Λιβύη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες


Προορισμοί

Τρίπολη

Το κέντρο της Τρίπολης, σε ώρα παζαριούΑπρόσωπη, μεγάλη και χαοτική, σε τίποτα δεν θυμίζει την άλλοτε γνωστή σαν "νύφη της Μεσογείου". Ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια από την ιταλική αποικιοκρατία και τζαμιά δείχνουν ποια ήταν η ατμόσφαιρα της πόλης πριν τα μοντέρνα και μέτριας αισθητικής κτίρια και οι αυτοκινητόδρομοι αρχίσουν να καταβροχθίζουν την πόλη. Όταν περάσετε τα τείχη που περικλείουν τη Μεντίνα, την παλιά πόλη τότε μόνο θα βρεθείτε στην καρδιά της Τρίπολης. Χιλιάδες μικραμάγαζα και πλήθος κόσμου συνωστίζεται στα βρώμικα στενά σοκάκια, φτωχογειτονιές, εργαστήρια πάσης φύσεως προϊόντων ναργιλεδάδικα και συπαθητικά κεφέ. Μέρος της παλιάς πόλη είναι και το κόκκινο κάστρο Al-Saraya Al-Hamra, το οποίο περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον μουσείο ενώ από το τείχος έχετε θέα προ την πόλη.
Τα ξενοδοχεία στην Τρίπολη είναι ιδιαίτερα ακριβά, όμως είναι μάλλον αδύνατο να αποφύγετε την παραμονή σας εδώ γιατί όλες οι υπεραστικές συγκοινωνίες και πολλές οργανωμένες εκδρομές ξεκινούν από εδώ.
 

Γκαντάμες (Ghadames)

ΓκαντάμεςΚοντά στα σύνορα με την Τυνησία βρίσκεται η παραδοσιακή πόλη Γκαντάμες. Αν και η παλιά πόλη έχει πλέον εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της, παραμένει άψογα διατηρημένη σαν να την εγκατέλειψαν μόλις χτες. Αρκετοί από τους κατοίκους έχουν διατηρήσει ανέπαφο το εσωτερικό των σπιτιών τους, την επίπλωση, τη διακόσμηση και για λίγα δηνάρια ευχαρίστως θα σας ξεναγήσουν. Η διάταξη των σπιτιών που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο αφήνοντας μικροσκοπικά σκοτεινά δρομάκια ανάμεσά τους είναι ένα χαρακτηριστικός τρόπος προστασίας από τις ακραίες θερμοκρασίες της ερήμου. Ανεβείτε στο μιναρέ που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία για να έχετε θέα σε ολόκληρη την πόλη.

 

 

 

Λέπτις η Μεγάλη (Leptis Magna)

Leptis MagnaΑν υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στη Λιβύη αυτός είναι η Μεγάλη Λέπτη. Θαμμένη για αιώνες κάτω από την άμμο, παρέμεινε ανέπαφη από πολέμους και λεηλασίες και σήμερα είναι η καλύτερα διατηρημένη ρωμαϊκή πόλη. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στην αρχαία αγορά, στο νυμφαίο, να βαδίσετε το λιθόστρωτο δρόμο με τους κίονες προς τη θάλασσα, ή να μπείτε στο μεγαλοπρεπές αμφιθέατρο. Ένα μικρό μουσείο υπάρχει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

 

 

Ουμπάρι (Ubari): Λίμνες στην καρδιά της ερήμου

Μόνο με ένα καλό 4Χ4 μπορείτε να φτάσετε εδώ.Ο πιο σημαντικός λόγος για να ταξιδέψετε στη Λιβύη, είναι φυσικά η Σαχάρα, που στα νότια της χώρας απλώνει το πιο όμορφο και αληθινά ερημικό κομμάτι της. Το Ουμπάρι είναι μια μικρή και άσημη κωμόπολη, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Είναι όμως το κοντινότερο σημείο, από το οποίο μπορείτε να φτάσετε στις γαλάζιες λίμνες που βρίσκονται στην καρδιά της Σαχάρας. Λίγα χιλιόμετρα νότια από το Ουμπάρι βρίσκεται το Irawen Camp, που μπορείτε να μείνετε σε πρόχειρες καλύβες, και να κανονίσετε με τον ιδιοκτήτη να σας βρει όχημα 4x4 και οδηγό. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές στην έρημο διάρκειας από 1 έως 4 ή περισσότερες μέρες. Η διανυκτέρευση στην έρημο είναι εξαιρετική εμπειρία, αλλά προετοιμαστείτε για χαμηλές θερμοκρασίες όλες τις εποχές.  Ο οικονομικότερος τρόπος να φτάσετε στο Ουμπάρι είναι να πάρετε το λεωφορείο για τη Σάμπχα (Sebha) και από εκεί να συνεχίσετε με ταξί.

