σακίδιο

 

αρχική τρόποι ταξιδιού Με μια ματιά έγγραφα υγεία χρήματα σακίδιο τουαλέτες

 

 

Ετοιμάστε το σακίδιό σας

Ρούχα

Όσο πιο λίγα, τόσο καλύτερα. Προτιμήστε ρούχα παλιά, που θέλετε να ξεφορτωθείτε και τα οποία μπορείτε να πετάξετε,  να χαρίσετε στους ντόπιους ή να τα ανταλλάξετε με σουβενίρ προς το τέλος του ταξιδιού.   Αν σας λείψει κάτι, είναι εύκολο, φτηνό και προτιμότερο να το αγοράσετε από εκεί παρά να έχετε πρόσθετο βάρος μαζί σας. Τα δωμάτια και τα ξενοδοχεία ακόμα και τα φτηνότερα προσφέρουν υπηρεσίες πλυσίματος ρούχων (laundry service) σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα κλειστά παπούτσια είναι γενικά ακατάλληλα για τροπικές και υγρές χώρες και προσθέτουν βάρος στο σακίδιο. 

 

Ατομική καθαριότητα

Σε ορισμένες περιοχές, το χαρτί υγείας ή / και οι σερβιέτες μπορεί να είναι δυσεύρετα. Οι γυναίκες μπορούν να καθυστερήσουν τον κύκλο τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με αντισυλληπτικά, αφού ρωτήσουν προηγουμένως τον γυναικολόγο τους. Απολυμαντικά υγρά μαντηλάκια, ή σαπουνάκια μιας χρήσης, μπορεί να σας γλιτώσουν από ασθένειες αν τα χρησιμοποιείτε πάντα πριν αγγίξετε τρόφιμα.

 

Φάρμακα

Πάρτε μαζί σας οπωσδήποτε ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος αφού προηγουμένως συμβουλευθείτε το γιατρό σας και σας ενημερώσει σε ποια περίπτωση θα το χρησιμοποιήσετε.  Τα  φάρμακα κατά της διάρροιας, μπορούν να σας σώσουν στην κυριολεξία τη ζωή. Έχετε μαζί σας Immodium, για περιπτώσεις ανάγκης που πρέπει να ελέγξετε τη διάρροια (όπως κατά τη διάρκεια ταξιδιού με λεωφορείο) και Ercefuryl για τη θεραπεία. Το πρώτο, απλώς σταματά τη λειτουργία του εντέρου για μερικές ώρες, ενώ το δεύτερο δρα θεραπευτικά. Συμπληρώστε το φαρμακείο σας με άλατα νερού που θα σας προφυλάξουν από την αφυδάτωση, τον υπ' αριθμό 1 κίνδυνο όταν  έχετε διάρροια. Αν το ταξίδι σας διαρκεί για περισσότερο από 3 εβδομάδες πάρτε μαζί σας και ένα  αντιφλεγμονώδες για να αντιμετωπίσετε τυχόν πονόδοντο. Τα χαπάκια χλωρίωσης νερού μπορούν να κάνουν το νερό ασφαλές όταν έχετε αμφιβολίες, γι αυτό μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε όταν δεν βρίσκετε εμφιαλωμένο νερό.

 

