Υεμένη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες


Προορισμοί

Σαναά

Για πάνω από 1.500 χρόνια, η πρωτεύουσα της Υεμένης,  ήταν ένας θρύλος, αφού ελάχιστοι ευρωπαίοι είχαν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν. Σήμερα η Σαναά υποδέχεται ξανά τους ταξιδιώτες, με πλακοστρωμένους δρόμους, ανακαινισμένα κτίρια και  αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα της Ευδαίμονος Αραβίας. Η πρώτη εντύπωση καθώς φτάνετε στην πόλη  από το αεροδρόμιο, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θετική, σκονισμένα προάστια, κυκλοφοριακό χάος και πολύ καυσαέριο στην ατμόσφαιρα. Όταν φτάσετε όμως στην παλιά πόλη, με λίγα αυτοκίνητα, παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και τους μικρούς ακάλυπτους χώρους που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για καλλιέργειες, σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη. Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα είναι οι καλύτερες ώρες να περιπλανηθείτε στα σουκς και να χαθείτε στα στενά δρομάκια. Εμείς μείναμε στο συμπαθητικό Arabia Felix Hotel,  σε παραδοσιακό κτίριο, στην άκρη της παλιάς πόλης και με αρκετά φιλικό προσωπικό.

Περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, βρίσκεται το Wadi Dahr, μια κοιλάδα με καλλιέργειες, δέντρα και μικρούς οικισμούς. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το Dar Al Hajar,  ή αλλιώς το παλάτι πάνω στο βράχο, ένα από τα πιο  διάσημα κτίρια της Υεμένης, η φωτογραφία του οποίου υπάρχει σε πολλά τουριστικά έντυπα. Αν και το εσωτερικό του δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον, ένας περίπατος στην περιοχή δεν είναι κακή ιδέα, ιδιαίτερα αν είναι Παρασκευή, που συνήθως γιορτάζονται γάμοι στην περιοχή αυτή, με χορούς και τραγούδια. 

 

Βόρεια της Σαναά

Υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής από τη Σαναά, που αξίζουν να αφιερώσετε 1-2 μέρες για να τα επισκεφτείτε. Για τη μετακίνηση προς τις ορεινά χωριά, δεν υπάρχουν λεωφορεία παρά μόνο κοινόχρηστα ταξί,  που ξεκινούν νωρίς το πρωί, από ένα σημείο έξω από την πόλη, επί της λεωφόρου Wadi Dahr Rd, oι ταξιτζήδες ξέρουν να σας πάνε εκεί, εφόσον καταλάβουν τι θέλετε.  Μια περίπου ώρα διαδρομή (54 χλμ) βρίσκεται η Thulla ή Thilla, μια χαρακτηριστική, οχυρωμένη ορεινή πόλη, με  σπίτια κτισμένα από πέτρα. Εξαιτίας των πολλών τουριστών με οργανωμένα γκρουπ που καταφτάνουν εδώ, υπάρχουν αρκετοί επίμονοι μαγαζάτορες με τουριστικά είδη.  Η εκδρομή στην Thulla συνδυάζεται με μια επίσκεψη και στο Shibam που βρίσκεται αρκετά κοντά (προσοχή, υπάρχει και άλλο Shibam στο Wadi Hadramawt).  Η ίδια η πόλη δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον, τα περισσότερα πετρόκτιστα σπίτια είναι κάτι μεταξύ γιαπιού και ερείπιου, αλλά  τις Παρασκευές γίνεται μια αγορά με πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές. Από το Shibam, ξεκινά επίσης ένα (πολύ) ανηφορικό μονοπάτι (2,5 χλμ), προς  το Kawkabanένα σουρεαλιστικό οικισμό στην κορυφή του ομώνυμου βουνού (Jebel Kawkaban). Αν η ζέστη είναι απαγορευτική για να βαδίσετε, μπορείτε να πάτε και με ταξί, από το φιδωτό, όλο φουρκέτες δρόμο (4 €).

