Υεμένη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες


Κίνδυνοι

Παρά τα αντιφατικά στοιχεία που πιθανώς έχουν πέσει στην αντίληψή σας, στην Υεμένη θα νιώσετε απόλυτα ασφαλής και σίγουρα ασφαλέστεροι από την Ελλάδα ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα: Κανείς δεν διανοείται να κλέψει, ληστέψει ή με οποιοδήποτε τρόπο να βλάψει ένα ξένο ο οποίος στην Υεμένη θεωρείται τιμώμενο πρόσωπο. Βέβαια θα πρέπει να εξοικειωθείτε στην ιδέα ότι όλοι οι άνδρες φέρουν στη ζώνη τους το χαρακτηριστικό γυριστό μαχαίρι και στην επαρχία οι περισσότεροι φέρουν και ένα Καλάσνικοφ  στον ώμο, ακόμα κι αν κάνουν βόλτα στην αγορά ή γευματίζουν στο εστιατόριο. Το να κρατά κάποιος όπλο του δίνει (αναπόφευκτα) ένα κύρος και αποτελεί ένδειξη ανδρισμού. Στη Σαναά και στις μεγαλύτερες πόλεις απαγορεύεται η οπλοφορία.

Απαγωγές

Η Υεμένη έχει παράδοση σε απαγωγές ξένων, που σαν στόχο έχουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνησή τους και σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ταξιδιωτών. Το συνηθισμένο σενάριο είναι οι ταξιδιώτες να μεταφέρονται σε κάποιο απομονωμένο χωριό, όπου και φιλοξενούνται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η κοινότητα  διαμηνύει στην κυβέρνηση τα αιτήματά της, τα οποία  αφορούν την κατασκευή κάποιων υποδομών, όπως μια βρύση, ένα δρόμο ή κάποια εις βάρος τους δικαστική απόφαση. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, κατά κανόνα ικανοποιεί τα αιτήματα μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν από μερικές μέρες μέχρι ...μερικές εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, οι απαχθέντες, εφόσον είναι συνεργάσιμοι, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο χωριό και όλοι τους προσέχουν ώστε η διαμονή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.  Όταν με το καλό οι διαβουλεύσεις τελειώσουν, τα θύματα αφήνονται ελεύθερα και συχνά οι απαγωγείς τους γεμίζουν δώρα όπως κοσμήματα, ασημικά κλπ.  Αν και η κυβέρνηση έχει εκδώσει νόμο  σύμφωνα με τον οποίο οι απαγωγείς τιμωρούνται με θάνατο, οι τοπικοί αρχηγοί έχουν δηλώσει ότι περιφρονούν το νόμο κι έτσι οι απαγωγές συνεχίζονται.  Συχνότεροι στόχοι των απαγωγέων είναι ταξιδιώτες από οργανωμένα γκρουπ, γιατί έτσι δημιουργείται περισσότερος θόρυβος  και αυξάνονται οι πιθανότητες για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

 

Ένοπλη συνοδεία

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απαγωγών, έχει επιβάλλει  την υποχρεωτική ένοπλη συνοδεία στις επίμαχες περιοχές. Αν ταξιδεύετε με τζιπ και οδηγό, σε ορισμένες διαδρομές θα συνοδεύεστε από όχημα της αστυνομίας ή του στρατού, ενώ σε άλλες αστυνομικοί ή στρατιώτες θα είναι μέσα στο τζιπ σας. Οχήματα και πρόσωπα αλλάζουν  σε αποστάσεις των 50 - 100 περίπου χιλιομέτρων, στα φυλάκια που υπάρχουν κάθε τόσο στους δρόμους. Από πλευράς σας, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, η συνοδεία κανονίζεται μόλις το τζιπ σας φτάσει στο αντίστοιχο φυλάκιο. Υπολογίστε με αρκετή καθυστέρηση, ιδιαίτερα  όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο όχημα. Το κόστος για τη συνοδεία δεν είναι ξεκάθαρο, είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Για περίπου 800 χιλιόμετρα συνοδείας, μοιρασμένα σε 4  μέρες, πληρώσαμε 40 ευρώ. Απ' όσο μπορέσαμε να μάθουμε, η αστυνομία ζητά περίπου 8 - 15 ευρώ / ημέρα για τη συνοδεία.  Οι επίμαχες διαδρομές, είναι μεταξύ Σαναά και Μαριμπ, και από Αλ - Μουκάλλα    προς Aden ή /και Dhamar. Κατά τη γνώμη μας, η ένοπλη συνοδεία δεν σας παρέχει ιδιαίτερα μεγάλη ασφάλεια, στην πλειονότητά τους οι αστυνομικοί είναι άπειροι, μικροί σε ηλικία και σε περίπτωση προβλήματος μπορεί να βρεθείτε  ανάμεσα σε πυρά. Σε μια τέτοια περίπτωση έχασαν τη ζωή τους 4 ταξιδιώτες τον Δεκέμβριο του 1998.  Όλα τα παραπάνω ίσχυαν τον Απρίλιο του 2006 που επισκεφτήκαμε τη χώρα, είναι αρκετά πιθανό τα μέτρα αυτά να λήξουν στο άμεσο μέλλον. Μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε τις διαδρομές αυτές με δημόσιο λεωφορείο, αν σας αφήσουν να επιβιβαστείτε ή χαλαρώσουν τα μέτρα.

Άλλοι κίνδυνοι

Παρά τα λίγα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Υεμένη, τα ατυχήματα στους δρόμους είναι  συχνά και σοβαρά. Οι δρόμοι είναι στενοί αλλά σε καλή κατάσταση, με καλής ποιότητας άσφαλτο και οι ατέλειωτες ευθείες στην έρημο ευνοούν τις μεγάλες ταχύτητες και τα προσπεράσματα. Αρκετά συχνά θα δείτε μικρά παιδιά να οδηγούν, σε μια περίπτωση το ταξί που πήραμε από Shibam για Kawkaban, το οδηγούσε ένας πιτσιρικάς ηλικίας 12 περίπου ετών!

Απαγορεύεται ρητά να φωτογραφίσετε γυναίκες στην Υεμένη, στην περίπτωση που το κάνετε να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να σας πετάξουν πέτρες. Θα σας προτείναμε να μην το κάνετε αν βρίσκονται άνδρες κοντά τους.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση  η Υεμένη είναι πολύ κοντά "στον άξονα του κακού", άλλωστε ο Bin Laden έχει γεννηθεί εδώ (σε χωριό στο Wadi Hadrmawt) και  φίλοι - μέλη της Αλ Κάιντα έχουν χτυπηθεί από αμερικανικό πύραυλο στο παρελθόν. Αν και οι ντόπιοι τιμούν ιδιαίτερα όλους τους ξένους, από όπου κι αν προέρχονται, σας συνιστούμε να μένετε πάντα μακριά από γκρουπ αμερικανών  και βρετανών (ισχύει για ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο για την Υεμένη).

 

Δείτε επίσης: Δικτυακοί τόποι σχετικοί με την ασφάλεια


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.