Σρι Λάνκα

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Για πολλές δεκαετίες οι συμπλοκές μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών, των αυτοαποκαλούμενων «Τίγρεις των Ταμίλ» που μάχονται για την αυτονομία του βορειοανατολικού τμήματος ήταν η αφορμή που ελάχιστοι ταξιδιώτες επισκέπτονταν τη Σρι Λάνκα. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα έχει αλλάξει, οι ταραχές έχουν μειωθεί και περιοριστεί στα βόρειοανατολικά με επίκεντρο την πόλη Τζάφνα. Σύμφωνα με την πρεσβεία της Σρι Λάνκα στην Αθήνα, η χώρα είναι ασφαλής, αν αποφύγει κανείς το βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού.

Ο μεγαλύτερος μπελάς για τους ταξιδιώτες στη Σρι Λάνκα είναι οι λεγόμενοι "κράχτες". Συνήθως πρόκειται για νεαρούς που θα σας συστηθούν σαν "οδηγοί" και θα προσπαθήσουν να σας προσφέρουν "φιλικά" τη βοήθειά τους για οτιδήποτε μπορεί να χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή. Το μόνο που επιδιώκουν είναι να σας οδηγήσουν είτε στο ξενοδοχείο της προτίμησής τους από το οποίο θα εισπράξουν κάποια προμήθεια, είτε σε κάποιο εμπορικό κατάστημα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι "κράχτες" μπορεί να είναι ταυτόχρονα οδηγοί ταξί, για αυτό να είστε προετοιμασμένοι να επιμείνετε να σας πάει εκεί που θέλετε εσείς και όχι όπου θέλει αυτός!

Σε μέρη με συνωστισμό ή ακόμα και στο ξενοδοχείο σας (αν κοιμάστε με παράθυρα ανοιχτά) μπορεί να αντιμετωπίσετε μικροκλεψιές αν δεν έχετε πάντα το νου σας. Υπάρχουν μερικές αναφορές για ληστείες σε βάρος ξένων στην περιοχή του Κολόμπο και νότια της πόλης, στις περιοχές γύρω από τα ακριβά ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Σε κάθε περίπτωση η Σρι Λάνκα είναι κατά τη γνώμη μας ασφαλέστερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.

Ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων είναι υπαρκτός και σημαντικός στη Σρι Λάνκα. Φορτωμένα λεωφορεία προσπερνούν αδιαφορώντας για τα αντιθέτως ερχόμενα οχήματα ή πεζούς που πρέπει απλά να φύγουν από το δρόμο. Έχετε το νου σας!

Στις 25 Ιουλίου 2001 αντάρτες επιτέθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άτομα. Έλληνες ταξιδιώτες που ταξίδεψαν στη Σρι Λάνκα αμέσως μετά το επεισόδιο, ανέφεραν ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Κολόμπο είναι δρακόντεια. Σποραδικές τρομοκρατικές ενέργειες, είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να συμβαίνουν, γι αυτό όταν είστε στο Κολόμπο αποφύγετε  τη κοσμοσυρροή, εμπορικά κέντρα, σταθμούς και ενημερωθείτε για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις πριν ταξιδέψετε.

 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.