Νότια Αφρική

αρχική έγγραφα καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Η Νότια Αφρική είναι η ιδανική χώρα για να ταξιδέψετε με δικό σας ή νοικιασμένο αυτοκίνητο. Οι δρόμοι (χάραξη, ποιότητα οδοστρώματος, σήμανση) είναι άψογοι, στα επίπεδα της βόρειας Ευρώπης. Οι οδηγοί είναι πειθαρχημένοι και τηρούν τα όρια ταχύτητας (εκτός από τους μεθυσμένους, οι οποίοι τις νυκτερινές ώρες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους. Εμείς πάντως δεν συναντήσαμε  κανένα απείθαρχο οδηγό, ίσως γιατί αποφύγαμε να οδηγήσουμε  τη νύχτα).  Η κυκλοφορία στους επαρχιακούς δρόμους είναι πολύ αραιή και η συνάντηση με άλλο αυτοκίνητο αρκετά σπάνια, εκτός από τους εθνικούς δρόμους Ν1 & Ν2.  Η κυκλοφορία και μέσα στις πόλεις είναι  χαλαρή (όπως είναι νωρίς το πρωί της  Κυριακής στις ελληνικές πόλεις) και η λέξη μποτιλιάρισμα πρέπει να είναι άγνωστη (εξαίρεση, η είσοδος / έξοδος στο Κέιπ Τάουν ορισμένες ώρες της ημέρας). Υπάρχουν παντού χώροι στάθμευσης, στεγασμένοι ή ανοικτοί, στους δεύτερους δεν πληρώνετε, αλλά δίνετε 5 Rand (0,45 €) στον φύλακα που υπάρχει εκεί κοντά για να προσέχει το αυτοκίνητό σας. Τον Απρίλιο του 2009 η βενζίνη κόστιζε περίπου 0,65 - 0,75 €.  Η οδήγηση είναι αριστερά, οι διασταυρώσεις συχνά γίνονται με κυκλικούς κόμβους όπως στην Ευρώπη, αλλά η καλή σηματοδότηση δεν θα σας επιτρέψει να κάνετε λάθος ακόμα κι αν οδηγείτε πρώτη φορά αριστερά. Στους εθνικούς δρόμους συνηθίζεται να οδηγούν στη ΛΕΑ για λίγο, όσο χρειάζεται για να αφήσουν να προσπεράσει το ταχύτερο όχημα πίσω τους και μετά το προσπέρασμα το προπορευόμενο όχημα για ευχαριστώ ανάβει τα 4 φλας.  Το αυτοκίνητο που νοικιάσαμε (μικρομεσαία κατηγορία) για 15 μέρες, μας κόστισε 300 € συμπεριλαμβανομένης επιπλέον ασφάλειας για όλους τους πιθανούς κινδύνους χωρίς δική μας συμμετοχή.  Η ενοικίαση έγινε μέσα από το διαδίκτυο από τη μηχανή αναζήτησης billiger-mietwagen.de (στα γερμανικά μόνο) την οποία χρησιμοποιούμε συνήθως. Για χάρτη είχαμε μαζί μας τον South Africa Rough Guide map,  τον οποίο αγοράσαμε στον Ελευθερουδάκη στην Αθήνα και απεδείχθει σωστός και ακριβής.

Τα υπεραστικά λεωφορεία δεν τα δοκιμάσαμε, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι  γρήγορα, άνετα, αλλά δεν θα σας πάνε παντού, αφού υπάρχουν συνδέσεις μόνο με τα μεγάλα αστικά κέντρα.  Για τους ταξιδιώτες, υπάρχει η εταιρία Baz Bus στα λεωφορεία της οποίας μπορείτε να ανέβετε και να κατέβετε όσες φορές θέλετε για τη διαδρομή που θα επιλέξετε, δείτε τις λεπτομέρειες από την ιστοσελίδα τους.  Από τις άλλες εταιρίες υπεραστικών λεωφορείων οι πιο γνωστές είναι  η Translux, η Intercape Mainliner και η Greyhound.  

Υπάρχουν και τρένα στη Νότια Αφρική, τα οποία εκτός από το να σας μεταφέρουν από το ένα σημείο στο άλλο, ορισμένα διανύουν φημισμένες διαδρομές όπως αυτή του Blue Train,   διαδρομές με ατμομηχανές κλπ.  Όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα τρένα θα τις βρείτε στο γνωστό  Seat61

Τέλος, ο εθνικός αερομεταφορέας South African Airways, εξυπηρετεί πολλούς εσωτερικούς προορισμούς, έχει καλή φήμη όπως και οι 2 μικρότερες εταιρίες η SA Airlink και η SA Express.  Εισιτήρια για όλες τις εταιρίες μπορείτε να βγάλετε εύκολα από τους δικτυακούς τους τόπους.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.