Βιετνάμ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Κόστος & χρήματα

Το Βιετνάμ είναι ένας από τους φτηνότερους προορισμούς στη Ν.Α. Ασία και αν δεν είστε από αυτούς που αγαπούν τις πολυτέλειες, στο Βιετνάμ μπορείτε να ταξιδέψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το ίδιο ποσό που θα ξοδεύατε αν μένατε ..απλά σπίτι σας.  Χρήματα μπορείτε να αλλάξετε εύκολα παντού, σε τράπεζες, ανταλακτήρια, στο ξενοδοχείο ή ακόμα και στο δρόμο. Οι τιμές που δίνουν οι τράπεζες είναι συνήθως καλύτερες από την αλλαγή που θα κάνετε στο δρόμο ή το ξενοδοχείο για αυτό ο μόνος λόγος να το κάνετε είναι για λόγους ευκολίας και μόνο. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε αν σας προσφέρουν στο δρόμο τιμές  καλύτερες από τις τράπεζες: Σίγουρα πρόκειται γι απάτη!

Τον Ιούλιο του 2002  τα ευρώ μας ήταν δύσκολο έως αδύνατο να τα αλλάξουμε εκτός τραπέζης αφού οι ντόπιοι και οι ξενοδόχοι δεν τα είχαν συνηθίσει ακόμα. Ο καλός ο ταξιδιώτης όμως πάντα πρέπει να έχει δολάρια μαζί του, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύει σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν τράπεζες.  Οι ταξιδιωτικές μας επιταγές σε δολάρια ήταν επίσης ευπρόσδεκτες παντού (1-2% προμήθεια) ενώ οι επιταγές σε ευρώ μόνο από τράπεζες.  Τα νομίσματα σε δολάρια δεν πρέπει να είναι φθαρμένα γιατί αλλιώς δεν θα γίνουν δεκτά. Αστείο είναι επίσης (όταν το διηγείσαι, όχι όταν είσαι εκεί) ότι τα πολύ κολλαριστά νομίσματα  δεν γίνονται επίσης δεκτά επειδή νομίζουν ότι είναι πλαστά!  Κατά την αναχώρησή σας μπορείτε να αγοράσετε εύκολα (αλλά σε κακή τιμή) δολάρια αν σας έχουν περισσέψει πολλά ντονγκ (το τοπικό νόμισμα).

Το τοπικό νόμισμα (ντογκ) είναι πολύ χαμηλής αξίας γι αυτό σε κάθε συναλλαγή θα έχετε να κάνετε με μεγάλες και ογκώδεις δεσμίδες βρώμικων χαρτονομισμάτων  που θα πρέπει να μετρηθούν. Προσοχή στα χαρτονομίσματα των 20.000 και 50.000 ντογκ: Κυκλοφορούν αρκετά πλαστά χαρτονομίσματα και ως ξένοι είστε υποψήφιοι στόχοι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα (Visa, MasterCard, American Express) στις μεγάλες πόλεις και στα τουριστικά κέντρα, αλλά υπολογίστε με μια  επιβάρυνση 3-4%.

ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : 5 - 15 €
  • ξενοδοχείο μεσαία κατηγορίας: 15 - 50 €
  • οικονομικό γεύμα : 1 - 3 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: 3 - 8 €

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.