Νότια Αφρική

αρχική έγγραφα καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε


Κίνδυνοι

Η εγκληματικότητα και μάλιστα η βίαιη εγκληματικότητα στη Νότια Αφρική  είναι από τις υψηλότερες του κόσμου γεγονός που αποθαρρύνει πολλούς υποψήφιους ταξιδιώτες να επισκεφτούν τη χώρα. Δεν σας κρύβουμε ότι και εμείς προβληματιστήκαμε αρκετά με το θέμα της ασφάλειας, αλλά μετά από προσεκτική μελέτη καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα μπορούμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες για κάποιο συμβάν.  Πιο επικίνδυνες πόλεις θεωρούνται το Γιοχάνεσμπουργκ και το Durban ενώ στις μικρότερες πόλεις και την επαρχία οι κίνδυνοι είναι λιγότεροι. Το Κεϊπ Τάουν θεωρείται (και φαίνεται) πιο χαλαρό και ασφαλές αλλά αυτό δεν είναι λόγος να χαλαρώσετε εσείς και να μην ακολουθείτε πάντα όλους τους κανόνες για την ασφάλειά σας.

  • Η πιο βασική αρχή είναι να μην έχετε τίποτα μαζί σας που δεν θέλετε να χάσετε. Κυκλοφορείστε μόνο με τα χρήματα της ημέρας και αφήστε τα υπόλοιπα στο safe του ξενοδοχείου σας, μαζί με το διαβατήριό σας. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε 2 πορτοφόλια, ένα με πολύ λίγα χρήματα το οποίο θα δώσετε σε περίπτωση ληστείας και ένα με τα υπόλοιπα χρήματα της ημέρας.  Μην κυκλοφορήσετε με τσαντάκι μέσης, μπανάνα, ή οτιδήποτε φουσκώνει τις τσέπες σας.  Η φωτογραφική σας μηχανή -ιδιαίτερα αν δείχνει ακριβή- να είναι κρυμμένη σε άλλη τσάντα (όχι φωτογραφική). Μην φοράτε σκουλαρίκια, κοσμήματα, ρολόι ακόμα κι αν είναι φτηνά. Οι επίδοξοι ληστές δεν μπορούν να εκτιμήσουν την αξία τους. Φροντίστε τα ρούχα σας, τα παπούτσια σας κλπ. να δείχνουν φτηνά και η συνολική σας εικόνα να μην είναι τέτοια που να φαίνεστε ότι μπορεί να έχετε χρήματα. 
  • Σε περίπτωση ληστείας δώστε αμέσως ότι σας ζητήσουν, μην κάνετε απότομες κινήσεις και τίποτα που να θεωρηθεί απειλητικό από τους ληστές. Τις περισσότερες φορές οι ληστές σκοτώνουν γιατί φοβούνται ότι οπλοφορείτε και θα τους σκοτώσετε εσείς.
  • Πριν βγείτε στο δρόμο, ρωτάτε πάντα τον ξενοδόχο σας, αυτός θα σας πει σε ποια σημεία μπορείτε να κυκλοφορήσετε άφοβα και αν είναι ασφαλές να είστε έξω μετά τη δύση του ηλίου.  Οι συνθήκες ασφάλειας διαφέρουν πολύ από πόλη σε πόλη.   Σε ορισμένες μπορούσαμε να κάνουμε άφοβα νυκτερινό περίπατο, σε άλλες  μόνο σε κεντρικά σημεία  και σε κάποιες άλλες καθόλου.
  • Αποφύγετε τα πάρκα, τα εμπορικά κέντρα όταν είναι κλειστά και γενικά τα σημεία με λίγο (λευκό) κόσμο. Αποφύγετε επίσης παρέες νεαρών (μαύρων) ανδρών  και αλλάξτε κατεύθυνση ιδιαίτερα αν είστε μόνη - μόνος.