 

 

 

Όρη Haraz

Ο κεντρικός δρόμος από τη Σαναά προς την Ερυθρά Θάλασα, ανεβαίνει σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα όρη Haraz, πριν κατηφορίσει, ακολουθώντας τις φιδίσιες στροφές του Wadi Shadhb. Κοντά στο πέρασμα (πάσο) του βουνού, σε υψόμετρο 2200 βρίσκεται η Manakha, το εμπορικό κέντρο της περιοχής με ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε, αν σας ενδιαφέρει το περπάτημα στα γύρω μονοπάτια. Αρκετά κοντά στη Manakha (30 λεπτά με τα πόδια) βρίσκεται η Al Hajjara, ένα πραγματικά μεσαιωνικό χωριό κτισμένο σε μια από τις κορυφές του βουνού. Τα σπίτια είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο που μετά βίας θα χωρέσετε να περάσετε, το έδαφος είναι πολύ ανώμαλο, ενώ η όλη ατμόσφαιρα  θα σας μεταφέρει εκατοντάδες χρόνια πίσω.

 

 

 

Wadi Hadramawt

Ένας από τους λόγους να ταξιδέψετε μέχρι την Υεμένη, σίγουρα είναι μια περιήγηση στο Wadi Hadramawt.  Wadis λέγονται οι κοιλάδες που σχηματίζονται ανάμεσα στην έρημο, μέσα στις οποίες μαζεύονται τα λιγοστά νερά όταν βρέξει και στις οποίες  ζουν οι άνθρωποι σε πόλεις και χωριά στο αφιλόξενο αυτό περιβάλλον. Το Wadi Hadramawt έχει μια υψομετρική διαφορά 300 μ. (κάτω) από την έρημο, μήκος 160χλμ. και ένα μέσο πλάτος που φτάνει τα 2 χιλιόμετρα. Η δορυφορική φωτογραφία αριστερά είναι από το Google Earth με το οποίο μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη περιοχή.  Άλλες μικρότερες κοιλάδες, χαράζουν την έρημο  με όλο και στενότερες απολήξεις, όπως το Wadi Dawan με μικρά χωριά κρυμμένα στη σκιά απότομων βράχων.  Η μεγαλύτερη πόλη είναι το Sayun, που πιθανότατα θα μείνετε για να περιηγηθείτε τη περιοχή. Στο Sayun υπάρχουν αρκετά  ξενοδοχεία, η πόλη είναι σε βολικό σημείο ανάμεσα στο Shibam και το Tarim και υπάρχει αεροδρόμιο για όσους δεν θέλουν να κάνουν τη  μακρά και κουραστική διαδρομή από τη Σαναά, οδικώς.   Εμείς μείναμε στο Al-Ahqaf Hotel (16 € με aircon) στη Sayun Airport  Str.   Έχετε υπόψη σας ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα ζεστή από την άνοιξη και μετά, που θα σας αναγκάσει τις μεσημεριανές ώρες να ψάχνετε για καταφύγιο σε κάποιο κλειστό χώρο για να προστατευτείτε από τη ζέστη. Το Sultan Palace στο κέντρο του Sayun, είναι καλή ιδέα να το επισκεφτείτε το μεσημέρι,  εντυπωσιακό μεν απ' έξω, το εσωτερικό του όμως δεν έχει κάτι άλλο να σας προσφέρει εκτός από δροσιά.

 

 Shibam & Tarim

Γνωστό σαν το Μανχάταν της ερήμου,  το Shibam με τα 9ώροφα πλίνθινα σπίτια στέκει εκεί στη μέση της ερήμου σαν να ξεπήδησε από τις Χίλιες και μια Νύχτες. Η περιήγηση μέσα στην πόλη  δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η θέα από μακριά. Η καλύτερη στιγμή για να πάτε είναι νωρίς το απόγευμα, όταν ο ήλιος έχει χαμηλώσει και οι ντόπιοι κάνουν τη βόλτα τους ή παίζουν στην αμμώδη έκταση μπροστά από την πόλη. Για να έχετε μια εικόνα από ψηλά μπορείτε να ανεβείτε στο βράχο στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. To Shibam απέχει 20 χλμ. από το Sayun, δεν υπάρχει τοπική συγκοινωνία εκτός από  ταξί (κοινόχρηστα ή ατομικά). Αφού θα είστε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφτείτε και το Tarim (35 χλμ από το Sayun προς την αντίθετη κατεύθυνση). Ανάμεσα στα πλίνθινα σπίτια ξεχωρίζουν δεκάδες μιναρέδες (λένε ότι συνολικά υπήρξαν 365 τζαμιά στην πόλη)  και από το 17ο αιώνα η πόλη θεωρείται σημαντικό κέντρο διδασκαλίας του Ισλάμ. Η βιβλιοθήκη Al-Ahqaf (είσοδος ελεύθερη) διατηρεί μερικά σπάνια αρχαία συγγράμματα που μπορείτε να δείτε πίσω από γυάλινες βιτρίνες.

