Ισημερινός

αρχική υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε


 

Άνθρωποι και ήθη

Η πρώτη εντύπωση που θα έχετε από τους ανθρώπους του Ισημερινού είναι ότι δεν έχουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό: Περίπου 25% του πληθυσμού (σε  σύνολο 14.000.000 περίπου) είναι γηγενείς οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές φυλές, ανάλογα αν προέρχονται από τα υψίπεδα των Άνδεων ή από την ζούγκλες του Αμαζονίου. Ένα 10% είναι λευκοί με ευρωπαϊκά  - μεσογειακά χαρακτηριστικά, γενετική κληρονομιά των ισπανών, ένα άλλο 10% είναι νέγροι  και οι υπόλοιποι είναι όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί των παραπάνω φυλών. Έχετε υπόψη σας ότι ο λέξη ινδιάνος ( indio )  είναι προσβλητική και δεν πρέπει να τη χρησιμοποιείτε.  Περίπου ο μισός πληθυσμός ζει στην ύπαιθρο σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, ενώ στις πόλεις αναπτύσσεται μια ανερχόμενη οικονομικά αστική τάξη.

Η αντιμετώπιση που είχαμε ψυχρή και απόμακρη στα χωριά και στις μικρές κοινότητες, τυπικές προς φιλικές στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως και στην Ευρώπη ενώ αν "σπάσει ο πάγος" και έρθετε σε πιο προσωπική επαφή, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί όπως παντού στον κόσμο.

Είναι απαραίτητο να ξέρετε κάποια στοιχειώδη ισπανικά ή να έχετε μαζί σας ένα καλό Phrasebook. Ελάχιστοι άνθρωποι μιλούν αγγλικά και όταν μιλούν είναι συνήθως χειρότερα από τα δικά σας ισπανικά που μάθατε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στο Κίτο αλλά και σε άλλες πόλεις υπάρχουν πολλές σχολές ισπανικών μικρής διάρκειας (από 3 μέρες μέχρι 2 εβδομάδες) που θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε το ταξίδι σας χωρίς να είστε αποκομμένοι λόγω γλώσσας από το περιβάλλον.  


 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.