Καμπότζη

αρχική έγγραφα υγεία καλύτερη εποχή Κόστος & χρήματα Κίνδυνοι Άνθρωποι Γιορτές Προορισμοί φωτογραφίες Πως θα πάτε μετακίνηση πληροφορίες

 

υγεία

Οι συνθήκες υγιεινής είναι ιδιαίτερα φτωχές στην Καμπότζη και διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσετε από ότι στις γειτονικές χώρες (Λάος, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη.)  Να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την τροφή και το νερό, πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν αγγίξετε τρόφιμα και  προστατευτείτε από την ελονοσία.    Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι  πρακτικά ανύπαρκτες, ρωτήστε στο ξενοδοχείο σας αν χρειαστείτε γιατρό, αλλιώς για σοβαρότερα περιστατικά και περίθαλψη σε νοσοκομείο φύγετε το γρηγορότερο για την Ταϊλάνδη ή ..για το σπίτι σας. 

ελονοσία

Η ελονοσία είναι υπαρκτή στη Καμπότζη, γι αυτό είναι απαραίτητο να πάρετε χάπια ελονοσίας και να τηρήσετε σχολαστικά τη δοσολογία που θα σας προτείνει η Υγειονομική υπηρεσία, πριν και μετά το ταξίδι. Εκτός από τα χάπια μην αμελήσετε να πάρετε και τις λοιπές προφυλάξεις, όπως να αποφύγετε τα κοντά παντελόνια και κοντομάνικα μετά τη δύση του ηλίου, να χρησιμοποιείτε πάντα κάποιο εντομοαπωθητικό για τα γυμνά μέρη του σώματος, αποφύγετε κολόνιες και after shave και να προμηθευτείτε μια κουνουπιέρα για πάν ενδεχόμενο.

ηπατίτιδα Α

ηπατίτιδα Β

Πρέπει να έχετε εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ασία, μολύνεται από την παιδική ηλικία με τον ιό της ηπατίτιδας Α και αναπτύσσει ανοσία. Η ηπατίτιδα Β είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλές χώρες του 3ου κόσμου γι αυτό είναι καλή ιδέα να έχετε εμβολιαστεί εφόσον ταξιδεύετε συχνά.. Η μετάδοση γίνεται με σωματικά υγρά και αίμα, γι αυτό ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος αν πρόκειται να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με τους κατοίκους ή πρόκειται να παραμείνετε για μεγάλο διάστημα στη χώρα. Έχετε υπόψη σας, ότι το ξύρισμα σε τοπικό κουρείο, το τρύπημα αυτιών ή το τατουάζ εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους εξαιτίας μολυσμένων εργαλείων.

τέτανος Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας στη Καμπότζη, επιβεβαιώστε πότε ήταν η τελευταία χρονιά που εμβολιαστήκατε κατά του τετάνου και αν είναι απαραίτητο κάντε μια αναμνηστική δόση.
άλλοι κίνδυνοι

Αποφύγετε να κολυμπήσετε σε ποτάμια και λίμνες, σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν παράσιτα που προξενούν τη σχιστοσωμίαση.

Ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας είναι υπαρκτός εξαιτίας του πολύ ζεστού και υγρού κλίματος. Μην αψηφήσετε τις πρώτες ενδείξεις(αδιαθεσία, πονοκέφαλος, κράμπες), πίνετε άφθονα υγρά και χαλαρώστε σε κάποιο δροσερό μέρος.

Αν κινείστε ανάμεσα στα χόρτα στα τροπικά δάση είναι πιθανό να κολλήσετε βδέλλες.  Οι ίδιες δεν είναι επικίνδυνες, αλλά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στις πληγές που θα σας αφήσουν.

νερό Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό που υπάρχει σχεδόν παντού και βεβαιωθείτε ότι το πώμα είναι σφραγισμένο. Πάρτε μαζί σας και ταμπλέτες χλωρίωσης νερού αν σκοπεύετε να κινηθείτε σε απομονωμένες περιοχές και μειονοτικά χωριά. Να είστε προσεκτικοί  με τους χυμούς  γιατί μπορεί να περιέχουν νερό από τη βρύση. Ο καφές και το τσάι είναι πάντα ασφαλή αν το νερό έχει προηγουμένως βράσει.

 

περισσότερα για την υγεία πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού 


Κείμενα - Φωτογραφίες:  Σωτήρης Χαϊμαντάς

επικοινωνία

Συγνώμη: Χωρίς mailto link, για προστασία από τους spammers.