Ισημερινός

αρχική υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε


Κόστος & χρήματα

Από το Μάρτιο του 2000 επίσημο νόμισμα του Ισημερινού είναι το δολάριο ΗΠΑ.  Αιτία για τη δολαριοποίηση  ήταν η κακή κατάσταση και η παρά λίγο κατάρρευση της οικονομίας το 1999. Τον Ιούλιο του 2006 που επισκεφτήκαμε τη χώρα η οικονομία είχε σταθεροποιηθεί και η χρήση του δολαρίου παρά τις μικρές αυξήσεις που πυροδότησε  είναι πλεονέκτημα για τον ταξιδιώτη αφού δεν θα χρειαστεί να συνηθίσει κάποια νέα αξία τοπικού νομίσματος και στην περίπτωση που συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλες χώρες τα υπόλοιπα δολάρια που του έχουν μείνει θα είναι παντού ευπρόσδεκτα.

Μπορείτε να αλλάξετε ευρώ ή ταξιδιωτικές επιταγές εύκολα σε τράπεζες,  αν και είναι προτιμότερο να έχετε  αγοράσει δολάρια από την Ελλάδα. Οι τράπεζες έχουν συνήθως μεγάλες ουρές με αριθμό προτεραιότητας ενώ η ισοτιμία με το ευρώ μπορεί να είναι λίγο χειρότερη από ότι στην Ευρώπη.  Πρόβλημα θα αντιμετωπίσετε με τα νομίσματα των 50 και 100 δολαρίων τα οποία πιθανώς έχετε μαζί σας, τα οποία κανείς δεν τα θέλει και ακόμα και οι κεντρικές τράπεζες με μεγάλη δυσκολία μας τα άλλαξαν με μικρότερα χαρτονομίσματα των 10 & 20 δολαρίων. Σε καμία περίπτωση μην αλλάξετε χρήματα σε διάφορους τύπους στο δρόμο, οι περισσότεροι είναι απατεώνες.

Το κόστος (του δικού μας ταξιδιού - Ιούλιος 2006) ήταν αρκετά χαμηλό, με τα οικονομικά ξενοδοχεία να κοστίζουν περίπου 7 -15  δολάρια ενώ μπορείτε να φάτε θαυμάσια με μόλις 1 δολάριο!  Καθότι οι ώρες εργασίας περιλαμβάνουν μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό, υπάρχουν παντού μικρά πεντακάθαρα μαγειρεία που τα λειτουργούν απλές νοικοκυρές και οι οποίες φτιάχνουν ένα και μοναδικό φαγητό το οποίο αναγράφεται στην είσοδο. Αν σας αρέσει, καθόσαστε, η τιμή είναι πάντα μεταξύ 1 και 2 δολαρίων και αρκετές φορές περιλαμβάνει σούπα σαν πρώτο πιάτο και αναψυκτικό.  Τα οικονομικά αυτά φαγητά τα λένε Almuezos και θα τα βρείτε παντού κυρίως το μεσημέρι.

Στα ξενοδοχεία πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η τιμή είναι διαφορετική για το ίδιο δωμάτιο αν το χρησιμοποιούν 2 άτομα ή 1. Υπολογίστε ότι το ίδιο δωμάτιο που κοστίζει 10 δολάρια για  1 άτομο θα κοστίσει 15 για τα 2 άτομα. Σε αρκετά ξενοδοχεία θα σας κάνουν κάποια έκπτωση αν το ζητήσετε.

Αν σε ολόκληρο τον Ισημερινό μπορείτε να ταξιδέψετε πολύ οικονομικά, δεν ισχύει το ίδιο για τα νησιά Γκαλαπάκος. Η επίσκεψη στα νησιά που βρίσκονται 1.000 χιλιόμετρα  από τις ακτές, είτε γίνει αεροπορικώς  ή με γιώτ διαφόρων τύπων, μεγεθών και πολυτέλειας  και πάντα στα πλαίσια μιας οργανωμένης εκδρομής, είναι πολύ δύσκολο να σας στοιχίσει κάτω από 800 - 1.000 € / άτομο για 1 εβδομάδα. Δεν επισκεφτήκαμε τα νησιά και δεν μπορούμε να σας πούμε περισσότερα. 

 
ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • οικονομικά δωμάτια : 5 - 10 € 
  • ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας: 10 - 22 €
  • οικονομικό γεύμα : 0,80 - 1,5 €
  • γεύμα σε εστιατόριο: 3 - 5 €

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.