Anhui, Hubei, Jiangsu και Shandong. Δεν συνίσταται η προφύλαξη με ανθελονοσιακά φάρμακα, παρά μόνο προφύλαξη από τα τσιμπήματα κουνουπιών όπως να αποφύγετε τα κοντά παντελόνια και κοντομάνικα μετά τη δύση του ηλίου, να χρησιμοποιείτε πάντα κάποιο εντομοαπωθητικό για τα γυμνά μέρη του σώματος, αποφύγετε κολόνιες και after shave και να προμηθευτείτε μια κουνουπιέρα για πάν ενδεχόμενο. Θα πρέπει να είστε επίσης σε κατάσταση επαγρύπνησης λίγο καιρό μετά το ταξίδι για συμπτώματα ελονοσίας (απότομος ψηλός πυρετός) και σε αυτή την περίπτωση να πάτε αμέσως στο γιατρό.

ηπατίτιδα Α

ηπατίτιδα Β

Πρέπει να έχετε εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ασία, μολύνεται από την παιδική ηλικία με τον ιό της ηπατίτιδας Α και αναπτύσσει ανοσία. Η ηπατίτιδα Β είναι  διαδεδομένη σε πολλές περιοχές στην Ασία γι αυτό είναι καλή ιδέα να έχετε εμβολιαστεί εφόσον ταξιδεύετε συχνά.. Η μετάδοση γίνεται με σωματικά υγρά και αίμα, γι αυτό ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος αν πρόκειται να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με τους κατοίκους ή πρόκειται να παραμείνετε για μεγάλο διάστημα στη χώρα. Έχετε υπόψη σας, ότι το ξύρισμα σε τοπικό κουρείο, το τρύπημα αυτιών ή το τατουάζ εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους εξαιτίας μολυσμένων εργαλείων.

τέτανος Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας στη Κίνα, επιβεβαιώστε πότε ήταν η τελευταία χρονιά που εμβολιαστήκατε κατά του τετάνου και αν είναι απαραίτητο κάντε μια αναμνηστική δόση.
άλλοι κίνδυνοι

Αποφύγετε να κολυμπήσετε σε ποτάμια και λίμνες, σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν παράσιτα. 

νερό Το νερό της βρύσης χλωριώνεται στις περισσότερες πόλεις της Κίνας και θεωρητικά πρέπει να είναι ασφαλές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος όμως να το πιείτε και να διακινδυνεύσετε την υγεία σας αφού το εμφιαλωμένο νερό  υπάρχει  παντού και είναι φτηνό. Βεβαιωθείτε ότι το πώμα είναι σφραγισμένο.  Να είστε προσεκτικοί  με τους χυμούς  γιατί μπορεί να περιέχουν νερό ή πάγο αγνώστου προέλευσης. Ο καφές και το τσάι είναι πάντα ασφαλή αν το νερό έχει προηγουμένως βράσει.

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.