τουαλέτες

 

αρχική τρόποι ταξιδιού Με μια ματιά έγγραφα υγεία χρήματα σακίδιο τουαλέτες

 

 

Για πολλούς μια κοινόχρηστη τουαλέτα σε αναπτυσσόμενη χώρα  είναι ο χειρότερος εφιάλτης και ένας από τους λόγους που δεν ξεκινούν ποτέ ένα ταξίδι περιπέτειας. Μερικές πρακτικές συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να συμφιλιωθείτε και να ξεπεράσετε το πρόβλημα αυτό. 

Όταν κάνετε πολύωρες διαδρομές με λεωφορείο ή τρένο  ρυθμίστε την κατανάλωση νερού στο ελάχιστο, ώστε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιείτε  συχνά τις τουαλέτες των σταθμών. Έχετε πάντα στο μικρό καθημερινό σας σακίδιο, χαρτί υγείας: Σε ορισμένες περιοχές είναι σπάνιο είδος. 

Σε όλες τις ισλαμικές χώρες ο πιο συνηθισμένος τύπος τουαλέτας είναι ο επονομαζόμενος "τούρκικος", στον οποίο ο χρήστης κάθεται στην ...προβλεπόμενη από τη μητέρα φύση στάση. Ο τύπος αυτός της τουαλέτας είναι ο πιο ασφαλής από πλευράς υγιεινής γι αυτό προτιμήστε τα δωμάτια με αυτού του τύπου της τουαλέτες (ακριβότερα δωμάτια έχουν "ευρωπαϊκού" τύπου τουαλέτες).  Μια ξεχωριστή παροχή νερού με λάστιχο   ή άλλο εύκαμπτο σωλήνα υπάρχει κοντά σε όλες  τις "ισλαμικές" τουαλέτες για  να πλυθείτε. Σε ορισμένα μέρη, στη θέση της παροχής νερού μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο δοχείο ή πιθάρι γεμάτο με νερό με μια μικρή κανάτα μέσα του. Αν σιχαίνεστε να αγγίξετε οτιδήποτε από τα παραπάνω χρησιμοποιείστε ένα πλαστικό μπουκάλι (του 1 ½ λίτρου) για να πλυθείτε που θα έχετε μαζί σας για αυτό το σκοπό.

 Σε ορισμένες τριτοκοσμικές χώρες, μια δημόσια τουαλέτα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα υπερυψωμένο δωμάτιο με μια τρύπα στο ...πάτωμα.  Το μυστικό για να χρησιμοποιήσει κανείς μια τέτοια τουαλέτα είναι να φορά τα κατάλληλα ρούχα: Θα πρέπει να επιτρέπουν τη στάση χαμηλού καθίσματος, χωρίς να κρέμεται  τίποτα στο πάτωμα. Τα σορτς είναι ιδανικά, αλλά αν δεν είναι εφικτό, με μια βερμούδα ή σχετικά κοντό, ψαράδικο παντελόνι ή μέσου μήκους από λεπτό ύφασμα φούστα, μπορείτε να τα καταφέρετε. Τα εσώρουχά σας   πρέπει να είναι αρκετά ελαστικά αφού τα γόνατά σας θα ανοίξουν στα 25 εκατοστά περίπου.

Αν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια "ευρωπαϊκού" τύπου τουαλέτα μπορείτε επίσης να πάρετε κάποια μέτρα:

  • Χρησιμοποιείστε καλύματα τουαλέτας, δηλαδή πλαστικά καλύμματα σε σχήμα ωοειδές που πωλούνται ειδικά για το σκοπό αυτό και σας επιτρέπουν να καθίσετε στην τουαλέτα χωρίς να έρθετε σε επαφή μαζί της.  Μια συσκευασία περιέχει αρκετά καλύμματα για ολόκληρο το ταξίδι σας. 
  • Αν τα επίπεδα υγιεινής είναι χαμηλά και με τα καλύμματα δεν νιώθετε ασφαλής, μπορείτε να ανέβετε, πατώντας με τα πόδια πάνω στην τουαλέτα σε στάση αντίστοιχη με αυτή της τούρκικης. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί δύσκολο, αλλά με λίγη άσκηση  γρήγορα θα συνηθίσετε να κρατάτε εύκολα την ισορροπία σας. Χρησιμοποιήστε τους αγκώνες σας, όταν χρειάζεται για να στηριχτείτε στον τοίχο.  Το μυστικό για νιώσετε άνετα στη στάση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να φοράτε μακρύ παντελόνι ή φούστα. Ένα κοντό αλλά όχι στενό σορτς, είναι ότι πρέπει και αξίζει να το έχετε μαζί σας για τη διαδρομή από το δωμάτιο μέχρι την τουαλέτα.  Τα παπούτσια μπορεί επίσης να σας δημιουργήσουν πρόβλημα ισορροπίας, εμείς προτιμούμε ένα ζευγάρι σαγιονάρες οι οποίες είναι χρήσιμες αν υπάρχουν λιμνάζοντα νερά.
  • Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια τουαλέτα, εξετάστε προσεκτικά το χώρο και τις γωνίες τριγύρω. Διάφορα ζωύφια ή κατσαρίδες μπορεί να σας φέρουν πανικό γι αυτό είναι καλύτερα να τα εντοπίσετε από την αρχή και να τα εξολοθρεύσετε.
  • Σε περιοχές όπως στην Ινδία ή το Νεπάλ, όπου η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι συνεχής, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η μικρή λάμπα που φωτίζει το χώρο (αν υπάρχει) θα σβήσει όταν θα είστε εσείς μέσα. Εμείς έχουμε πάντα ένα μικρό φακό, περασμένο από ένα λουράκι στον καρπό (ακόμα καλύτερα είναι ένας φακός κεφαλής), ώστε τα χέρια να παραμένουν ελεύθερα. Ο φακός είναι επίσης χρήσιμος για να φέξετε τις ύποπτες γωνίες όταν αναζητάτε ζωύφια!
  • Αν δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό στο χώρο για να πλυθείτε, χρησιμοποιείστε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό.
  • Για να ξεφορτωθείτε το χαρτί που χρησιμοποιήσατε όταν είστε στην ύπαιθρο, τυλίξτε το σε μια μικρή μπάλα  με άλλο χαρτί και ανάψτε το με ένα αναπτήρα.
  • Το υγιές δέρμα χωρίς αμυχές, προσφέρει πολύ καλή προστασία από τα μικρόβια που επιβουλεύονται την υγεία σας, γι αυτό δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε αν έρθετε σε επαφή με διάφορες βρωμιές.  Πλένετε συχνά τα χέρια σας περισσότερες φορές την ημέρα και οπωσδήποτε πριν αγγίξετε οτιδήποτε φαγώσιμο. 
  • Αν πρέπει, μετά το πλύσιμο των χεριών, να αγγίξετε κοινόχρηστα πόμολα ή βρύσες, χρησιμοποιήστε  ένα υγρό μαντηλάκι για να απολυμάνετε τα χέρια σας.

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.