χρήματα

 

αρχική τρόποι ταξιδιού Με μια ματιά έγγραφα υγεία χρήματα σακίδιο τουαλέτες

 

 

Μια παλιά συμβουλή λέει "Πάρε τα μισά ρούχα και τα διπλά λεφτά".   Ανεξάρτητοι ταξιδιώτες σε "δύσκολες" χώρες θα νιώθουν πιο άνετα αν  έχουν μαζί τους το διπλάσιο ποσό από αυτό που υπολογίζουν να ξοδέψουν.  Ο προϋπολογισμός ενός ανεξάρτητου ταξιδιώτη απαιτεί αρκετή πείρα, προσεκτικό σχεδιασμό, αυτοπειθαρχία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τελικά είναι μια αυστηρά προσωπική υπόθεση.  Το σίγουρο είναι ότι στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες μπορείτε να ταξιδέψετε με πολύ λίγα χρήματα, αν θελήσετε να κάνετε μερικούς συμβιβασμούς σε ανέσεις και καθαριότητα.

Νομίσματα

Την Αμερική πολλοί μίσησαν, τα δολάρια όμως ουδείς.  Το δολάριο παραμένει το πιο εύκολο νόμισμα που γίνεται δεκτό σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, με την ίδια ευκολία από μαυραγορίτες στα παζάρια της Τεχεράνης μέχρι τους ταξιτζήδες στη Λατινική Αμερική. Το ευρώ έχει την ίδια αποδοχή αλλά σε μερικούς τόπους το δολάριο εξακολουθεί να είναι το πιο "εύκολο" νόμισμα για πληρωμή ή εξαργύρωση,

 

Μετρητά ή ταξιδιωτικές επιταγές;

 Τα μετρητά (σε δολάρια, ευρώ ή άλλο ισχυρό νόμισμα) μπορείτε να τα αλλάξετε, εύκολα χωρίς  διατυπώσεις  ή  να πληρώσετε χωρίς να να χρειαστεί να τα αλλάξετε. Επίσης σε ορισμένες χώρες, ορισμένες υπηρεσίες για ξένους, είναι υποχρεωτικό να πληρώνονται σε ξένο, σκληρό νόμισμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, τα μετρητά είναι τα πιο εύκολα χρήματα. Όμως, στη περίπτωση απώλειας, κλοπής ή ληστείας, κάτι διόλου απίθανο όταν ταξιδεύετε  σε επικίνδυνες χώρες,  πέρα από την απώλεια των χρημάτων μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια και σοβαρό κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή σας.  Υπάρχουν πολλές χώρες σε αυτό τον κόσμο που  δεν πρέπει να ξεμείνετε ποτέ από χρήματα. Είτε για  πολιτικούς ή γραφειοκρατικούς λόγους, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο να σας στείλει κάποιος χρήματα.  Στην περίπτωση που σας συμβεί κάτι τέτοιο ζητήστε βοήθεια από τις ελληνικές προξενικές αρχές ή αρχές άλλων φίλων χωρών της Ε.Ε (αν σας έχουν μείνει χρήματα για να τηλεφωνήσετε ή να φτάσετε μέχρι την πρωτεύουσα!), ώστε να φροντίσουν τουλάχιστον για τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα. Μην περιμένετε από τις προξενικές αρχές ότι θα λύσουν το οικονομικό πρόβλημά σας!

Οι ταξιδιωτικές επιταγές (travellers cheques), είναι χρήματα που ισχύουν μόνο αφού υπογράψετε, κατά τη διάρκεια της συναλλαγή σας. Οι ταξιδιωτικές επιταγές, είναι δυσκολότερο να τις ανταλλάξετε, αφού πρέπει να αποδείξετε (με τη βοήθεια του διαβατηρίου σας) ότι είστε ο πραγματικός κάτοχός τους, μπορεί να σας κρατήσουν ένα ποσό για προμήθεια, ενώ τράπεζες και ανταλλακτήρια  σε μικρές πόλεις ή χωριά μπορεί να μην τις δέχονται καθόλου. Με τις ταξιδιωτικές επιταγές δεν μπορείτε να πληρώσετε απευθείας, όπως γίνεται με τα μετρητά αφού πρέπει πρώτα να εξαργυρωθούν σε μετρητά (συνήθως από κάποια τράπεζα και σε  σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν δεκτές από ιδιώτες).   Σε περίπτωση όμως απώλειας, κλοπής ή ληστείας, φαίνεται η πραγματική τους αξία.  Με ένα τηλεφώνημα (συνήθως χωρίς χρέωση) και ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει η κάθε εταιρία, οι επιταγές σας θα αντικατασταθούν (αφού προηγουμένως διασταυρωθούν τα στοιχεία), ενώ αρκετές εταιρίες θα σας δώσουν και ένα ποσό σαν προκαταβολή, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αν αυτή κρατά για περισσότερο χρόνο. Το κόστος που πληρώνετε για τις υπηρεσίες αυτές, είναι ένα ποσό ως προμήθεια που εισπράττεται τη στιγμή της έκδοσής τους. Οι ταξιδιωτικές επιταγές δεν έχουν ημερομηνία λήξης και φυσικά μπορείτε να τις εξαργυρώσετε μετά την επιστροφή σας στην πατρίδα. Αν και η δέσμευση των εταιριών για  αντικατάσταση των επιταγών τηρείται πάντα, μη περιμένετε   ότι οι παραπάνω διαδικασίες θα κυλήσουν τόσο ομαλά σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπως υπόσχονται οι εταιρίες που εκδίδουν τις επιταγές.

