Νότια Κίνα

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Χάρτης τουαλέτες


 

Άνθρωποι και ήθη

Οι Κινέζοι είναι ένας υπερήφανος λαός  που ιστορικά πιστεύουν ότι η χώρα τους υπήρξε το κέντρο του κόσμου (βλέπετε καμία ομοιότητα με τους Έλληνες;)  και αντιμετωπίζουν με κάποια απόσταση κάθε τι "μη κινέζικο" (κάτι ανάλογο με το δικό μας πας μη έλλην βάρβαρος). Οι Κινέζοι είναι επίσης αρκετά συντηρητικοί αλλά και ιδιαίτερα τίμιοι: Δεν θυμόμαστε άλλο ταξίδι, που στη διάρκεια ενός ολόκληρου  μήνα, κανείς δεν προσπάθησε να μας εξαπατήσει, ούτε καν να στρογγυλέψει στο ελάχιστο κάποιο λογαριασμό!  Στους ξένους φέρονται με ιδιαίτερη ευγένεια και θα προσπαθήσουν να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους. Παρατηρείστε πως οι νεότεροι παραχωρούν τη θέση τους στους μεγαλύτερους στα λεωφορεία, μια ευγενική κίνηση που έχει εγκαταλειφθεί στη σύγχρονη Ελλάδα. Θυμηθείτε ότι η ευγένεια απαιτεί όταν σας προσφέρουν κάτι να το αρνηθείτε τουλάχιστον 2 φορές πριν το δεχτείτε, ενώ όταν προσφέρετε κάτι πρέπει να το κάνετε και με τα δυό σας χέρια.

Οι κινέζοι είναι πολύ αξιοπρεπείς και θα αποφύγουν κάθε κατάσταση που θα τους φέρει σε δύσκολη θέση ή θα δημιουργήσει ένταση.  Ιδιαίτερα για το τελευταίο η αντίδραση  (στην ένταση / θυμό / άρνηση) είναι ένα σφιχτό γέλιο, κάτι που εύκολα παρεξηγείται από πολλούς δυτικούς.

Τα απογεύματα και τα βράδια  οι κινέζοι κάνουν την αγαπημένη τους γυμναστική σε πάρκα και πλατείες με τη συνοδεία μουσικής. Είναι αρκετά συνηθισμένο επίσης να τραγουδούν και να χορεύουν σε μικρές παρέες σε δημόσιους χώρους. Μη διστάσετε να καθίσετε κοντά τους, είστε ευπρόσδεκτοι και μάλιστα θα σας ζητήσουν να χορέψετε μαζί τους!.

 Μόνο στα ακριβά εστιατόρια, παρέχονται μαχαιροπήρουνα για τους ξένους και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εξασκηθείτε να χρησιμοποιείτε τα ξυλάκια. Τα φαγητά δεν σερβίρονται ατομικά, αλλά σε στη μέση του τραπεζιού (συνήθως πάνω σε ένα περιστρεφόμενο δίσκο) και ο καθένας παίρνει με τα ξυλάκια του μια μικρή ποσότητα στο δικό του μπολ με το ρύζι. Στα καλά εστιατόρια  υπάρχουν ξεχωριστά ξυλάκια για να μεταφέρετε την τροφή στο μπολ από αυτά που χρησιμοποιείτε για να φάτε.  Αν καθόσαστε με παρέα, γεμίζετε με τσάι το φλιτζάνι του διπλανού σας  όταν αδειάζει και αυτός θα κάνει το ίδιο με το δικό σας.  Επίσης, ποτέ μη καρφώνετε τα ξυλάκια σας κάθετα στο ρύζι, θεωρείται ως πολύ κακό σημάδι (σημάδι θανάτου).

Οι Κινέζοι φτύνουν παντού και συνέχεια, (ακόμα και μέσα στο λεωφορείο και οπουδήποτε αλλού) και θα πρέπει να συνηθίσετε στο συνεχές γγγγγγγχχχχχχχ  ....... φφφφφτττττ που ακούγεται συνεχώς γύρω σας.

Στην Κίνα δεν συνηθίζεται σε καμία περίπτωση το φιλοδώρημα και γι αυτό περιμένετε πάντα να πάρετε με απόλυτη ακρίβεια τα ρέστα σας.

Και μια τελευταία συμβουλή: Για να βγάλετε εισιτήρια (τρένου, λεωφορείου) ή να πάτε στον προορισμό σας με ταξί, ένας είναι ο εύκολος τρόπος: Να έχετε βρει κάποιον να σας έχει γράψει σε ένα κομμάτι χαρτί, τον προορισμό σας στα κινέζικα. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια συνεννόησης, απεδείχθη μάταιη και ψυχοφθόρα!   


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.