Βιετνάμ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

υγεία

Το Βιετνάμ δεν είναι  επικίνδυνη χώρα για την υγεία σας, εφόσον λάβετε τις συνηθισμένες προφυλάξεις όπως σε οποιοδήποτε μέρους του αναπτυσσόμενου κόσμου.  Οι Βιετναμέζοι είναι  άνθρωποι καθαροί  και  έχουμε την αίσθηση ότι και στην παρασκευή του φαγητού τα πάντα έδειχναν (για τα ασιατικά δεδομένα) σχετικά καθαρά, όσες φορές  τουλάχιστον ρίξαμε μια γρήγορη ματιά στην κουζίνα. Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι  χαμηλού επιπέδου και στην περίπτωση που αρρωστήσετε σοβαρά θα πρέπει να μεταφερθείτε στο Χο Τσι Μινχ (Σαϊγκόν) ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις στην Μπανγκόκ    ή στο Χονγκ Κονγκ.

ελονοσία

Υπάρχουν πολύ λίγες περιοχές στο Βιετνάμ στις οποίες δεν κινδυνεύετε από ελονοσία. Γι αυτό είναι απαραίτητο να πάρετε χάπια ελονοσίας και να τηρήσετε σχολαστικά τη δοσολογία που θα σας προτείνει η Υγειονομική υπηρεσία, πριν και μετά το ταξίδι. Εκτός από τα χάπια μην αμελήσετε να πάρετε και τις λοιπές προφυλάξεις, όπως να αποφύγετε τα κοντά παντελόνια και κοντομάνικα μετά τη δύση του ηλίου, να χρησιμοποιείτε πάντα κάποιο εντομοαπωθητικό για τα γυμνά μέρη του σώματος, αποφύγετε κολόνιες και after shave και να προμηθευτείτε μια κουνουπιέρα για πάν ενδεχόμενο.

δάγκειος πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με τα κουνούπια και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και συχνότερα στους πληθυσμούς των τροπικών χωρών.  Δεν υπάρχουν άλλες προφυλάξεις πέρα από την προφύλαξη από τσιμπήματα κουνουπιών. Τα κουνούπια που μεταφέρουν την ασθένεια είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της μέρας, αντίθετα από αυτά που μεταδίδουν την ελονοσία που δραστηριοποιούνται το απόγευμα και το βράδυ.

ηπατίτιδα Α

ηπατίτιδα Β

Πρέπει να έχετε εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ασία, μολύνεται από την παιδική ηλικία με τον ιό της ηπατίτιδας Α και αναπτύσσει ανοσία. Η ηπατίτιδα Β είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλές χώρες του 3ου κόσμου γι αυτό είναι καλή ιδέα να έχετε εμβολιαστεί εφόσον ταξιδεύετε συχνά.. Η μετάδοση γίνεται με σωματικά υγρά και αίμα, γι αυτό ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος αν πρόκειται να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με τους κατοίκους ή πρόκειται να παραμείνετε για μεγάλο διάστημα στη χώρα. Έχετε υπόψη σας, ότι το ξύρισμα σε τοπικό κουρείο, το τρύπημα αυτιών ή το τατουάζ εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους εξαιτίας μολυσμένων εργαλείων.

τέτανος Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας στο Βιετνάμ, επιβεβαιώστε πότε ήταν η τελευταία χρονιά που εμβολιαστήκατε κατά του τετάνου και αν είναι απαραίτητο κάντε μια αναμνηστική δόση.
άλλοι κίνδυνοι Ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας είναι υπαρκτός εξαιτίας του πολύ ζεστού και υγρού κλίματος. Μην αψηφήσετε τις πρώτες ενδείξεις(αδιαθεσία, πονοκέφαλος, κράμπες), πίνετε άφθονα υγρά και χαλαρώστε σε κάποιο δροσερό μέρος.

Αν κινείστε ανάμεσα στα χόρτα στα τροπικά δάση είναι πιθανό να κολλήσετε βδέλλες.  Οι ίδιες δεν είναι επικίνδυνες, αλλά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στις πληγές που θα σας αφήσουν.

νερό Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό που υπάρχει παντού και βεβαιωθείτε ότι το πώμα είναι σφραγισμένο. Δεν είναι κακή ιδέα να έχετε μαζί σας ταμπλέτες χλωρίωσης νερού αν σκοπεύετε να κάνετε τρέκκινγκ σε απομονωμένες περιοχές και μειονοτικά χωριά. Να είστε προσεκτικοί  με τους χυμούς  γιατί μπορεί να περιέχουν νερό από τη βρύση. Ο καφές και το τσάι είναι πάντα ασφαλή αφού το νερό έχει προηγουμένως βράσει.

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.