Καμπότζη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

Στην (α)κατάλληλη στιγμή

Λέγεται ότι η Καμπότζη έχει τις περισσότερες αργίες από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Πολλές από τις γιορτές γίνονται σύμφωνα με το φεγγάρι, γι αυτό οι ημερομηνίες είναι διαφορετικές από χρόνο σε χρόνο.

Απρίλιος Το Chaul Chnam είναι το  Νέο έτος των Χμερ και γιορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα περίπου στα μέσα Απριλίου. Σε όλους τους ναούς γίνονται προσφορές και στους δρόμους συνηθίζουν να καταβρέχουν ο ένας τον άλλον, όχι μόνο με νερό αλλά με χρώμα και οτιδήποτε άλλο. (Κάπως σαν το δικό μας αλευρομουτζούρωμα). 

 

Μάιος Την 15η μέρα, μετά το 6ο φεγγάρι γιορτάζεται η πανσέληνος και η γέννηση του Βούδα (Visakha Puja) με  προσφορές και λιτανείες με φαναράκια. Είναι πολύ όμορφα να είστε τότε στο Angkor.

Το Chat Preah Nengal  γίνεται νωρίς τον Μάιο και είναι ένα είδος γεωργικής ιεροτελεστίας που γίνεται από τη βασιλική οικογένεια. Η τελετή γίνεται μπροστά από το Εθνικό Μουσείο στην Πνομ Πενχ.
 

 Σεπτέμβριος/Οκτώβριος Με τη γιορτή που ονομάζεται P'chum Ben αποδίδεται φόρος τιμής στους νεκρούς.

Στις 30 Οκτωβρίου γιορτάζονται τα γενέθλια του Βασιλιά.

Νοέμβριος Στη Vientiane, γιορτάζεται για μια εβδομάδα στο Bon Om Tuk  είναι η γιορτή για την αντιστροφή της κατεύθυνσης των νερών από τη λίμνη Tonle Sap στον Μεκόνγκ  (Η λίμνη γεμίζει όταν η στάθμη του ποταμού είναι ψηλή και αδειάζει τα νερά στο ποτάμι τη στεγνή εποχή). Είναι από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους Χμερ και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάτι αν είστε στο Siem Reap  ή  στην Πνομ Πενχ.

Στις 9 Νοεμβρίου είναι η μέρα της ανεξαρτησίας.

 

 


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.