 

 

Βεγγάζη, Κυρήνη & Απολλωνία

ΚυρήνηΔεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για έρθετε εδώ, εκτός για να επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους στα βορειοανατολικά παράλια (Κυρήνη & Απολλωνία). Η πόλη είναι ζωντανή, ιδιαίτερα τις Παρασκευές, όταν τα δρομάκια στη κλειστή αγορά Souq-Al-Jreed πλημμυρίζουν από κόσμο όπως και τα καφέ στους γύρω από την αγορά δρόμους. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται το φυσικό λιμάνι της Απολλωνίας, καταφύγιο ψαράδων σήμερα, με σκουριασμένα κουφάρια ναυαγίων να προεξέχουν πάνω από τα κύματα. Ένα πανέμορφο θεατράκι που μοιάζει άθικτο από το πέρασμα των αιώνων, ατενίζει το λιβυκό πέλαγος. Ανάμεσα στους κατοίκους υπάρχουν αρκετοί ελληνικής καταγωγής, που θα χαρούν να μιλήσουν μαζί σας. Ρωτήστε τους ψαράδες.

 

Ακακους (Acacus): η τραχειά όψη της Σαχάρας

Μια απέραντη έκταση απλώνεται στα νότια της Λιβύης, αρκετά κοντά στη συνοριακή γραμμή με την Αλγερία και το Νίγηρα. Βράχια, διαβρωμένα από την ψιλή άμμο στέκονται σε απίθανους σχηματισμούς, ανάμεσα στους αμμόλοφους. Η περιοχή δέχεται λιγότερους επισκέπτες από το Νότιο Πόλο αν και αυτό σύντομα θα αλλάξει, αφού πολλά ταξιδιωτικά γραφεία ανακάλυψαν τη Λιβύη. Σε σπηλιές και λείους σχηματισμούς των βράχων υπάρχουν ζωγραφιές σκαλισμένες πριν από χιλιάδες χρόνια. Είναι πιθανό να συναντήσετε οικισμούς νομάδων Τουαρέγκ. Η διαδρομή είναι επίπονη και θα χρειαστείτε ένα καλό 4x4. Μπορείτε να επισκεφτείτε την περιοχή ξεκινώντας από το Αλλουαϊνάτ (Al Uwaynat) ή από το Γκατ (Ghat). Και στις δύο πόλεις δεν είναι δύσκολο να βρείτε οδηγούς που θα σας οδηγήσουν στην περιοχή. Δύσκολο όμως είναι να βρείτε καλό αυτοκίνητο, αφού τα περισσότερα είναι σε (παν)άθλια κατάσταση.

 

Waw Namus: Το σεληνιακό τοπίο

Ταξιδεύοντας ανατολικά, εκτός δρόμου πάντοτε μέσα από την έρημο, θα φτάσετε στην ηφαιστιογενή περιοχή Waw Namus. Η περιοχή μοιάζει περισσότερο με σεληνιακό παρά με γήινο τοπίο. Στον κρατήρα που σχηματίζει το ομώνυμο (ανενεργό) ηφαίστειο υπάρχει λίμνη. Ο κοντινότερος οικισμός είναι ο Waw Kambir προς τον οποίο δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία. Ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εδώ είναι με οργανωμένη τουρ, ή με νοικιασμένο αυτοκίνητο με οδηγό. Η διαδρομή από την πλησιέστερη πόλη (την οποία δεν έχουμε κάνει) πρέπει να είναι πολύ δύσκολη και να διαρκεί μέρες.

 

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.