χρήσιμα αντικείμενα

Ένας μικρός φακός, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος, αφού η ηλεκτρική ενέργεια σε πολλές χώρες δεν είναι ούτε άφθονη, ούτε παρέχεται όλες τις ώρες της ημέρας. Σε πολλά μέσης ή χαμηλής κατηγορίας δωμάτια, χρησιμοποιούνται λουκέτα στις πόρτες αντί για κλειδαριές. Ένα μικρό δικό σας λουκέτο, σας εξασφαλίζει ότι κανείς από τους ανθρώπους του ξενοδοχείου δεν θα μπει στο δωμάτιό σας όταν θα λείπετε. Αν ταξιδεύετε σε τροπικά μέρη με χαμηλό προϋπολογισμό,   μια ατομική κουνουπιέρα, η οποία πιάνει ελάχιστο χώρο και είναι πανάλαφρη, δεν θα σας προφυλάξει μόνο από τα κουνούπια, αλλά θα σας αφήσει να κοιμηθείτε ήσυχοι και από τα υπόλοιπα ζωύφια που μπορεί να κατοικούν μαζί σας στο ίδιο δωμάτιο. Αν ταξιδεύετε στην Ασία, μια καλή ιδέα είναι να έχετε και ένα μονό σεντόνι αφού τα καθαρά σεντόνια σε αυτή την ήπειρο δεν είναι και τόσο συνηθισμένο πράγμα. Ένα παρεό ή σαρόνγκ ή όπως αλλιώς λέγεται ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεστε (δηλ. ένα μεγάλο τετράγωνο ύφασμα), είναι ακόμα καλύτερα αφού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και γι άλλους σκοπούς, σαν φούστα, κατά την είσοδό σας σε ναούς, ή για να ξαπλώσετε σε καθίσματα γ' θέσης ή στην παραλία. Ακόμα και αν ταξιδεύετε μακριά από τη θάλασσα, πάρτε ένα μαγιό μαζί σας. Είναι ιδανικό για να διασχίσετε ένα κοινόχρηστο χώρο προς τα ντους.

Αν και οι γνώμες είναι αντικρουόμενες (ούτε εμείς ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό), παίρνουμε πάντα μερικά ελαφριά μικροαντικείμενα -συνήθως μικροσκοπικά παιχνιδάκια- τα οποία δίνουμε σαν δώρο σε παιδάκια.  Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα από χρήματα.  Αποφύγετε τις καραμέλες και τα γλυκίσματα: καταστρέφουν τα δόντια, ενώ   δεν υπάρχει  δυνατότητα να επισκεφτούν οδοντογιατρό!

 

Πως να προστατέψετε το σακίδιό σας

Αγοράστε μια  αδιάβροχη και ελαφριά θήκη  για το σακίδιό σας ή φτιάξτε μια χρησιμοποιώντας ένα παλιό στρατιωτικό σάκο. Η θήκη πρέπει να είναι ελαφριά, να πιάνει ελάχιστο χώρο όταν είναι διπλωμένη και να είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει το σακίδιό σας. Αν μάλιστα κλειδώνει  με λουκέτο στο πάνω μέρος, τα αδιάκριτα μακριά δάχτυλα δεν θα μπορέσουν εύκολα να εισχωρήσουν και να ψαχουλέψουν τα περιεχόμενα το σακιδίου σας. Αναφορές για κλοπές αντικειμένων από αποσκευές υπάρχουν πολλές σε πολυσύχναστα αεροδρόμια ούτε της Αθήνας εξαιρούμενης!  Χρησιμοποιείστε τη θήκη κάθε φορά που αποχωρίζεστε το σακίδιό σας, όπως όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ή όταν πρέπει να το φορτώσετε στην οροφή ενός λεωφορείου.  Μια ελαφριά κλειδαριά ποδηλάτου μπορεί να κλειδώσει το σάκο σας σε ένα σταθερό σημείο, για να μπορέσετε να κλείσετε για λίγο τα μάτια σας σε πολύωρα ταξίδια με το τρένο, ιδιαίτερα αν είστε μόνος.  Αν ο σάκος σας βρίσκεται στην οροφή ή στο χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις στάσεις, όταν οι αποσκευές άλλων επιβατών φορτώνονται και ξεφορτώνονται. Είναι αυτονόητο ότι τα πολύτιμα αντικείμενά σας, όπως φωτογραφικά, ταξιδιωτικές επιταγές και αεροπορικά εισιτήρια δεν έχουν καμία δουλειά στο σάκο και πρέπει να βρίσκονται πάντοτε πάνω σας.


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.