Νότια Κίνα

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Χάρτης τουαλέτες


Κόστος & χρήματα

Η Ν. Κίνα παρά την  ιλιγγιώδη οικονομική της ανάπτυξη παραμένει (ως πότε;)  ένας οικονομικός προορισμός. Πληροφορίες από ταξιδιώτες αναφέρουν ότι η ανατολική Κίνα είναι αισθητά ακριβότερη, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.  Ο δικός μας μέσος όρος για ένα μήνα ταξίδι μαζί με τον δωδεκάχρονο γιό μας (3 άτομα), ήταν λιγότερο από 50 € / την ημέρα. Το σημαντικότερο κόστος στην Κίνα φαίνεται να είναι τα υπεραστικά εισιτήρια (τρένα / λεωφορεία) αφού οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Για ξενοδοχείο πληρώναμε 15 - 18 € (3 κρεβάτια),  το φαγητό στην Κίνα είναι πολύ φτηνό, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν τα ταξί: Χωρίς παζάρια, πάντα με ταξίμετρο, πολύ οικονομικά (για μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη σπάνια θα χρειαστείτε πάνω από 1 €) και προπαντός όλοι οι οδηγοί ήταν τίμιοι, ευγενικοί και ευσυνείδητοι (μακάρι να ήταν και οι έλληνες ταξιτζήδες έτσι!). 

Μπορείτε να αλλάξετε με μεγάλη ευκολία ταξιδιωτικές επιταγές  και μετρητά σε ευρώ αλλά μόνο στην Bank of China. Ορισμένα υποκαταστήματα μπορεί να μην παρέχουν αυτή την υπηρεσία, συνήθως υποκαταστήματα σε μικρές πόλεις η χωριά, για αυτό πριν ξεκινήσετε για τα βουνά, φροντίστε να έχετε αρκετά γιουάν μαζί σας.  Κρατήστε τις αποδείξεις αλλαγής, είναι απαραίτητες ώστε φεύγοντας από την Κίνα να αλλάξετε τυχόν χρήματα που σας έμειναν ξανά σε ευρώ ή δολάρια.  Μαύρη αγορά δεν υπάρχει και είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από τύπους που στέκονται έξω από τράπεζες και όταν δουν ξένο τον πλησιάζουν για να αλλάξει λεφτά σε καλύτερη τιμή από την τράπεζα. Σχεδόν πάντα πρόκειται για απάτη. Να είστε προσεχτικοί όταν για κάποιο λόγο σας δίνουν πίσω ένα νόμισμα των 100 δολαρίων που μόλις τους δώσατε, πιθανότατα το έχουν αλλάξει με ένα δικό τους πλαστό!. (Για πλαστά ευρώ δεν έχουμε ακούσει κάτι, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν φτάσει μέχρι την Κίνα).

Οι πιστωτικές  κάρτες δεν είναι ακόμα πολύ διαδεδομένες αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε ακριβά ξενοδοχεία και για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων (με προσαύξηση 1,5 - 4%).

 
ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : 7 - 12 €
  • ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας: 15 - 30 €
  • οικονομικό γεύμα : 2 - 3 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: 5 - 8 €

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.