Υεμένη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Προορισμοί φωτογραφίες μετακίνηση Πως θα πάτε πληροφορίες


Πως θα ταξιδέψετε μέσα στη χώρα

Θεωρητικά μπορείτε να ταξιδέψετε με λεωφορεία και κοινόχρηστα ταξί σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά στην πράξη αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνο για συγκεκριμένες περιοχές. Για τις πόλεις γύρω από τη Σαναά (Manakha, Thula, Amran κλπ) δεν χρειάζεται άδεια (tasireh) και μπορείτε να πάτε με τα κοινόχρηστα ταξί: Κοινά Ι.Χ. station wagon,  με επιπλέον καθίσματα στο πορτ-μπαγκαζ. Για να ξεκινήσουν πρέπει απαραίτητα να γεμίσουν με 9 επιβάτες + τον οδηγό (3 μπροστά, 4 πίσω, 3 στο πορτ-μπαγκαζ). Μπορείτε να πληρώσετε τις κενές θέσεις για περισσότερες άνεση ή για να ξεκινήσει νωρίτερα. Το κόστος είναι πολύ χαμηλό, για 1 ώρα διαδρομή υπολογίστε  1 € περίπου. Τα κοινόχρηστα ταξί ξεκινάνε σε προκαθορισμένα σημεία στην κάθε πόλη.

Μεταξύ των μεγάλων πόλεων, υπάρχουν λεωφορεία που τα λειτουργούν ιδιωτικές εταιρείες. Τα λεωφορεία της Yemitco, είναι τα καλύτερα, Mercedes τα περισσότερα, με κλιματισμό και τρέχουν σαν τον άνεμο. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη διαδρομή από Σαναά προς το Wadi Hadramawt, γιατί το κομμάτι Σαναά - Μαρίμπ δεν επιτρέπεται να το κάνετε χωρίς ένοπλη συνοδεία. Λεωφορεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από Σαναά προς Aden και από Σαναά προς Al Hudayda (Απρίλιος 2006). Για μετακινήσεις από χωριό σε χωριό μέσα στα Wadis (Hadramawt, Dawan) δεν υπάρχουν λεωφορεία, μόνο κοινόχρηστα ταξί.

Ο πιο ακριβός αλλά και άνετος τρόπος να μετακινηθείτε είναι με τζιπ και οδηγό. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία στη Σαναά θα σας ζητήσουν από 60  - 90 δολάρια την ημέρα, για ένα Toyota Land cruiser, στα οποία περιλαμβάνονται τα καύσιμα και ο οδηγός. Δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα για την ένοπλη συνοδεία, τα οποία στην περίπτωσή μας (Σαναά - Μαρίμπ - Sayun - Mukalla - Haban - Dhamar) ήταν περίπου 35 ευρώ. Είναι σημαντικό να συμφωνήσετε με τον οδηγό ακριβώς τις αποστάσεις που θα διανύσετε κάθε μέρα. Οι περισσότεροι οδηγοί δεν οδηγούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ούτε μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε σαν ταξιτζήδες μέσα στις πόλεις, εκτός κι αν το συμφωνήσετε.  Ένας άλλος λόγος που θα χρειαστείτε ένα ακριβές πρόγραμμα, είναι για το  tasireh  που θα φροντίσει ο οδηγός ή το γραφείο.  Στη Σαναά θα βρείτε τα περισσότερα γραφεία (στην παλιά πόλη, γύρω από την Talha Rd, ή ρωτήστε στο ξενοδοχείο σας). Αν μπορέσετε να βρείτε οδηγό χωρίς να μεσολαβήσουν το ξενοδοχείο σας ή κάποιο γραφείο, εύκολα η τιμή θα πέσει στα 40 δολάρια την ημέρα.  Δοκιμάστε να έρθετε σε επικοινωνία με το δικό μας οδηγό, τον Ali Ahmed Radmany, κινητό (+96)733561973, είναι 40άρης, πρώην στρατιωτικός, ξεκάθαρος στις συμφωνίες και καλός οδηγός. Το αυτοκίνητό του είναι ένα καλοσυντηρημένο LandCruiser 20ετίας (βλ. φωτογραφία). Μιλά λίγα αγγλικά και αν του έχετε τηλεφωνήσει μπορεί να σας πάρει από το αεροδρόμιο.

Αν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα για σας, ο εθνικός αερομεταφορέας Yemenia, έχει πολλές πτήσεις ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε θέση και οι ξένοι πληρώνουν ακριβότερο εισιτήριο, με τιμές  περίπου σαν κι αυτές που θα πληρώνατε για πτήση εσωτερικού στην Ελλάδα.

 

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.