Μόνο αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, μπορείτε να  συνεχίσετε προς το Wadi Dawan, μια μικρότερη κοιλάδα, με πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς και χωριά. Οι περισσότεροι οικισμοί  είναι κτισμένοι στη σκιά των κάθετων βράχων της κοιλάδας, με πλίνθινα σπίτια  και κατοίκους με λιγότερη επιρροή  από ταξιδιώτες. Το Siff είναι το μόνο χωριό το οποίο έχει πανδοχείο, το οποίο συχνά είναι γεμάτο με γκρουπ τουριστών.

 

 

 Αλ Μουκάλλα (Al Moukalla) και τα παράλια

Ένα από τα μεγάλα λιμάνια της Υεμένης είναι η Μουκάλλα στα νοτιοανατολικά της Υεμένης. Ταξιδεύοντας από τα δυτικά στα ανατολικά της χώρας ή αντίστροφα, πιθανότατα θα χρειαστεί να διανυκτερεύσετε στην πόλη αυτή.  Κατευθυνθείτε προς την παλιά πόλη στην παραλία, η οποία είναι στριμωγμένη ανάμεσα στη θάλασσα και τον ηφαιστειακό βράχο Jabal Qara. Καθώς ο ήλιος χαμηλώνει, πάρτε αντικουνουπικό μαζί σας  και κάντε μια βόλτα στην παραλία, μαζί με τους ντόπιους. Παιδιά και νεαροί  δροσίζονται στη θάλασσα, οι μεγαλύτεροι ψαρεύουν, άλλοι απολαμβάνουν το ναργιλέ τους, ενώ παρέες γυναικών απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα.  Όλοι θα σας καλέσουν να κάτσετε μαζί τους, θα σας κεράσουν και θα βρουν τον τρόπο να κουβεντιάσουν μαζί σας. Καθώς νυχτώνει ο 2ος παράλληλος δρόμος από την παραλία,  με μαγαζιά και υπαίθρια φαγάδικα γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο σαν τη δική μας περατζάδα στα νησιά.

Ταξιδεύοντας από τη Μουκάλλα δυτικά, το βραχώδες μάλλον μεσογειακό τοπίο θα αλλάξει γρήγορα  σε αμμώδη έρημο με τους αμμόλοφους να σβήνουν στα γαλαζοπράσινα  νερά της Αραβικής Θάλασσας. Η λευκή άμμος δεν θα αργήσει να καλυφτεί από  μαύρη ηφαιστειακή πέτρα και σχηματισμούς λάβας καθώς πλησιάζετε ένα αρχαίο κρατήρα ηφαιστείου, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.  Μπορείτε να ανέβετε (10 λεπτά βάδισμα) την απότομη πλαγιά και να κοιτάξετε μέσα στην καλδέρα,  γεμάτη σήμερα με θολά πράσινα νερά.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του ηφαιστείου, θα συναντήσετε το ψαροχώρι Bir Ali,  το οποίο βρίσκεται στην ίδια θέση με το αρχαίο λιμάνι της QanaΠαρά τα σκουπίδια και τις μυρωδιές της ψαραγοράς, το ψάρι εδώ είναι  από τα νοστιμότερα που έχουμε φαει. Ακριβώς απέναντι από το ψαροχώρι, υπάρχει η παραλία του Bir Ali, με κρυστάλλινα ζεστά νερά και κατάλευκη άμμο. Μπορείτε να μείνετε εκεί, είτε στο υπό κατασκευή μικρό ξενοδοχείο στην παραλία, είτε να κατασκηνώσετε. Ο ηφαιστειακός μαύρος βράχος που υψώνεται στην άκρη της παραλίας, λένε ότι φιλοξενεί ένα  καλά διατηρημένο αρχαίο ναό. Δυστυχώς οι θερμοκρασίες ήταν τέτοιες, που  μας απέτρεψαν να ανέβουμε στον αρχαιολογικό χώρο στη κορυφή του βράχου.