Από το 2009 και μετά -στο βαθμό που μπορούμε  να γνωρίζουμε, όλα τα γνωστά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εξέδιδαν ταξιδιωτικές επιταγές στο παρελθόν εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Είναι άγνωστο, αν  η έκδοση ταξιδιωτικών επιταγών είναι πλέον εφικτή στη χώρα μας.

 

χαρτονομίσματα μεγάλης ή μικρής αξίας;

Σε ότι μορφή και αν έχετε τα χρήματά σας, (μετρητά ή ταξιδιωτικές επιταγές) είναι καλό να τα έχετε σε μεγάλης αξίας νομίσματα (100 ή ακόμα και 500 δολάρια / € το καθένα) αφενός για τον ελάχιστο  χώρο που πιάνουν, αφετέρου γιατί σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες η διαδικασία αλλαγής είναι χρονοβόρα (ή επικίνδυνη όταν γίνεται στη μαύρη αγορά) που δεν θα θέλετε να την επαναλαμβάνετε συχνά για   μικρά ποσά. Στη μαύρη αγορά (και όχι μόνο) οι τιμή συναλλάγματος είναι πιο συμφέρουσα  για μεγαλύτερης αξίας χαρτονομίσματα. Φροντίστε όμως να έχετε και ένα αριθμό μικρής αξίας νομισμάτων (5, 10 & 20 δολαρίων), ώστε στο τέλος του ταξιδιού σας να αλλάξετε μόνο το ποσό που θα χρειαστείτε και να μην σας περισσέψουν τοπικά νομίσματα που κατά κανόνα δεν μετατρέπονται σε άλλο νόμισμα. Επίσης μερικά νομίσματα του ενός ή των πέντε δολαρίων, μπορεί να σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα για να πληρώσετε ταξί, όταν φτάνετε νυκτερινές ώρες σε κάποιο αεροδρόμιο και δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξετε χρήματα στο τοπικό νόμισμα.  

 

πως να μεταφέρω τα χρήματά μου

Στο πορτοφόλι που θα βρίσκεται στην τσέπη ή στη ζώνη σας, καλό είναι να έχετε λίγα χρήματα για την καθημερινή σας κίνηση. Για τα υπόλοιπα, η ασφαλέστερη θέση είναι σε εσωτερική θήκη, μέσα από το παντελόνι σας. Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμες θήκες για το σκοπό αυτό. Επιλέξτε θήκες  από αντιαλλεργικό, φιλικό στο επιδερμίδα υλικό, στο χρώμα του δέρματος ώστε να μην ξεχωρίζουν κάτω από λεπτά υφάσματα, όσο το δυνατόν πιο λεπτές για να μην φουσκώνουν και με αδιάβροχη επένδυση (για τον ιδρώτα και την περίπτωση που βραχείτε). Ακόμα και αν βρίσκεστε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, δεν αφήνουμε ποτέ χωρίς επιτήρηση τη θήκη με τα χρήματα (εμείς την παίρνουμε μαζί μας και στο ντους!). Πάντα μπορεί κάποιος να εισχωρήσει στο δωμάτιό σας,  συνήθως τη στιγμή που είστε στην τουαλέτα ή κάνετε μπάνιο Υπάρχουν πολλές αναφορές ταξιδιωτών για κλοπές αυτού του τύπου σε αρκετές περιοχές όπως στα φτηνά ξενοδοχεία στη Λαχώρη του Πακιστάν.

Μοιράστε τα χρήματά σας με το σύντροφό σας αν δεν ταξιδεύετε μόνοι.  Φροντίστε,  οι μισές  ταξιδιωτικές επιταγές να είναι στο όνομα του συντρόφου σας. Σκεφτείτε ότι υπάρχει η  περίπτωση ατυχήματος του ενός από τους δύο!


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.