Μαρόκο

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

υγεία

Οι συνθήκες υγιεινής  στο Μαρόκο δεν είναι κακές στις μεγάλες πόλεις, αλλά μπορεί να είναι αρκετά χαμηλές σε απομονωμένες περιοχές.  Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά που θα φάτε και θα πιείτε για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα.  Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι   καλές στα μεγάλα αστικά κέντρα (Καζαμπλάνκα & Ραμπάτ) όπου υπάρχουν και καλά οργανωμένα νοσοκομεία, σε άλλες περιοχές είναι προτιμότερο να αποφύγετε τα κέντρα υγείας.  

ελονοσία

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ελονοσία και δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά από το 2000 και μετά.

ηπατίτιδα Α

ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Α είναι πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρη τη χώρα και πρέπει οπωσδήποτε να έχετε εμβολιαστεί πριν ταξιδέψετε. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με τη κοντινή επαφή με τους ανθρώπους αλλά και με μολυσμένη τροφή και νερό.

Οι πιθανότητες για μόλυνση από τον ιό της  ηπατίτιδας Β είναι χαμηλότερες αλλά σημαντικά υπαρκτές.  Η μετάδοση γίνεται με σωματικά υγρά και αίμα, γι αυτό ο κίνδυνος είναι μεγάλος  αν πρόκειται να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με τους κατοίκους ή πρόκειται να παραμείνετε για μεγάλο διάστημα στη χώρα. Έχετε υπόψη σας, ότι το ξύρισμα σε τοπικό κουρείο, το τρύπημα αυτιών ή το τατουάζ εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους εξαιτίας μολυσμένων εργαλείων.

τέτανος Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας Μαρόκο, επιβεβαιώστε πότε ήταν η τελευταία χρονιά που εμβολιαστήκατε κατά του τετάνου και αν είναι απαραίτητο κάντε μια αναμνηστική δόση.
Σκορπιοί

Υπάρχουν αρκετοί στις άγονες, ξηρές περιοχές γι αυτό μια καλή συνήθεια είναι να  τινάζετε τα παπούτσια και τα ρούχα σας πριν τα φορέσετε.

νερό Το νερό της βρύσης χλωριώνεται στις μεγάλες πόλεις  και θεωρητικά  είναι ασφαλές. Στα εστιατόρια θα σας φέρουν κανάτα με νερό, αλλά προτιμείστε το εμφιαλωμένο για  να μη διακινδυνεύσετε για λίγα χρήματα την υγεία σας. Να ελέγχετε πάντα  ότι το πώμα είναι σφραγισμένο.  Προσοχή με τους χυμούς που σερβίρονται σε καφέ ή αλλού, μπορεί να έχουν νερό της βρύσης. Το παστεριωμένο γάλα που πωλείται σε σφραγισμένη συσκευασία είναι ασφαλές, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρέπει να είναι βρασμένο.  Ο καφές και το τσάι είναι πάντα ασφαλή αν το νερό έχει προηγουμένως βράσει.

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.