Βόρεια Κορέα

αρχική έγγραφα καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Προορισμοί Πως θα πάτε


Κόστος & χρήματα

Στη Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπεται σε ξένους  να χρησιμοποιήσουν το τοπικό νόμισμα (αλλά ακόμα και αν επιτρεπόταν δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να ξοδέψετε χρήματα αφού δεν υπάρχουν καταστήματα ή οποιαδήποτε υπηρεσία που θα μπορούσατε να αγοράσετε). Όλα σας τα έξοδα, μεταφορικά, βίζα, έξοδα συνοδού, διανυκτέρευση και φαγητό καλύπτονται από ένα εφάπαξ ποσό που θα πληρώσετε στο τουριστικό γραφείο το οποίο σε συνεργασία με τον κορεατικό οργανισμό τουρισμού οργανώνει την εκδρομή.  Τα κόστη για σχετικά παραπλήσιες υπηρεσίες ξεκινούν από 200 - 300 €  (για κινεζικής υπηκόοτητας ταξιδιώτες) μέχρι  και  2.500+ € για ευρωπαίους και αμερικανούς πολίτες. Τα κόστη  εξαρτώνται αποκλειστικά από 3 παράγοντες: α) από την υπηκοότητά σας, β) από την γεωγραφική απόσταση της έδρας του ταξιδιωτικού γραφείου   από τη Βόρειο Κορέα και γ) από τις μέρες παραμονής. Κατά τα άλλα οι υπηρεσίες (ξενοδοχείο, φαγητό, μετακίνηση) θα είναι ίδιες.   Η οικονομικότερη πρόταση που εντοπίσαμε (κατά την έρευνά μας την άνοιξη του 2010)  ήταν από το  Explore North Korea  550 € / άτομο ( 4 μέρες) με έδρα το Dandong  στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρειο Κορέα.  Αν ταξιδέψετε τον Αύγουστο  και θέλετε να παρευρεθείτε στα φημισμένα  Arirang  Mass Games τότε θα επιβαρυνθείτε με το επιπλέον κόστος του εισιτηρίου (50 - 80 € για ξένους επισκέπτες). Άλλα έξοδα δεν υπάρχουν εκτός από τα (σχεδόν υποχρεωτικά) λουλούδια (3 κινεζικά Yuan) που θα αγοράσετε για  την απόδοση τιμής στο ...άγαλμα του Kim Il Sung.

Τηλέφωνο προς το εξωτερικό είναι δυνατό μόνο από το ξενοδοχείο σας σε απαγορευτικές τιμές (3 - 5 € / λεπτό), δεν υπάρχει πουθενά πρόσβαση στο διαδίκτυο,  τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται και επιπλέον καμία εταιρία του κόσμου δεν κάνει περιαγωγή στη Βόρειο Κορέα.  

Τα Yuan είναι το καλύτερο νόμισμα που μπορείτε να έχετε μαζί σας (σε μικρά χαρτονομίσματα ) για την απίθανη περίπτωση που θελήσετε να κάνετε κάποια συναλλαγή ή θελήσετε να δώσετε κάποιο φιλοδώρημα στους συνοδούς σας. Στο κατάστημα τουριστικών ειδών μέσα στο ξενοδοχείο σας όπως επίσης και σε ένα άλλο χώρο στην Πιονγιάνγκ  με σουβενίρ για τους τουρίστες,  γίνονται δεκτά   ευρώ, δολάρια ΗΠΑ και  δολάρια Hong Kong σε  ισοτιμίες  που απέχουν (εις βάρος σας  πάντα) από  την πραγματικότητα.

 
ισοτιμίες

 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.