Ταϊλάνδη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες Ημερολόγιο ταξιδιού ηΤαϊλάνδη στο διαδίκτυο


 

Άνθρωποι και ήθη

Η Ταϊλάνδη είναι μια μοντέρνα χώρα στην  οποία οι  άνθρωποι συνδυάζουν με θαυμαστή αρμονία τον πολιτισμό τους με τις σύγχρονες δυτικές επιρροές. Ένα από τα χαρακτηριστικά των Ταϊλανδών είναι η αποφυγή κάθε αντιπαράθεσης. Ο συνομιλητής σας, θα αποφύγει να πει οτιδήποτε μπορεί να είναι αντίθετο με τη γνώμη σας. Το χαμόγελο, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό των Ταϊλανδών, είναι η απάντηση στην αμηχανία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ειρωνεία, σύμφωνα με τις δυτικές συνήθειες. 

Παραδοσιακά, ο χαιρετισμός γίνεται ενώνοντας τις παλάμες και η ευγένεια επιβάλλει να κάνετε και εσείς το ίδιο. Συνηθισμένος είναι επίσης και ο δυτικός τρόπος χαιρετισμού με χειραψία. Αποφύγετε να μιλάτε δυνατά (θεωρείται αγένεια) και να ξέρετε ότι ο θυμός ή απώλεια της ψυχραιμίας σας προσβάλλει τους συνομιλητές σας.

Δεν πρέπει να αγγίζετε ποτέ κάποιον στο κεφάλι, που θεωρείται το ψηλότερο μέρος του σώματος (π.χ. μη χαϊδεύετε τα παιδιά στο κεφάλι), ή μη χρησιμοποιείτε το μαξιλάρι σας για να καθίσετε επάνω του. Αντίθετα τα πόδια θεωρούνται το κατώτερο μέρος του σώματος για αυτό μη δείχνετε κάτι με το πόδι σας και όταν καθόσαστε προσέξτε μήπως τα πέλματά σας δείχνουν προς κάποιον, ή όταν βρισκόσαστε σε κάποιο ναό να μη δείχνουν προς ομοιώματα του Βούδα.  

Τα κοντά παντελόνια (για άντρες και γυναίκες), όπως και τα μπλουζάκια χωρίς μανίκια δεν θεωρούνται κόσμια γι αυτό μην τα φοράτε εκτός αν βρισκόσαστε στην παραλία. Βγάζετε πάντα τα παπούτσια σας όταν εισέρχεστε σε οποιοδήποτε χώρο που έχει κάποιο ομοίωμα του Βούδα και μην πάρετε θάρρος αν κανείς δεν σας κάνει την παρατήρηση για το σορτς που φοράτε: Οι Ταϊλανδοί είναι ιδιαίτερα ντροπαλοί και θα αποφύγουν αν σας προσβάλλουν. Αν είστε γυναίκα ποτέ μην δίνετε το χέρι ή μην αγγίζετε μοναχούς και αν θέλετε να δώσετε ή να πάρετε κάποιο αντικείμενο, αφήστε το κάπου για να το πάρουν. 

Για την είσοδο σε μερικούς από τους μεγάλους ναούς πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό ποσό σαν εισιτήριο, για τους υπόλοιπους, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, είναι καλό να ρίξετε ένα μικρό ποσό στο κουτί που βρίσκεται συνήθως στην είσοδο του ναού.

Αν επισκεφτείτε μειονοτικά χωριά, σεβαστείτε τα τοπικά έθιμα και ιδιαίτερα:

  • ορισμένες φυλές νιώθουν φόβο μπροστά στο φωτογραφικό φακό, ρωτήστε πριν φωτογραφήσετε.
  • Μην αγγίζετε ποτέ διάφορα σύμβολα, ομοιώματα κλπ. γιατί θεωρείται ότι τα μολύνετε.
  • Μη δίνετε τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια ή φάρμακα που πιθανώς θα αλλάξουν τις συνήθειες τους, την εμφάνισή τους ή τις πρακτικές αντιμετώπισης των ασθενειών τους. Αν θέλετε να βοηθήσετε απευθυνθείτε στον αρχηγό της κοινότητας ή κάνετε μια δωρεά στο σχολείο ή στο κοινοτικό ταμείο.

Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.