Βιετνάμ

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


 

Άνθρωποι και ήθη

 Οι βιετναμέζικη κοινωνία είναι μια σχετικά συντηρητική κοινωνία, με καλό επίπεδο μόρφωσης (95% εγγράμματοι), ενώ και οι γυναίκες  έχουν ένα ψηλό επίπεδο μόρφωσης (50% τω φοιτητών είναι γυναίκες).  Το πιο σημαντικό για τη βιετναμέζικη οικογένεια είναι να γίνονται όλα "καθώς πρέπει", κάτι που μας παραπέμπει στην Ελλάδα του 1950 και 60. Πολλές οικογένειες υπερχρεώνονται για ένα γάμο ή μια γιορτή προκειμένου να ανταποκριθούν στις κοινωνικές τυπικότητες. Όπως ακριβώς στην Ελλάδα του 1950-60, το πρότυπο ομορφιάς στις γυναίκες είναι το λευκό δέρμα, για αυτό θα παρατηρήσετε  (τις έτσι κι αλλιώς πολύ όμορφές) βιετναμέζες να έχουν καλυμένα τα μπράτσα τους, να φορούν καπέλο ή να περπατούν με ομπρέλες για να προφυλαχθούν από το μαύρισμα του ήλιου.

Στο Βιετνάμ δεν υπάρχει η έννοια του ιδιωτικού χώρου όπως στην Ευρώπη, γι αυτό μην ξαφνιαστείτε αν η καμαριέρα στο ξενοδοχείο, ξεκλειδώσει και εισβάλει στο δωμάτιό σας, σαν να μη συμβαίνει τίποτα ακόμα και αν κοιμάστε ή αν είστε κάτω από το ντους. (Συμβουλή: μην αποχωριζόσαστε ποτέ -ούτε όταν είστε στο μπάνιο- τα χρήματα και διαβατήρια σας).

Σαν ξένοι, θα είστε πάντα το επίκεντρο της προσοχής, ιδιαίτερα όταν είστε μακριά από τουριστικά μέρη και πολλοί -ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά- θα μαζεύονται γύρω σας και σας παρατηρούν με περιέργεια. Φροντίστε την εμφάνισή σας να είναι κόσμια (όχι ρυπαρή, όχι φανέλες χωρίς μανίκια, όχι κοντά σορτς), βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε σε ένα σπίτι ή ναό εφόσον δείτε τους άλλους να το κάνουν, μη δείχνετε το θυμό σας -ο θυμός θεωρείται μεγάλη αγένεια- έχετε υπομονή σε καθυστερήσεις ή άλλες δυσκολίες, οι ντόπιοι θα το εκτιμήσουν περισσότερο από τις φωνές και τα νεύρα και μάλλον θα προσπαθήσουν να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Μην αφήνετε ποτέ τα ξυλάκια με τα οποία τρώτε, καρφωμένα κάθετα στο ρύζι: Είναι σημάδι θανάτου.

Ο παραδοσιακός χαιρετισμός είναι με ενωμένες τις παλάμες μπροστά στο στήθος και με ελαφρά επίκυψη του κεφαλιού, αν και οι χειραψίες είναι μάλλον πιο συνηθισμένες. Ανταποδώστε ανάλογα.  Όταν χαιρετιόσαστε με μοναχούς ή γεροντότερους βγάζετε το καπέλο σας σε ένδειξη σεβασμού.

 
 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.