Υεμένη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες

 

 

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Όλοι οι ταξιδιώτες εκτός από πολίτες χωρών του GCC (Κουβέιτ, Κατάρ, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) είναι απαραίτητο να έχουν βίζα για να εισέλθουν στη χώρα. Αν έχετε ελληνικό διαβατήριο ( ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας ή χώρας των G8) μπορείτε να πάρετε βίζα διάρκειας ενός μηνός κατά την άφιξή σας στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά.  Στις 3 συνήθως ουρές που σχηματίζονται στις αφίξεις, σταθείτε στην αριστερή, εκεί υπάρχει ένα ανταλλακτήριο  για να αλλάξετε σε Rial το αντίτιμο των περίπου 45 ευρώ που κοστίζει η βίζα. Τα παιδιά (άγνωστο μέχρι ποια ηλικία - πιθανώς όλοι κάτω των 18 ετών) πληρώνουν μόνο 15 ευρώ. Στο  επόμενο  γκισέ θα καταβάλλετε τα χρήματα, θα κολλήσουν τη βίζα στο διαβατήριό σας  και τότε θα προχωρήσετε προς το έλεγχο διαβατηρίων. Έχετε υπόψη σας, ότι αν το διαβατήριό σας έχει σφραγίδα εισόδου / εξόδου από το Ισραήλ δεν θα σας επιτραπεί  η είσοδος στη χώρα.   Για να μπείτε στη χώρα από άλλο σημείο εισόδου (οδικώς από Ομάν ή Σαουδική Αραβία) πρέπει να έχετε εφοδιαστεί ήδη με βίζα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε στις πρωτεύουσες των γειτονικών  χωρών ή με τη διαδικασία αποστολής του διαβατηρίου σας σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

 

Άδειες ταξιδιού (tasireh)

Τον Απρίλιο του 2006 που επισκεφτήκαμε την Υεμένη ήταν υποχρεωτικό για όλους τους ξένους να εφοδιαστούν με tasireh (άδεια ταξιδιού) εφόσον θέλουν να ταξιδέψουν στη διαδρομή από Σαναά προς Μαρίμπ  και Hadramawt, επίσης για τις κεντρικές περιοχές νότια της Σαναά μέχρι το Ταϊζ, για το εσωτερικό κεντρικό τμήμα από Dhamar και ανατολικότερα  με εξαίρεση τα παράλια, όπως επίσης για το βορά προς τη Shihara.  Η άδεια δεν κοστίζει χρήματα, μπορείτε να τη βγάλετε στην Τουριστική Αστυνομία στη Σαναά (ρωτήστε στο ξενοδοχείο σας για να σας βοηθήσουν), αλλά πρέπει να τους πείτε το ακριβές δρομολόγιο που θα ακολουθήσετε με τις ημερομηνίες και να δώσετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας τη σελίδα με τα στοιχεία και τη σελίδα με τη βίζα. Την άδεια θα την πάρετε αμέσως (μια σελίδα Α4 στα αραβικά), την οποία πρέπει να φωτοτυπήσετε σε 30 - 50 αντίτυπα για να δίνετε από μια σελίδα σε κάθε μπλόκο (checkpoint). Για να πάρετε την άδεια αυθημερόν πηγαίνετε στην αστυνομία τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα, όχι αργότερα. Αν ταξιδεύετε με τζιπ και οδηγό ή οργανωμένο τουρ, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, ο οδηγός σας ή το γραφείο θα φροντίσει για την άδεια. Μην προσπαθήσετε να ταξιδέψετε χωρίς άδεια, είναι πιθανό να μην σας αφήσουν να επιβιβαστείτε στο λεωφορείο ή μπορεί να σας κατεβάσουν σε κάποιο μπλόκο και να σας αναγκάσουν να γυρίσετε πίσω.   Για τη Σαναά, τα περίχωρα, τα γύρω ορεινά χωριά (Manakha, Shibam, Thula κλπ), όπως επίσης για τη διαδρομή προς την Al Hudayda στην Ερυθρά θάλασσα δεν χρειάζεται tasireh.

 Είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον να χαλαρώσουν οι διατάξεις με τις άδειες ταξιδιού ή να ισχύουν για λιγότερες ή διαφορετικές περιοχές. Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, βασιστείτε στις πληροφορίες ταξιδιωτών που μόλις επέστρεψαν και να έχετε πάντα εναλλακτικά σχέδια για τις διαδρομές σας.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.