Συνεχίζοντας το διαδρομή προς τα δυτικά, ο δρόμος εισέρχεται σε μικρά Wadis στην ενδοχώρα, και διακλαδώνεται προς το λιμάνι του Aden ή βόρεια προς τα βουνά και τη Σαναά. Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, η διαδρομή από Aden, θα  σας οδηγήσει στη συνέχεια προς το Taiz, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης και στη συνέχεια στην Ibb και Jibla,  δύο πόλεις με παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια  και πολύβουες αγορές.  Αν έχετε λιγότερο χρόνο όπως εμείς, μπορείτε να ακολουθήσετε την επίσης ενδιαφέρουσα διαδρομή μας από Haban, προς Dhamar μέσα από κωμοπόλεις και χωριά  που σπάνια βλέπουν ξένους ταξιδιώτες.

 

Tihama

Tihama ονομάζεται η παραλιακή ζώνη στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα από τα πιο θερμά μέρη της γης. Θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς (τέλος Απριλίου) με υγρασία και ανέμους που μεταφέρουν την άμμο ακόμα και μέσα από τα ρούχα σας, κάνουν πολλούς ταξιδιώτες να το σκεφτούν καλύτερα πριν κατευθυνθούν προς αυτή τη περιοχή.  Η Al Hudayda είναι η πρωτεύουσα της περιοχής,  μια μοντέρνα πόλη που σε τίποτα δεν θυμίζει Υεμένη. Έχει σύγχρονη ρυμοτομία, με μεγάλους φαρδείς δρόμους, κτίρια νέας κατασκευής,  και ανθρώπους με περισσότερο αφρικανικά χαρακτηριστικά. Το λιμάνι είναι αρκετά μακριά από το κέντρο της πόλης (30+ λεπτά με τα πόδια) και κάθε πρωί φιλοξενεί  μια από τις πιο πολύχρωμες ψαραγορές που έχετε δει. Δεκάδες καΐκια, ξεφορτώνουν τόνους από ψάρια κάθε μεγέθους, ανάμεσά τους και τεράστιους καρχαρίες, τα οποία πωλούνται σαν σε δημοπρασία, φωνάζοντας ποιος δίνει τα περισσότερα. Αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες, φροντίστε να είστε εκεί όσο πιο πρωί γίνεται.

 

Εκατό χιλιόμετρα νότια της Hudayda, βρίσκεται το Zabid, η πόλη που ο Παζολίνι γύρισε την ταινία "Χίλιες και μια Νύχτες". Η πόλη είναι μια από τις αρχαιότερες της Υεμένης και μίας ιδιόμορφης αρχιτεκτονικής, που θέλει τον πλούτο των σπιτιών να μένει κρυφός από τα μάτια των περαστικών. Όλοι οι δρόμοι είναι καμπύλοι,  ώστε οπωσδήποτε θα χάσετε τον προσανατολισμό σας (δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε, η πόλη είναι μικρή) και μόλις μετά βίας θα δείτε πάνω από τις λευκές μάνδρες την καλά κρυμμένη αρχιτεκτονική των σπιτιών. Οι δρόμοι είναι από άμμο, αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν και η πόλη έμοιαζε εγκαταλειμμένη όταν ήμασταν εμείς εκεί, ίσως εξαιτίας της αφόρητης ζέστης.  Η UNESCO την έχει συμπεριλάβει στους τόπους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.  Αν δεν θέλετε αν επιστρέψετε στη Hudayda,   μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα τουριστικά (για ντόπιους και κυρίως για νεόνυμφους) θέρετρα, 50 χλμ. νότια του Zabid, στην Al Khawka.

 

 

 

Soqutra

Το μεγαλύτερο νησί της Υεμένης στην Αραβική Θάλασσα (δεν πήγαμε), απέχει 350 χλμ. από τις νότιες ακτές, έχει παραλίες με λευκή άμμο, δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταδύσεις και λέγεται ότι αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια πανίδα και χλωρίδα.  Η κυβέρνηση της Υεμένης κάνει προσπάθειες να το αναπτύξει τουριστικά, με διαφημίσεις και ξενοδοχεία που αναπτύσσονται προς το παρόν στη πρωτεύουσα τους νησιού Habidu. Ο μόνος τρόπος να πάτε στη νησί είναι  αεροπορικώς από Σαναά, Aden ή Al Mukalla.

 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.