Μαλαισία

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση

 

υγεία

Η Μαλαισία είναι μια σύγχρονη χώρα με καλές υποδομές και είναι πολύ απίθανο να κινδυνεύσει η υγεία σας.  Αν τις τελευταίες 6 μέρες πριν την άφιξή σας στη Μαλαισία  έχετε ταξιδέψει σε χώρες της Αφρικής ή της Ν. Αμερικής, πρέπει αν είστε εφοδιασμένοι με αποδεικτικό εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού. 

Τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, κοινός νούς σχετικά με το τι και που το τρώμε, πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό  κλπ) είναι  απίθανο να αντιμετωπίσετε προβλήματα που σχετίζονται με το φαγητό.  Στην πλειοψηφία τους τα εστιατόρια, ακόμα και τα πιο απλά ή  οι διάφοροι μικροπαρασκευαστές φαγητών στο δρόμο, έδειχναν καθαρά και (αποδείχτηκαν) ασφαλή -τουλάχιστον κατά την άποψή μας.

 

Ελονοσία

Μεσαίος είναι ο κίνδυνος να νοσήσετε από ελονοσία στο Βόρνεο (Sabah)  και στο εσωτερικό του νησιού, ενώ πολύ μικρός  έως ανύπαρκτος είναι ο κίνδυνος στην ηπειρωτική Μαλαισία (αγροτικές περιοχές και τροπικά δάση μόνο). Σε όλες τις μεγάλες πόλεις και τα παράλια της ηπειρωτικής Μαλαισίας δεν υπάρχει καθόλου ελονοσία. Εφοδιαστείτε με ένα καλό εντομοαπωθητικό (που να περιέχει DEET) και μάλλον δεν θα χρειαστείτε τίποτα περισσότερο.  Απειλητικά κουνούπια συναντήσαμε μόνο στο δάσος Taman Negara, κατά τα άλλα δεν χρειάστηκε ούτε καν εντομοαπωθητικό.

ηπατίτιδα Α

Πρέπει να έχετε εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ασία, μολύνεται από την παιδική ηλικία με τον ιό της ηπατίτιδας Α και αναπτύσσει ανοσία. 

ηπατίτιδα Β

Είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλές χώρες Ασίας γι αυτό είναι καλή ιδέα να έχετε εμβολιαστεί εφόσον ταξιδεύετε συχνά.. Επειδή η μετάδοση γίνεται με σωματικά υγρά και αίμα, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος μόνο σε περίπτωση που μπορεί να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με τους κατοίκους ή πρόκειται να παραμείνετε για μεγάλο διάστημα στη χώρα. Έχετε υπόψη σας, ότι το ξύρισμα σε τοπικό κουρείο, το τρύπημα αυτιών ή το τατουάζ εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους εξαιτίας μολυσμένων εργαλείων. 

τύφος, άλλες ασθένειες

Υπάρχουν αναφορές για περιπτώσεις τύφου στη Μαλαισία και ορισμένοι δικτυακοί τόποι συστήνουν να εμβολιαστείτε  κατά της ασθένειας, αν πρόκειται να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν κάνετε πεζοπορίες με ελεύθερη κατασκήνωση ή αν μείνετε μαζί με ντόπιους σε αγροτικές περιοχές. Αναφορές υπάρχουν επίσης και για ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ενώ προσοχή χρειάζεται αν σας δαγκώσει κάποιο ζώο γιατί μπορεί να έχει λύσσα.

άλλοι κίνδυνοι για την υγεία

Ο ήλιος στην τροπική ζώνη μπορεί να γίνει επικίνδυνος χωρίς καπέλο και κατάλληλο αντιηλιακό. Στα τροπικά δάση υπάρχουν βδέλλες για αυτό ελέγχετε πάντα τα γυμνά μέρη του σώματός σας όταν βαδίζετε μέσα σε υγρά χόρτα. Οι βδέλλες (αν και οι ίδιες δεν είναι επικίνδυνες) μπορεί να είναι φορείς ασθενειών και οι πληγές που αφήνουν είναι εύκολο να μολυνθούν στο τροπικό περιβάλλον.

 

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.