  • Χρησιμοποιείστε με μεγάλη προσοχή τα ATM's τραπεζών, τις περισσότερες φορές  υπάρχει φύλακας της τράπεζας, αν δεν υπάρχει έχετε του νου σας ποιοι σας παρακολουθούν πίσω από την πλάτη σας. Η συνηθισμένη απάτη με τα ATM's είναι να έχουν βάλει κάποιο μικρό εμπόδιο  στην υποδοχή της κάρτας το οποίο επιτρέπει στην κάρτα να μπεί, αλλά όχι και να εξέλθει. Καθώς εσείς μπαίνετε στην τράπεζα να δηλώσετε το πρόβλημα, ο απατεώνας αφαιρεί την κάρτα σας και πιθανότατα και κάποιο ποσό αφού έχει φροντίσει με κάποιο τρόπο να δει το pin σας. Πολλοί συνηθίζουν να πατούν αμέσως το cancel με την εισαγωγή της κάρτας, ώστε να βεβαιωθούν  ότι η κάρτα εξέρχεται κανονικά και μετά την ξαναεισάγουν και προχωρούν στη συναλλαγή.
  • Οδηγείτε πάντα με τα τζάμια κλειστά, τις ασφάλειες κατεβασμένες και χωρίς τσάντα ή άλλα αντικείμενα στο διπλανό ή το πίσω κάθισμα.  Στα φανάρια μην "κολλάτε" στον μπροστινό σας ώστε να μπορείτε να κάνετε ελιγμό και να ξεκινήσετε. Μην διστάσετε να ξεκινήσετε με κόκκινο (αφού βεβαιωθείτε ότι δεν θα τρακάρετε) αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο.  Μην οδηγείτε τη νύχτα.
  • Αφήνετε το αυτοκίνητό σας πάντα σε φυλασσόμενο πάρκινγκ ή σε χώρους στάθμευσης με κάποιο φύλακα (παντού υπάρχουν επίσημοι ή αυτόκλητοι φύλακες σταθμευμένων αυτοκινήτων). Μην αφήνετε τίποτα ορατό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Μην αμελήσετε να δώσετε 5 Rand (~ 45 λεπτά του ευρώ)  στον φύλακα.
  • Μην πάτε ποτέ μόνοι σας σε ένα township, δηλ. στους οικισμούς των μαύρων (σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για παραγκουπόλεις) που βρίσκονται στα περίχωρα των πόλεων. Πηγαίνετε μαζί με κάποιο οδηγό που θα σας συστήσει ο ξενοδόχος σας ή κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο. (Σας συνιστούμε να το κάνετε οπωσδήποτε για να έχετε την πραγματική εικόνα της Ν. Αφρικής).  Επικίνδυνο μπορεί να είναι επίσης να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο ή τρένο με κατεύθυνση από /προς τις παραπάνω συνοικίες.
  • Αν κάνετε κάποια πεζοπορεία, ενημερωθείτε προηγουμένως από το ξενοδοχείο σας ή από άλλη αξιόπιστη πηγή, αν η διαδρομή σας είναι ασφαλής. Κατά κανόνα, οι πεζοπορείες στα εθνικά πάρκα είναι ασφαλείς. Προτιμείστε την παρέα και άλλων περιπατητών, ή πάρτε ένα ντόπιο οδηγό.
  • Ένας ακόμα κίνδυνος είναι οι μπαμπουίνοι που θα συναντήσετε συχνά  σε τουριστικά μέρη. Από τη στιγμή που θα συνηθίσουν στην εύκολη τροφή από τους τουρίστες γίνονται επιθετικοί και η συνήθης κατάληξη είναι να τους σκοτώσει η αστυνομία.  Οι μπαμπουίνοι  δεν θα διστάσουν με την πρώτη ευκαιρία να αρπάξουν τρόφιμα από τα χέρια σας (ενδεχομένως τραυματίζοντάς σας), την τσάντα σας ή να κάνουν ζημιές στο αυτοκίνητό σας σπάζοντας τους καθαριστήρες ή τους καθρέφτες.  Σε κάποιο πάρκινγκ στο δρόμο προς το Cape Point, είδαμε μπαμπουίνο να έχει αρπάξει γυναικεία τσάντα και να παίζει με το σκορπισμένο περιεχόμενο  συμπεριλαμβανομένων του πορτοφολιού της ιδιοκτήτριας και πιστωτικών καρτών και κανένας δεν τολμούσε να τον πλησιάσει!

Πιστεύουμε ότι αν τηρήσετε  τους παραπάνω κανόνες (χωρίς να γίνετε παρανοϊκοί) δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα όπως δεν αντιμετωπίσαμε κι εμείς.     

 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.