Νότια Αφρική

αρχική έγγραφα καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Προορισμοί μετακίνηση Πως θα πάτε


Κόστος & χρήματα

Η Νότια Αφρική δεν είναι φθηνή χώρα για να ταξιδέψετε, τα κόστη  είναι σε γενικές γραμμές λίγο χαμηλότερα από αυτά της Ευρώπης (σε κάθε περίπτωση αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα), αλλά το επίπεδο των υπηρεσιών αντάξιο αν όχι καλύτερο  των ευρωπαϊκών (και οπωσδήποτε μακράν καλύτερο των ελληνικών).  Διαφορά μεγάλη προς τα κάτω υπάρχει επίσης με τα κόστη στα εθνικά πάρκα, συγκριτικά με αυτά άλλων λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της Αφρικής: Στη Νότια Αφρική  οι τιμές για την  είσοδο και διαμονή στα εθνικά πάρκα είναι  απολύτως λογικές, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη ήπειρο.  Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι στη Νότια Αφρική η σχέση τιμής προς το επίπεδο υπηρεσιών (value for money) είναι από τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε.

Όλες οι συναλλαγές γίνονται στο τοπικό νόμισμα, το Rand,  και τα ευρώ σας είτε σε μετρητά είτε σε ταξιδιωτικές επιταγές, μπορείτε να τα αλλάξετε εύκολα και γρήγορα σε όλες τις τράπεζες.  Αν οι ταξιδιωτικές σας επιταγές είναι American Express, προτιμήστε την Nedbank, αφού είναι επίσημοι πράκτορες της American Express.  Οι τράπεζες έχουν μικροδιαφορές στην ισοτιμία με την οποία αγοράζουν τα ευρώ, αλλά όχι σημαντικές -τουλάχιστον σε αυτές που χρησιμοποιήσαμε εμείς. Τράπεζες υπάρχουν (σχεδόν) παντού, ακόμη και στη μικρότερη πόλη και είναι ανοικτές και το Σάββατο το πρωί. 

Η χρήση των πιστωτικών καρτών είναι πολύ διαδεδομένη, ακόμα και στα μικρότερα καταστήματα, εκτός από τα βενζινάδικα. Η Visa και η MasterCard είναι οι κάρτες που είναι παντού καλοδεχούμενες.

Για τη διαμονή σας στη Νότια Αφρική υπάρχουν σε όλες τις πόλεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, ακόμα και σε ερημικές τοποθεσίες, στη μέση του πουθενά, θαυμάσια, οικογενειακά Bed & Breakfast, πολλά από τα οποία είναι πανέμορφα διακοσμημένα, με βεράντες, κήπους, μικρές πισίνες και πλούσια πρωινά με σπιτικές μαρμελάδες και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Οι τιμές για δίκλινο κυμαίνονται από 30 - 65 €, με συνηθέστερη τιμή που συνήθως πληρώναμε τα 40 €. (Στις μεγάλες πόλεις  απο 50 € και πάνω).

Το φαγητό είναι επίσης εξαιρετικό στη Νότια Αφρική και το μεγαλύτερο πρόβλημά σας θα είναι ποιο από τα εστιατόρια να διαλέξετε για το δείπνο σας. Οι τιμές για 2 άτομα ήταν ανάμεσα στα 24 - 35 €, με τη δεύτερη να περιλαμβάνει και κρασί.

 

 

 
ισοτιμίες

Ενδεικτικές τιμές :
 

  • Bed & Breakfast για 2 άτομα, ορισμένα από αυτά με ενσωματωμένο καθιστικό και κουζίνα: από 30 - 65 € 
  • δείπνο σε εστιατόριο για 2 άτομα: 24 -35 €
  • μπουκάλι 1,5 λίτρο νερό στο supermarket0,80
  • 1 λίτρο βενζίνη: 0,70

 

οι τιμές όπως τις είδαμε τον: Μάιο 2009


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.