Βιετνάμ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κίνδυνοι

Το Βιετνάμ έχει ένα από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας και όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι,  θα νιώσετε απόλυτα ασφαλής, όπως  και όπου να κυκλοφορήσετε (στα πλαίσια πάντα της κοινής λογικής).  Στο   Χο Τσι Μινχ (Σαϊγκόν) -συγκριτικά πάντα με τους πολύ χαμηλούς δείκτες της υπόλοιπης χώρας- υπάρχουν τα περισσότερα περιστατικά, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μικροαπάτες και μικροκλεψιές.

Στο Χο Τσι Μινχ (Σαϊγκόν) και γενικά στα τουριστικά μέρη, νεαρά κορίτσια μπορεί να σας πιάσουν την κουβέντα, να σας φλερτάρουν ή να σας προτείνουν ευθέως να σας κάνουν μασάζ.  Οι κίνδυνοι είναι προφανείς, τα κορίτσια έχουν στόχο το πορτοφόλι σας για αυτό, όσο συμπαθητικές κι αν είναι (όσες μας την ... έπεσαν ήταν πραγματικά γλυκύτατες), ακολουθήστε τη λογική σας και απομακρυνθείτε χωρίς να γίνετε αγενείς.

Στο ΧοΤσι Μινχ (Σαϊγκόν) κυκλοφορούν και τσαντάκηδες, όπως ακριβώς στην Αθήνα, μπορεί να σας αρπάξουν την τσάντα ή τα φωτογραφικά σας αν δεν τα έχετε περασμένα στους ώμους σας.

Ούτε που να το σκεφτείτε να αγοράσετε ναρκωτικά ή ακόμα περισσότερο να προσπαθήσετε να τα μεταφέρετε μαζί σας: Οι ποινές είναι πολύ μεγάλες ακόμα και για μικροποσότητες, ενώ κυκλοφορούν αρκετοί αστυνομικοί με πολιτικά  που δεν τους έχετε πάρει είδηση.

 Μια άλλη συνηθισμένη απάτη (στο Χο Τσι Μινχ αλλά και αλλού) είναι αυτή με τα νοικιασμένα μηχανάκια: Κλειδώνετε κάπου  το παπάκι σας, πιθανότατα σε μέρος που υπάρχει και φύλακας και όταν πάτε να το πάρετε το παπάκι δεν παίρνει εμπρός. Ο φύλακας προθυμοποιείται να σας βοηθήσει και να φωνάξει ένα "φίλο του, μηχανικό". Ο "μηχανικός" δεν είναι άλλος από αυτόν που λίγο πριν φρόντισε το παπάκι σας να μην παίρνει μπρός. Φυσικά το "φτιάχνει" και σας ζητά μια μικρή αμοιβή την οποία εσείς ευχαρίστως πληρώνετε.  Προσοχή χρειάζεται σε κάθε περίπτωση με τα νοικιασμένα μηχανάκια, υπάρχουν αναφορές ότι οι ιδιοκτήτες τους με το δεύτερο κλειδί που έχουν τα "κλέβουν" και στη συνέχεια απαιτούν από σας ένα γενναίο ποσό για αποζημίωση.
 

Στο Βιετνάμ υπολογίζεται ότι  150.000  τόνοι ναρκών, βλημάτων και βομβών που δεν έχουν εκραγεί βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα. Αποφύγετε να βαδίσετε μόνοι σας μακριά από μονοπάτια ή κατοικημένες περιοχές: Δεν είναι καθόλου απίθανο να πέσετε σε ναρκοπέδιο!

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι αστυνομικοί σταματούν τους ξένους οδηγούς ή αναβάτες δικύκλων και βρίσκουν διάφορες αφορμές για ένα πρόστιμο. Διαπραγματευτείτε με ευγένεια μαζί τους, ώστε να μειώσετε το πρόστιμο,  μερικές φορές ένα πακέτο τσιγάρα μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Στο Halong (στην περιοχή με τους κατάφυτους βράχους στη θάλασσα), υπάρχουν αναφορές από ταξιδιώτες για κλεψιές, όταν άφησαν τα πράγματά τους στη βάρκα για μια σύντομη βουτιά στη θάλασσα. Μην αφήνετε ποτέ χωρίς επιτήρηση το πορτοφόλι και το διαβατήριό σας! Στην ίδια περιοχή έχουν αναφερθεί κλεψιές από πλανόδιους πάνω σε βάρκες που πουλούν φρούτα ή διάφορα αναμνηστικά.  Σε γενικές γραμμές όσο πιο τουριστική μια περιοχή, τόσο περισσότερο προσοχή χρειάζεται!

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.